Artikel.nl
Editorial Approved Badge

5 tips voor een autovakantie Noorwegen

Een van de mooiste manieren om Noorwegen te ontdekken is met de auto. Je hebt dan de vrijheid om juist die locaties te bezoeken die jou het meeste aanspreken. Hieronder vind je er 5 die je in het zuiden van het land beslist niet moet overslaan.

Geschreven door Rosalyn van Moorselaar
Gepubliceerd op: 14 aug 2021
2
17
2

Hoe kom je met de auto in Noorwegen?

Er zijn drie opties om met de auto in Noorwegen te komen. Met de nachtboot naar Stavanger of noordelijker naar Bergen is wellicht de meest gebruikelijke. Uiteraard is het ook mogelijk om via Zweden de grens over te gaan als je een trip door Scandinavië maakt. De derde optie is Fly and Drive. Het is minder dan twee uur vliegen van Schiphol naar Oslo. Als daar een huurauto op je staat te wachten, kan je meteen aan de roadtrip beginnen. Let op: de wegen in Zuid-Noorwegen zijn in het algemeen van uitstekende kwaliteit. Indien je ook wat ruiger terrein wil passeren, is 4WD eigenlijk wel noodzakelijk.

1. Preikenstolen

De wandeling naar dit bijzonder plateau is de meest populaire in Noorwegen. Het is een klif die boven de Lysefjord uitsteekt op een hoogte van 605 meter. Als je deze hebt bereikt zal het je verbazen hoe vlak dit plateau is in vergelijking met de omliggende rotsen. Het lijkt wel of er met een mes over de fjord is gestreken. De wandeling om het hoogteverschil te overbruggen is niet echt zwaar, mits je goede schoenen draagt. Kies een dag waarop de weersverwachting goed is. Het uitzicht over de fjord zal je dan nooit meer vergeten.

2. Bergen

De tweede stad van Noorwegen heeft slechts 300.000 inwoners, maar is de moeite meer dan waard. Zet de auto bij voorkeur op een van de parkeerplaatsen aan de rand van het centrum. De parkeertarieven vallen best mee en je krijgt lopend een beter overzicht van de stad. Bergen ligt tussen 7 bergen en dat zorgt voor een bijzonder beeld welke kant je ook opkijkt. De wijk Bryggen met de bekende geleurde huizen is de meest beroemde bezienswaardigheid in de stad en van het land. Natuurlijk zijn er nog veel meer bezienswaardigheden in Bergen.

3. Røldal

Dit plaatsje is vooral bekend van de wintersport, maar in de zomer kan je hier ook echt genieten. Er zijn prachtige watervallen, al zijn die anders dan je wellicht van een waterval had verwacht. Het water stroomt hier langs de donkere rotsen omlaag en lijkt wel wit. De ruigheid van het landschap geeft het gevoel dat je op een andere wereld bent aangeland. Een paar kilometer verderop is de Breifonn, de meest zuidelijk gletsjer in Noorwegen. Plotseling beland je in een wereld van ijs.

4. Trolltunga

Trollen zijn onlosmakelijk verbonden met Noorwegen. Ze komen bijna in iedere sage voor en vaak worden ze verslagen omdat ze versteend worden door een tovenaar. De Trolltunga is de tong van een trol. Als je deze rots bezoekt zal je zeker de gelijkenis met een tong opvallen. Het is een van de plekken die erg fotogeniek is. De wandeling naar dit punt leid je door een prachtig afwisselend landschap. Let ter plaatse even op waar je begint. De eerste parkeerplaats ligt op 27 kilometer van de rots en dat is een flinke wandeling.

5. Oslo

De hoofdstad van Noorwegen is een moderne stad maar ook hier hoef je geen overvolle straten of extreem druk verkeer te verwachten. In het centrum van Oslo kan je probleemloos vergeten dat je in een land bent dat voor 90% ruig en ongerept is gebleven. In het Viking museum kan je de twee best bewaarde Vikingschepen bekijken. Oslo heeft daarnaast ook andere musea die de moeite waard zijn, een opera en een van de mooiste parken die je ooit zal zien: Vigeland. Wil je veel van de stad zien op een ontspannen manier dan is de tram een mooie optie.

Vergeet tijdens je verblijf ook zeker niet te genieten van deze typisch Noorse gerechten.
2
Geschreven door Rosalyn van Moorselaar
Gepubliceerd op: 14 aug 2021
2
17
2

Comments

  • 16 aug
  • 1
Leuk geschreven! Weer wat geleerd.
  • 16 aug
1
  • 16 aug
  • 1
Ja, wil ik ook nog zien!
  • 16 aug
1

Recente en relevant artikelen