Artikel.nl
Editorial Approved Badge

5 Tips om organische chemie te halen

Vrijwel elke chemie-student is het met me eens als ik zeg dat Organische Chemie (O-Chem) één van de lastigste onderwerpen is - zeker als je het voor de eerste keer tegenkomt. Toch kan het heel toegankelijk zijn, en hoef je helemaal niet zo heel veel te onthouden als je zou denken. Hier zijn 5 tips om te zorgen dat je O-Chem zonder problemen haalt!

Geschreven door Bart de Paauw
Gepubliceerd op: 10 aug 2021
5
23
4
Afbeelding door ThisisEngineering RAEng via Unsplash

1. Loop niet achter!

De allergrootste fout die je kan maken is achterblijven. Ook al vind je het niet zo interessant, of denk je dat je twee lectures in één dag kan reviewen, is het een grote valkuil. De leerstof stapelt snel op, en de kennis bouwt op elkaar.

Top-tip: Check voor het semester begint je syllabus, en welke onderwerpen worden behandeld. Lees vóór elk college de bijbehorende literatuur, dan komt het niet uit het niets.

2. Begrijpen is beter dan stampen

Dit is iets waar ik zelf op was blijven haken. Ik was allerlei reactiemechanismen aan het stampen zonder dat ik het begreep. Uit ervaring is gebleken dat je helemaal niet zoveel hoeft te stampen als je de basis onder de knie hebt.

Top-tip: Stel vragen! Zorg ervoor dat elke onduidelijkheid wordt opgelost, want ook achterstallige kennis stapelt op.

3. Ken je resources

Sommige studenten weten zich prima te redden door naar de colleges te gaan, hun boek te bestuderen en de bijbehorende opdrachten te maken. Maar lang niet iedereen kan het alleen daarmee begrijpen. In dat opzicht is het internet je allerbeste vriend. Op YouTube geeft ‘Professor Dave Explains’ handige, korte video’s om een breed beeld te krijgen van de stof. Om er dieper op in te gaan, raad ik aan om daarna samen te oefenen met ‘The Organic Chemistry Tutor’. Zijn video’s zijn vrij lang, hebben veel oefenmateriaal, plus duidelijke uitleg.

Top-tip: Op social media platforms als Reddit zijn veel professionals te vinden die maar al te graag je vragen willen beantwoorden.

4. Maak een apart studieschema

O-Chem zal veel studietijd opeisen, en de beste manier om het onder controle te houden is door er tijd voor in te plannen naast je andere vakken.

Top-tip: Ik ging zelf aan de hand van het syllabus YouTube-video’s kijken, met het studieboek ernaast als naslagwerk. Vervolgens liet ik het even zakken door een sitcom aflevering te kijken. Ten slotte maakte ik een samenvatting van alles wat ik die keer geleerd had.

5. Hou het leuk

O-Chem is niet alleen een stom vak die je per se moet halen, maar een interessant en dynamisch veld in de wetenschap. Lees af en toe iets nieuws uit je boek, of een totaal ongerelateerd filmpje. Hou jezelf bezig en maak het voor jezelf interessant.

Top-tip: Volg wat chemie-gerelateerde memepagina’s op Instagram of Reddit!
5
Geschreven door Bart de Paauw
Gepubliceerd op: 10 aug 2021
5
23
4

Comments

 • 13 aug
 • 1
Interessante lectuur en je koffie smaakte heerlijk Bart. Kom je die van mij ook eens proeven?
 • 13 aug
1
 • 11 aug
 • 1
Goed geschreven, interessante materie.
 • 11 aug
1
 • 11 aug
 • 1
Goed om te weten
 • 11 aug
1
 • 10 aug
 • 1
Wat een goede tips, deze zijn vast ook toepasselijk op andere studies!!
 • 10 aug
1

Recente en relevant artikelen