Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Barbecue: Hoe maak ik de perfecte salade? (Deel 2)

Je kan de perfecte barbecue toch niet zonder perfecte salade laten doorgaan. Maar hoe pak ik dat nu aan?

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
5
204
8
Afbeelding door Nadine Primeau via Unsplash
Salades kleuren meestal heel mooi vanwege hun mengeling van fruit en groentes. Een BBQ kan je gewoon niet zonder een lekker salade houden. Vlees met vlees of misschien dan ook wel vis zou dan misschien toch wel heel eenzijdig en saai worden. Wat stop ik allemaal in die salade die de barbecue dan ook af maakt?

De regel van vijf delen

Het is een regel die je gemakkelijk kan onthouden en die je voor al je salades kan gebruiken. Het grootste deel van je salades bestaat natuurlijk uit groentes. We kijken ook naar het gepaste fruit dat we daar mee kunnen mengen en dat smaken we dan af met wat smaakmakers. Als slot nog wat krakende extra’s. Hoe gaan we deze attributen verdelen over onze salade? Heel gemakkelijk volgens de volgende verhouding:

40 procent groentes
20 procent fruit
10 procent smaakmakers
10 procent crunchy extra’s

Groentes

Iedereen kent de meest voorkomende groentes op een BBQ. Het kan van alles zijn. Tomaatjes in alle groottes en kleuren,, salade, wortelen, paprika, soorten kool, bonen enz. Je kan natuurlijk heel creatief zijn en een spelen met een mengeling van rauwe en gegrilde groentes, maar zelfs ook gemarineerde groentes. Je kan het heel mooi maken door je wortel en je tomaten te snijden op verschillende manieren en patronen. Een wortel kan je jardinière, julienne, chinoise, brunoise of emincé snijden. Je kan dat trouwens op veel rauwkost toepassen.

Fruit

Een salade zonder fruit is niet fris. Fruit heeft die frisse toets die een salade nodig heeft. Je kan hier spelen met rode vruchten en aardbeien, maar ook meloen kan je hierin vermengen. Als je een visbarbecue houdt, denk dan misschien aan ananas en mango. Je kan dit fruit ook in de salades mengen als je wit vlees gebruikt. Als je veggie gaat, kan je natuurlijk alle opgenoemde fruit gebruiken, want daar gaat alles bij.

Smaakmakers

Ik had het al over kruiden in het eerste deel van deze reeks over BBQ. Je kan geen salade samenstellen zonder dat je de goede kruiden gebruikt, maar ook verse kruiden zijn heel belangrijk. Ik denk aan bieslook, basilicum en peterselie die je misschien in je tuin hebt staan. Misschien heb je ook wat oregano, salie of munt. Meng naar hartenlust en wees creatief, je zal misschien op die manier een nieuwe combinatie ontdekken die hemels is.

Crunchy extra’s

Hierbij denk ik aan croutons in de eerste plaats, maar ook aan pitten en zaden en ook gehakte noten. Je kan in de handel heel wat kant-en-klare mixen kopen. Of je kan ook je eigen mix maken hazelnoten, walnoten, zonnebloempitten en pistachenoten. Je kan er ook sesamzaadjes en pompoenpitten door mengen. Strooi wat granola over je salade. Zomerkazen kunnen je salade een heel apart smaakje geven die door velen gegeerd is.

Je kan dus nu al aan de slag voor je het vlees bovenhaalt. Vergeet niet dat vinaigrette op je salade dan heel lekker is, maar dat je ze best pas net voor het serveren onder je salade mengt. De croutons en de rest van de crunchy’s zullen je van harte danken.

Veel plezier en creativiteit met je salades.
5
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
5
204
8

Comments

  • 1 juli
  • 1
Lekkkeerrr!!
1
  • 1 juli
  • 0
Ja, hé, het is een beetje een reeks rond de randattributen van de barbecue: kruiden, salades... straks nog eentje die erbij hoort. Bedankt voor de leuke reactie.
  • 1 juli
0
  • 1 juli
  • 1
Er zijn mogelijkheden genoeg!
1
  • 1 juli
  • 0
Zo is het inderdaad. Bedankt voor de reactie.
  • 1 juli
0
  • 1 juli
  • 1
Krijg er honger van.
1
  • 1 juli
  • 0
Dan denk ik dat het geslaagd is. Bedankt voor de leuke reactie, Sophia.
  • 1 juli
0
  • 1 juli
  • 1
Klinkt lekker, zodra het mooi weer is even gebruikt maken hiervan. Bedankt..
1
  • 1 juli
  • 0
Bedankt, Wesley, gewoon doen ja, maar de mooie zomerdagen komen er nog, je zal wel zien.
  • 1 juli
0

Recente en relevant artikelen