Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Advies tegen buikpijn

Sinds ik klein was word ik bijna elke dag erdoor geërgerd. Constante buikpijn die maar niet weggaat. Dit kan vele oorzaken hebben, maar bij mij was het helaas mijn constipatieprobleem.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 4 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
29
4
Afbeelding door Ava Sol via Unsplash
Sinds ik klein was word ik bijna elke dag erdoor geërgerd. Constante buikpijn die maar niet weggaat. Dit kan vele oorzaken hebben, maar bij mij was het helaas mijn constipatieprobleem.

Constipatie

Wanneer je minder stoelgang maakt dan je gewend bent, heb je last van constipatie. De ontlasting blijft langer in de darm aanwezig en wordt harder en droger dan normaal. Van kinds af aan tot nu toe heb ik nog steeds last van constipatie, daarom heb ik hiervoor ook allemaal middeltjes om jouw stoelgang soepeler te laten verlopen.
 • Pruimen
Dit is een middel die mijn moeder mij maar bleef laten proberen. Het eten van pruimen schijnt voor sommige te helpen om beter naar de WC te kunnen gaan. Het is altijd het proberen waard, want pruimen zijn hoe dan ook zeer smakelijk.
 • Glas water ’s morgens
Een tip van mijn zus waarbij zij zweert dat het helpt is een glas water drinken op een nuchtere maag.
 • Koffie en energiedrankjes
Een van de beste middeltjes die mij enorm helpen is koffie; dit is namelijk ook een bewezen laxeermiddel. Een ander cafeïne drankje die mij helpt zijn de energiedrankjes; wanneer ik deze gedronken heb, voel ik dat meteen bruisen en bubbelen in mijn maag. Dit is voor mij een teken dat ik over een half uurtje zonder problemen naar de WC kan gaan.
 • Lichte oefeningen
Je lichaam wakker maken en je stoelgang aan de gang zetten door middel van lichte oefeningen. Dit heeft mij niet alleen geholpen met mijn constipatie probleem, maar ook om af te vallen. Of het nu een korte wandeling is of buikspieroefeningen… ze hebben allemaal een positief effect op je spijsvertering.
Hopelijk helpen deze tips jou om een betere en minder pijnlijke stoelgang te hebben. Ik raad aan om ze allemaal een keer te proberen, want wat helpt voor de ene hoeft niet voor de andere hetzelfde effect te hebben.

Andere redenen voor buikpijn

Constipatie is niet de enige mogelijke reden voor buikpijn. Je kan bijvoorbeeld buikpijn hebben als je honger hebt, veel stress hebt, ongesteld of ziek bent, of wanneer je iets hebt gegeten wat niet meer goed was. Voor deze gevallen geef ik je graag algemene tips die werken tegen buikpijn.
 • Warmtedeken
Of het nu een groot of een klein warmtedekentje is maakt niet uit, zolang hij je buik maar warmte kan bieden. Deze warmte is al helemaal comfortabel wanneer je ongesteld bent, want bij mij trekt de pijn dan binnen een half uur al weg. Ik heb mijn kleine warmtedeken destijds in de Blokker gekocht, maar ik weet bijna zeker dat elke elektronicazaak of zelfs de Action ze verkopen.
 • Op je zij liggen en een knie optrekken
Wanneer ik als kind buikpijn had, gaf mijn moeder mij deze tip wanneer ik ging slapen: op de ene zij liggen en de onderste knie optrekken, zodat deze gebogen onder je ligt. Deze tip heeft mij af en toe geholpen, dus misschien kan dit jou ook rust bieden.
 • Thee drinken
Warmte, warmte en nog eens warmte… dit is een van de middeltjes die bij mij het beste werkt. Of het nu een warmtedeken of een kop thee is. Dankzij de warmte hiervan is mijn buikpijn in een mum van tijd opgeheven. ‘Kamille’ of ‘groene’ of ‘Chai’ thee kan ook een goed middel zijn om je maag te kalmeren wanneer deze van slag is. Wanneer dit het geval is, raad ik je aan om kleine slokjes per keer te nemen in plaats van de beker thee in één keer op te drinken.
 • Pijnstiller
Mocht je geen zin of tijd hebben om te liggen niksen, kan je ook voor de snelste oplossing gaan, maar weet wel dat deze oplossing maar tijdelijk werkt. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk de pijnstiller: Parcetamol of Ibruprofen zullen je pijn kunnen verlichten.

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om weer zorgeloos van je dag te kunnen genieten.
4
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 4 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
4
29
4

Comments

 • 9 juni
 • 0
Buikpijn is vervelend, net zoals de meeste pijn trouwens. Goede tips. Ik ken nog een ander middel die laxerend werkt en dat is soorten tabletjes voor de adem of zelfs sommige chewing gum, het staat op de verpakking zelfs vermeld dat teveel een laxerende werking heeft. Maar ik weet nu niet of dat nu weer gezond is om er zoveel te eten dat dit een laxerend resultaat geeft. In alle geval heb ik weer iets bijgeleerd.
0
 • 30 juni
 • 0
Zolang je de kauwgom niet in slikt zie ik het gevaar niet. En ja ik heb dit ook geprobeerd, met hele verschillende resultaten.
 • 30 juni
0
 • 8 juni
 • 0
Rustig blijven ademen. En kamille thee!
 • 8 juni
0
 • 14 mei
 • 0
De dokter kan ook een laxeermiddel voorschrijven. Helaas word ik daar snel misselijk van. Koffie werkt 8 van de 10 keer ook bij mij.
 • 14 mei
0

Recente en relevant artikelen