Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Barbecue: Hoe maak ik een lekkere vinaigrette (Deel 3)

In de laatste regels van het vorige artikel over barbecue salades gaven we de raad deze salades juist voor het serveren wat te doorroeren met een lekkere vinaigrette. Je kan dit kopen, maar je kan ze ook zelf maken.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
4
111
8
Afbeelding door Roberta Sorge via Unsplash

De verhouding vet – zuur – smaakmaker

Een perfecte vinaigrette bestaat uit een olie, zuur en iets wat de smaakt maakt. Hoe zit de verhouding van deze drie bestanddelen. Die moeten als volgt worden verdeeld in je perfechte vinaigrette:

1 deel zuur
2 delen olie
½ deel smaakmaker

Het zuur gedeelte

De frisheid van een vinaigrette wordt bekomen door een zuur gedeelte toe te voegen. Gewoonlijk gebruiken we daarvoor azijn of citroen. Je kan hier ook heel creatief mee werken. We denken dan bijvoorbeeld aan de soorten wijnazijn die je kan gebruiken waaronder witte of rode wijnazijn. Dit zal helemaal anders smaken dan wanneer je een flinke portie citroen- of limoensap gebruikt.

Het olie gedeelte

Onze vinaigrette bestaat dus grotendeels uit olie (2 delen van de 3,5 delen). Als je een neutrale smaak wilt bekomen kan je kiezen voor een plantaardige olie. Ik denk dan aan zonnebloemolie of extra vierge olijfolie. Je kan ook mengen en een deel olie nemen die gemaakt is op basis van noten. Ik denk dan aan walnoten- of hazelnotenolie of een olie die gemaakt is uit zaden (sesamolie). Daarmee ga je misschien iets buiten de klassieke smaakt. Je kan ook mengen met een gearomatiseerde olie die gemaakt is met knoflook of citroen. Je moet wel zorgen dat deze dan niet overheersend is en naar smaak aflengen met neutrale olie.

Het smaakmaker gedeelte

Je kan kiezen voor een zoete, pikante of romige smaakmaker. Voor zoet denken we aan coulis of honing), voor pikant aan sambal of mosterd en dan voor romig aan yoghurt natuurlijk. Het gaat je smaak van je vinaigrette gaan bepalen en het verandert ook de structuur van je dressing. Je kan nog een aantal ander smaakmaker toevoegen zoals fijngesneden verse kruiden, knoflook, sjalot of uit. Voor die kruiden denk ik dan aan tijm, munt, dragon, bieslook, koriander en platte peterselie). Nog wat specerijen erbij naar eigen goeddunken en smaak waaronder je misschien kan kiezen uit ras el hanout, curry, komijn, kurkuma of Espelettepeper. Wees creatief, proef regelmatig en niet vergeten, je dressing komt pas door je salade voor het serveren.

Veel succes!


4
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
4
111
8

Comments

  • 2 juli
  • 1
Lekkeerrrr! Ga ik zeker proberen.
1
  • 2 juli
  • 0
Bedankt voor de waardering, Noa.
  • 2 juli
0
  • 2 juli
  • 1
Zoals met alles er er zoveel mogelijk als je je geest de vrije loop laat en gaat experimenteren.
1
  • 2 juli
  • 0
Zo is het inderdaad, bedankt voor de waardering.
  • 2 juli
0
  • 2 juli
  • 1
Zo veel variatie, zo veel moge
1
  • 2 juli
  • 0
Bedankt, Sophia, voor het leuke bezoekje.
  • 2 juli
0
  • 1 juli
  • 1
Lekker, dank voor de tip!
1
  • 2 juli
  • 0
Bedankt voor de appreciatie, Hans.
  • 2 juli
0

Recente en relevant artikelen