Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Baby darmkrampjes verhelpen

Elke moeder kent dat gevoel wel, als je baby huilt omdat er weer eens iets niet goed verteert en je enkel maar wat kan wrijven in de hoop dat het beter wordt.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 10 juli 2021
3
17
2

Al vanaf mijn zoontje een paar maanden oud was had hij reeds last van die vervelende krampen. Uiteindelijk probeerden we allerlei producten, zoals aangepaste melk en homeopathische middelen, die er voor zorgden dat er minder lucht naar de darmen doorging. En dat hielp op zich allemaal wel, maar toch verdwenen die vervelende krampen nooit helemaal. Zo zocht ik opnieuw mijn toevlucht tot het kruidenrijk en las online welke kruiden deze klachten op natuurlijke wijze kunnen bestrijden.

Venkel en Anijs

Deze twee kruiden doen wonderen op vlak van buik- en darmkrampen. Met deze informatie ging nadenken over hoe deze kruiden best toe te dienen aan een kleine baby. Mijn zoontje was op dat moment nog volop aan de papfles, dus kon ik hem deze kruiden moeilijk toedienen bij vaste voeding. Hoewel hij op een bepaald moment wel reeds fruit- en groentepap at, zijn deze kruiden ook sterk van smaak en niet ieders lieveling. Daarom maakte ik porties waarvan ik dan thee zette. Deze thee lengde ik dan in een papfles aan met water waarin ik dan het melkpoeder deed. En ja hoor, dat viel in de smaak en de krampen waren nadien aanzienlijk minder. Dit heb ik best een lange tijd aangehouden. En naarmate hij ouder werd deed ik al eens wat meer thee en wat minder water, omdat ook de hoeveelheid melk die hij dronk vergrootte.

Ik moet hier wel bij vermelden dat mijn kind op dat moment nog steeds aangepaste melkvoeding kreeg, die ervoor zorgde dat de melk sneller kon verteerd worden. Zie meer info hier.

Moeders die borstvoeding geven, kunnen zelf de thee drinken of deze groenten en kruiden eten om deze dan zo door te geven via de borstmelk. Maar dat moet je deze natuurlijk ook nog graag drinken en of eten, wat bij mij dus ook niet het geval was.

Ook van karwijzaad wordt gezegd dat het dezelfde werking zou hebben, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Recept darmthee

Ik deed 5gram van elk in een klein zeefje dat ik bovenop een beker plaatste. Daarop goot ik kokend water tot het zeefje onderstond. Om er zeker van de tijd dat een geen kruidenresten doorheen de zeef zouden gaan plaatste ik een katoenen doek tussen de zeef en de beker. Deze zouden namelijk de papfles kunnen verstoppen bij het drinken. Dit liet ik een halfuurtje trekken. Eenmaal de thee goed getrokken had, plaatste ik hem in de frigo om af te koelen of deed een portie in een papfles dat ik vermengde met koud water. Op die manier deed ik de temperatuur dalen tot ongeveer 37°, die ideaal is voor babyvoeding.
Wanneer het tijd was voor een volgende fles, nam ik de thee uit de koelkast en deed ik indien nodig opnieuw een deel ervan in de papfles. Dit lengde ik verder aan met water waarna ik er het melkpoeder bij deed. Even goed rollen en klaar is kees.

Naar verhouding toe deed ik meestal ongeveer 1/3 thee en 2/3 water. De melk zal hierdoor wel iets anders gaan smaken, dus kan het interessant zijn met kleine beetje te beginnen en geleidelijk aan te verhogen. Op die manier zie je ook gauw of de thee effectief is tegen de klachten. Want zelf een klein beetje kan al een verschil maken.

Opgepast! Vraag altijd raad aan een kinderarts bij kinderen jonger dan 3 maanden.

Wat bij diarree?

Voor baby's is het meest voorgeschreven advies bij de dokter vaak probiotica. Maar soms lijken deze amper te werken, of komt de werking ervan maar traag op gang.
Ook hier kunnen natuurlijke middelen van dienst zijn. Wanneer ik als kind zelf diarree had, maakte mijn moeder altijd rijst voor me klaar. Witte rijst is vezelarm en dus goed om de darmflora te vertragen. Je kan een baby natuurlijk niet zomaar rijst geven, dus paste ik hetzelfde trucje toe als hierboven. Ik kookte een rijstbuiltje en bewaarde nadien het water waarin de rijst had gekookt. Dit water voegde ik toe aan de papfles, vermengd met water. Waarop ik dan weer de nodige schepjes melkpoeder deed. Zo keerde de rust in zijn darmflora al snel terug en samen met de probiotica was het probleem vaak veel sneller van de baan.
Het rijstwater kan ook dienen als extra vocht, aangezien kinderen met diarree snel kampen met uitdroging. Geef dus gerust een beetje tussendoor van dit goedje.
3
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 10 juli 2021
3
17
2

Comments

  • 10 juli
  • 0
Heel erg interessant en goed dat je hier over schrijft.
  • 10 juli
0
  • 10 juli
  • 1
Heel interessant artikel. We weten nog te weinig van deze zaken, we zouden het moeten leren en op die manier wat minder vlug naar medicijnen grijpen. Goed geschreven.
  • 10 juli
1

Recente en relevant artikelen