Artikel.nl




Editorial Approved Badge

15 Tips voor een sterk immuunsysteem

De herfst is in volle gang. De natte en koelere lucht zijn voor virussen top. Zij gedijen hier goed op. De kans op besmetting met een virus is in deze periode best groot. Helemaal niet erg als je een sterk immuunsysteem hebt. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat jouw afweer goed werkt. Ik geef je 15 tips om dit te bereiken.

Geschreven door Evelien Waterman
Gepubliceerd op: 9 nov 2021
3
63
4
De herfst is in volle gang. De natte en koelere lucht zijn voor virussen top. Zij gedijen hier goed op. De kans op besmetting met een virus is in deze periode best groot. Helemaal niet erg als je een sterk immuunsysteem hebt. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat jouw afweer goed werkt. Ik geef je 15 tips om dit te bereiken.

1 Citrusfruit
Van vitamine C is bekend dat het een boost is voor je afweersysteem. Dat komt omdat door vitamine C de productie van witte bloedcellen toeneemt. Juist deze bloedcellen zijn belangrijk omdat zij infecties in het bloed bestrijden. Veel mensen slikken wat extra vitamine C als ze al verkouden zijn, maar voorkomen is beter dan genezen. Wij kunnen vitamine C niet zelf aanmaken en moeten het uit de voeding halen.
Vitamine C vind je veel in citrusfruit, zoals sinaasappels, citroen, grapefruit, mandarijnen en limoentjes. Varieer met citrusfruit en eet minimaal 2 stuks fruit per dag.

2: broccoli
Broccoli is een bommetje met voedingsstoffen. Het bevat veel vitamine A, C en E. Maar ook vezels en veel antioxidanten, waaronder glutathion. Glutathion helpt het lichaam om het immuunsysteem te versterken. Dit komt omdat deze antioxidant het lichaam stimuleert schadelijke stoffen uit te scheiden. Broccoli behoort tot de familie van de kruisbloemige. De blaadjes van broccoli zitten als een kruis om de bloem heen. Het is een van de gezondste groenten en ik raad aan om deze krachtpatser minimaal 1x per week te eten .

3 Rode peper
Wist je dat rode peper nog veel meer vitamine C bevat dan het citrusfruit? Bovendien zijn de pepers ook een bron van betacaroteen. Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A. Dit vitamine speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van witte bloedlichaampjes. Deze cellen maken indringers onschadelijk. Vitamine draagt ook bij aan een mooie huid en gezonde ogen.
Nu zal niemand (denk ik) een flinke hand rode pepers eten, maar regelmatig gebruik van rode peper (bijvoorbeeld in soep of wok gerechten) verhoogt wel de weerstand.

4. Knoflook
Knoflook wordt in bijna alle wereldkeukens gebruikt en dat is niet voor niets. Het geeft een pittige smaak aan het eten, maar is tevens een “must-have” voor je gezondheid. Zelfs vroegere beschavingen wisten knoflook al op waarde te schatten in de strijd tegen infecties. In knoflook is rijk aan allicine. Dit stofje helpt het immuunsysteem sterk te blijven en bestrijd bacteriën en schimmels in het lichaam. Knoflook is zwavelrijk, wat ook weer een boost voor het afweersysteem is.

5. Gember
Mijn persoonlijke favoriet: gember. In gember zit veel vitamine B6 (belangrijk voor de stofwisseling), vitamine C, natrium, kalium en fosfor . Dit specerij is een zeer krachtige ontstekingsremmer. Het werkt heilzaam bij keelontstekingen en andere infectieziekten, maar werkt bijvoorbeeld ook zeer effectief bij misselijkheid. Het werkt pijn verlagend.

6. Yoghurt
In (Griekse ) yoghurt zitten levende en actieve bacteriën waar de darmen blij van worden. Yoghurt stimuleert het afweersysteem actief te blijven en helpt bij het bestrijden van infecties. Yoghurt is een bron van vitamine D, welke ook weer de kans op verkoudheid en griep verkleint. Kies voor naturel yoghurt en voeg zelf je favoriete smaak toe. Zoals bijvoorbeeld blauwe bessen. De zogenaamde “smaakjes” yoghurt bevatten vaak veel geur-, kleur- en smaakstoffen, waar het immuunsysteem weer niet zo blij van wordt.

7. Spinazie
Spinazie hoort zeker thuis in dit rijtje, omdat het rijk aan vitamine C is. Bovendien zit het boordevol antioxidanten en betacaroteen. Al deze voedingsstoffen tezamen zorgen ervoor dat het immuunsysteem sterk blijft en snel kan reageren. Net als broccoli is spinazie het gezondst als het kort gekookt is, zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven.

8. Amandelen
Amandelen had je wellicht niet verwacht in dit rijtje, maar toch horen ze er echt bij. Om te voorkomen dat je verkouden wordt, of als je al geïnfecteerd bent het afweersysteem te helpen vechten tegen de virussen heb je voldoende vitamine E nodig. Vitamine C en E werken samen. Die zitten samen op een tandem. Ze hebben elkaar nodig om te functioneren. Vitamine E is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem sterk houdt. Het is een vetoplosbaar vitamine. Dit betekent dat het vet nodig heeft om te kunnen functioneren. In amandelen zitten veel gezonde vetten en daarbij ook vitamine E. Met een hand amandelen krijg je al voldoende vitamine E binnen. Geen straf toch?

9. Zonnebloempitten
Deze zaden zitten vol voedingsstoffen, zoals fosfor, magnesium, vitamine B6 en vitamine E. Vooral vitamine E is erg belangrijk voor het afweersysteem. Maar zonnebloempitten hebben nog iets speciaals. Zij zijn rijk aan selenium. Studies met dieren laat zien dat dit mineraal een belangrijke rol speelt bij het bestrijden van virusinfecties. Zonnebloempitten strooien we vaak door een salade of door yoghurt. Maar wist je dat je er ook heerlijk mee kunt bakken. Als je het zaad maalt kun je het meel gebruiken voor een gezond koekje.

10.Kurkuma
Dit specerij zorgt voor de gele kleur in kerrie. Als je het in de winkel koopt ziet het er niet lekker uit. Een gek worteltje wat met een beetje fantasie op een dikke worm lijkt. Laat je niet tegenhouden door het uiterlijk, kurkuma is zo verschrikkelijk gezond. Het heeft een sterke ontstekingsremmende functie in het lichaam. Het werkt super bij artritis klachten. Ook als je flink spierpijn na stevig sporten kan kurkuma helpen om de schade te beperken. Kurkuma is een boost voor het immuunsysteem en blijkt een antivirale werking te hebben. Kurkuma is het best opneembaar met vetten en zwarte peper. Reden waarom het zeer geliefd is in curry.

11. Groene thee
Misschien wel met favoriete tip: groene thee. Ik ben er dol op. Lekker met gember of bijvoorbeeld mint. Zowel zwarte als groene thee zitten boordevol antioxidanten. In groene thee zit een speciale antoxidant: epiggalocatechin gallaat (EGCG). Van dit antioxidant is bekend dat het veel gezonde eigenschappen bezit (bijvoorbeeld stimuleert de vetvertering). Ook bij het immuunsysteem speelt EGCG een belangrijke rol. Zwarte thee is gefermenteerde groene thee. Door het fermentatieproces gaat de EGCG verloren. Reden waarom groene thee toch net iets gezonder is.
Groene thee is bovendien nog een bron van het aminozuur L-theanine. Naast de rustgevende eigenschappen van dit aminozuur is het ook belangrijk voor onze T-cellen. Deze speciale afweercellen bestrijden ziektekiemen.

12. Papaya
Papaya is een vrucht die je wellicht niet elke dag eet, maar wel erg gezond is. Het is een bron van vitamine C. Bovendien bevat papaya het spijsverteringsenzym papaïne (fijn voor het maagdarmkanaal). Dit enzym werkt bovendien ook als een ontstekingsremmer. Papaya is een bron van kalium, magnesium en foliumzuur. Allemaal mineralen die nodig zijn voor een sterke afweer.

13. Kiwi
Net als papaya is kiwi een bron van vitamine K, foliumzuur, kalium en vitamine C. Vitamine C helpt de witte bloedcellen om te vechten tegen infecties. Een kiwi bevat meer vitamine C dan 2 sinasappels.

14. Gevogelte
Als overtuigt vegetariër is dit mijn mist favoriete tip, maar hoort er wel bij: gevogelte. Als je grieperig of verkouden bent is kippensoep zeer aan te raden. Kippensoep remt ontstekingen in het lichaam en verlicht snel de symptomen van een verkoudheid. Gevogelte als kip en kalkoen bevatten veel vitamine B6. Dit vitamine speelt een grote rol in bij talloze chemische reacties in het lichaam. Het is een onmisbaar vitamine voor de aanmaak van de rode bloedcellen.
Bouillon gemaakt van kippenbotten bevat veel gelatine en chondroïtine, stoffen die zorgen voor een goede darmgezondheid. De bouillon bevat glycine. Deze voedingstof kalmeert een overbelast immuunsysteem.

15. Schelpdieren
Schelpdieren had je wellicht niet in dit rijtje verwacht, maar horen hier zeker thuis. Schelpdieren bevatten namelijk veel zink . Alle lichaamscellen hebben zink nodig. Dit mineraal is onder andere belangrijk bij de opbouw van eiwitten, voor de energie stofwisseling maar heeft ook een antimicrobiële werking. Reden waarom het belangrijk is het immuunsysteem. Oesters, krab, mosselen en kreeft zijn bronnen van zink. Andere voedingsmiddelen waar zink in zit zijn volkoren granen, vlees, zeevis, zuivel, bonen, zaden, noten en zaden. Behalve de granen allemaal eiwitrijke producten.

Met bovenstaande tips moet het toch lukken om je afweersysteem een boost te geven. Welke is jouw favoriet? Die van mij groene thee met (veel) gember.
3
Geschreven door Evelien Waterman
Gepubliceerd op: 9 nov 2021
3
63
4

Comments

  • 16 nov
  • 0
Bedankt voor de tips! Ik zie nu dat ik onbewust al heel goed aan het eten was:)
0
  • 16 nov
  • 0
Natuur
  • 16 nov
0
  • 11 nov
  • 1
Gezondheid... Altijd graag gelezen!
  • 11 nov
1
  • 10 nov
  • 1
Het is ons belangrijkste wapen ! Goed dat je er aandacht aan besteedt.
  • 10 nov
1

Recente en relevant artikelen