Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Als je het even nodig hebt, ter herinnering

Als het allemaal even te veel lijkt en je door de bomen het bos niet meer ziet, kom dan terug naar dit artikel ter herinnering. Je gedachtes kunnen soms de overhand lijken te nemen, waardoor je het overzicht even helemaal verliest. Herinner jezelf er onder andere regelmatig aan dat je goed genoeg bent.

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 7 juli 2021
19
46
28
Afbeelding door Eduardo Barrios via Unsplash
Trots

Als je het nu niet even op jezelf kunt zijn, wil ik dat je weet dat ik trots op je ben. De laatste paar jaren waren niet makkelijk, maar desondanks ben je hier nu toch. Je hebt gevochten en je hebt doorgezet, ook al wou je vaak opgeven, je hebt het niet gedaan. Je hebt enorm veel obstakels overkomen en overwonnen. Ondanks de tegenslagen waar je nu nog mee te dealen hebt en die nog komen gaan, zul je hier ook weer boven op komen. Je mag best wat vaker trots op jezelf zijn, want je doet het geweldig. Durf jezelf te eren.


Goed genoeg

Jij, met alles wat je denkt tekort te komen, telkens jezelf weer de grond in boort, en jezelf ervan probeert te overtuigen dat je niet goed genoeg bent, dat ben je wel. Je bent precies goed genoeg. Je bent goed genoeg zoals je bent en je bent precies waar je zou moeten zijn. Laat niemand je wijs maken dat je iets niet kunt, ergens niet aan moet beginnen of dat het eenmaal niet voor jou bestemd is. Als bepaalde omstandigheden, personen of te mooie plaatjes jou laten voelen alsof je niet goed genoeg bent zoals je bent, denk er dan nog eens over na. Dit heeft namelijk niks te maken met jou, maar slechts met onzekerheden. Niet alleen je eigen onzekerheden, maar vaker nog de onzekerheden van een ander. Ze willen je laten geloven dat ze boven je staan, je bewijzen dat zij beter zijn en vol afgunst naar je kijken, slechts omdat ze onzeker zijn over zichzelf. Onthoud dat goed en herinner jezelf eraan dat je goed genoeg bent.


Het nu

Leven in het nu is lastiger dan je je realiseert. Constant, de hele dag door, worden we afgeleid. Overal zijn prikkels om ons heen en ons brein draait overuren. We denken voornamelijk terug aan ons verleden en hoe we willen dat alles anders zou zijn, als je de tijd toch eens kon terugdraaien… En als we daar niet over aan het denken zijn, dan zijn we wel bezig met het overdenken van onze toekomst. We proberen te voorspellen hoe situaties zullen aflopen, we baseren ons toekomstbeeld op ons verleden en dromen laten we dromen, uit angst voor het ondernemen van actie, want wat als het niet lukt? Hoe dan ook krijgen we vrij weinig mee van het moment dat we écht hebben, het nu. Adem eens diep in en uit en tel eens van 5 tot 1 om je weer bewust te worden van het huidige moment. Juist omdat het nu het enigste moment is waar we invloed op uitoefenen.


Accepteer

Accepteer het. Accepteer jezelf zoals je bent, omdat je goed genoeg bent. Accepteer ook dat je minder goede punten hebt en juist hele sterke punten. Schaam je niet als je geconfronteerd wordt met je minder goede punten, maar leer er van. Accepteer het feit dat je niet overal goed in kunt zijn en verleg je focus naar datgene wat je al wel goed kunt of probeer daar achter te komen. Door ons alleen maar te focussen op wat we niet kunnen, zal hier te veel energie in worden gestoken en gaat het ten koste van wat we juist wel goed kunnen. De imperfecties maken jou perfect zoals je bent, dus omarm ze, ook al is dat lastig. Accepteer dus ook dat je een heleboel goede punten hebt en over kwalitatieve vaardigheden bezit. Durf deze te tonen, te accepteren en met de wereld te delen, want als iedereen zijn ware potentie durft te laten zien dan zal dat de maatschappij enorm vooruit helpen. Deins niet terug uit angst voor de meningen van anderen, maar vertrouw op je eigen kunnen en doen.


Vergeven

Vergeef jezelf. Vergeef jezelf voor het maken van fouten of het achteraf anders willen doen. Vergeef jezelf voor elke keer dat je de weg kwijtraakt, omdat je wordt overspoeld met emoties. Vergeef jezelf voor het niet altijd makkelijk hebben, je rot voelen en even geen uitweg meer zien. Vergeef jezelf voor alles. Vergeef anderen ook, niet omdat ze het altijd verdienen, maar wel omdat jij het verdient. Als je teleurgsteld, boos of gefrustreerd bent op iemand dan zul jij zelf de negatieve gevolgen merken. Je zult vaak terug denken en constant verzonken in gedachten zijn. Je verdient het om het los te laten, zodat je weer in het moment kunt leven en verder kan. Houd jezelf niet langer gevangene. Wees je bewust van het feit dat iemand of iets vergeven het niet per se oké maakt. Je accepteert dat het gebeurd en het onveranderbaar is. Niet dat je het hebt verdient of dat je weer nieuwe kansen aan diegene moet geven. Vergeef, zodat jezelf weer verder kunt en je jezelf niet langer vastzet. Vergeven is één van de lastigste dingen die er is, maar je bevrijdt jezelf er mee.


Geloof

Zorg dat je ergens in gelooft dat jou houvast geeft. Maak de reden waarom je hier moet zijn duidelijk voor jezelf. De één koppelt geloof aan religie, de ander gelooft dat er gewoon meer is dan dit of gelooft in het lot. Wat het ook is waar je in gelooft, sta daar regelmatig bij stil. Wees bewust dat je hier bent, omdat je hier hoort te zijn. Je bent hier niet voor niks. Je hebt niet alleen een doel, maar je hebt het in je deze te verwerkelijken en een positieve verandering te zijn voor deze maatschappij. Het is oké als je daar nu nog niet achter bent gekomen, dat komt wel met de tijd. Geloof.

Daarnaast is het ook cruciaal om in jezelf te geloven. Geloof in je eigen mogelijkheden, kansen en capaciteiten. Met veel geloof zul je het halen, zolang je maar weet dat je het kunt. Als je het nog nooit hebt gedaan, geloof dan dat je het kunt. En iets niet na één, tien of vijftig keer halen, betekent niet dat je het niet kunt. Geef niet op en probeer het opnieuw. Geloof is één van de belangrijkste drijfveren. Wees je er altijd bewust van dat iedereen vanaf onder is begonnen en vanaf daar de ladder langzaam maar zeker opklimt. Deze mensen zijn ook talloze keren gevallen, het verschil met de meesten is dat zijn zichzelf weer hebben opgepakt. Zij hebben doorgezet en daarom zijn ze waar ze zijn vandaag de dag. Geloof dat je het kunt.


Hopelijk heb je iets gehad aan één van deze herinneringen. Laat me zeker weten welke herinnering jij echt nodig hebt vandaag en vergeet niet dat je dit artikel terug kunt kijken wanneer je het ook maar nodig hebt.
19
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 7 juli 2021
19
46
28

Comments

 • 19 juli
 • 0
Zo is het maar net Noa


 • 19 juli
0
 • 10 juli
 • 0
Wauw deze vind ik echt prachtig, dankjewel
 • 10 juli
0
 • 9 juli
 • 1
Mooi gezegd.
1
Noa auteur
 • 10 juli
 • 0
Bedankt Heidi.
 • 10 juli
0
 • 9 juli
 • 1
Zo mooi verwoord.
1
Noa auteur
 • 10 juli
 • 0
Dank je wel.
 • 10 juli
0
 • 9 juli
 • 1
Zo goed geschreven. Mooi!
1
Noa auteur
 • 10 juli
 • 0
Heel erg bedankt Kasia!
 • 10 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen