Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Aandelen kopen: Hoe starten als beginnende belegger?

Nu sparen weinig of niets meer opbrengt, zoeken steeds meer landgenoten naar een renderende en veilige manier om hun spaarcentjes te beleggen. Dan lijkt de stap naar beleggen snel gezet. Beleggen doe je op vele manieren maar aandelen kopen is erg populair. Maar hoe pak je dit best aan als je je eerste stappen  zet op de markt van het beleggen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 12 juli 2021
9
67
10
Gratis Foto Pexels/ Anna Nekrashevic
Gratis Foto Pexels/ Anna Nekrashevic

Beleg met spaargeld dat je niet direct nodig hebt

Vele beginners storten zich hals over kop in een avontuur, zonder enige voorbereiding. Denk goed na voor je begint en informeer je zo goed mogelijk. Bij beleggen kun je nooit met zekerheid de afloop voorspellen. Het risico dat het lang niet altijd loopt zoals verwacht bestaat altijd, zowel bij startende als bij de meest ervaren beleggers. Zeker bij de start, is beleggen ook vooruitkijken. Wat als je het geld dat je vandaag belegt volgend maand of jaar dringend nodig hebt? Wanneer je onmiddellijk al je spaarcenten belegt, neem je dus wel een erg groot risico. Beleg dus altijd met geld dat je op middellange termijn niet écht nodig hebt en hou een reserve achter de hand zodat je een of andere tegenslag aankunt.


Aandelen kopen: beleg je spaargeld op langere termijn


Beleggen doe je met vallen en opstaan. Zelfs ervaren beleggers krijgen vroeg of laat met financiële tegenvallers af te rekenen.  Om die goed te maken heb je tijd nodig. Hoe korter de termijn van je beleggingen, hoe kleiner de kans dat je daarin lukt. Dus door op korte termijn te beleggen, maak je het risico alleen maar groter. Als startende belegger kun je dat zéker missen. We zegden het al, beleggen is vooruitzien. Als je dat doet, kun je meteen een groter deel van je spaarcenten in risicovollere beleggingen investeren.


Aandelen kopen: zorg voor een goede spreiding


Je risico vergroot nog wanneer je al je beschikbare geld in slechts één belegging stopt. Wellicht denk je hét aandeel van de markt te hebben gevonden dat het zoveel beter doen dan alle andere. En ook al informeerde je je nog zo goed, er kan altijd iets onverwachts voordoen dat niemand kon voorzien.


Aandelen kopen: beperk je onkosten


Aandelen kopen of verkopen kost ook geld. Die bedragen kun je niet beleggen, zodat je de periode die je belegt ook nog eens het rendement daarvan moet missen. De kosten per bank of 'broker' tonen vaak grote verschillen, verlies ook dat niet uit het oog. En het stopt niet bij aan- en verkoopkosten, er is ook nog zoiets als een bewaarloon waar je zeker rekening moet mee houden. Hou daarom ook altijd het gemiddeld rendement op aandelen nauwlettend in de gaten. Dat zorgt voor grote verschillen op het vlak van het bewaarloon tussen banken en brokers.

Investeer alleen in zaken waar je kennis van hebt


Wanneer je technische kennis beperkt is, heeft het geen enkele zin om aandelen van technologiebedrijven te kopen. Weet je bijvoorbeeld veel af van (gezonde) voeding en drank? Investeer dan in succesvolle voedingsbedrijven.


Te mooi om waar te zijn? Niet doen!


Sprookjes bestaan niet, ook niet op het vlak van beleggen en aandelen kopen. Als je een bod krijgt dat eigenlijk té mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Ga op dergelijk aanbod nooit in, wees altijd achterdochtig en vertrouw niemand. Zo ben je best gewapend tegen dubieuze of malafide verkopers.


Conclusie: Beleg maandelijks een vast bedrag

Start met het aandelen kopen voorzichtig en eerder terughoudend. Beleg maandelijks een vast bedrag in een beleggingsfonds, dan maakt het niet zoveel uit. Je eerste stap zetten naar het kopen van aandelen is de moeilijkste. Je zult hoe dan ook tegenslagen moeten verwerken, maar wanneer je aandelen koopt met geld dat je op langere termijn kunt missen, is de kans groot dat je die tegenslagen te boven komt. Als je maandelijks een vast bedrag investeert in aandelen, koop je nooit tegen lagere koersen. En hou bij aandelen kopen en bij alle andere vormen van beleggen er altijd rekening meer dat vroegere rendementen geen enkele zekerheid bieden voor de toekomst.

9
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 12 juli 2021
9
67
10

Comments

 • 13 juli
 • 0
Goed geschreven en ook hele goede tips, bedankt!
 • 13 juli
0
 • 13 juli
 • 0
Goede tips !
 • 13 juli
0
 • 13 juli
 • 0
Goed, informatief artikel! Zelf beleg in in crypto's op dit moment
 • 13 juli
0
 • 12 juli
 • 0
Goed geschreven artikel.
Ik denk dat het nu geen goed moment is om met beleggen te starten. Het lijkt er op dat er veel lucht in de aandelenbeurzen zit. Ik vernam datzelfs Warren Buffet aan het verkopen is.
Ik ga je volgen!
 • 12 juli
0
 • 12 juli
 • 0
Heel erg goed geschreven! Handig om te weten als je wilt beginnen met beleggen.
 • 12 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen