Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Barbecue: Wat met kazen op de barbecue? (Deel 4)

Iedereen gaat voor dat stukje mals vlees op zijn barbecue en als je daarvan houdt is er niets mis mee. Maar je kan ook eens denken om een stukje kaas te grillen of te bakken op de barbecue.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 3 juli 2021
13
314
24
Afbeelding door Aliona Gumeniuk via Unsplash

Stevige kazen

Wie kiest om een stukje kaas te grillen of te bakken op je barbecue zal vooral voor de stevige kazen moeten kiezen. Feta of halloumi passen daar minder voor omdat ze gewoon gaan uitlopen over je BBQ-rooster.
Kazen die daar ergens tussen liggen zoals bijvoorbeeld mozzarella en camembert kan je misschien in een papillot bakken.

Opgelet voor aanbranden

Je hebt met kazen ook het risico dat ze vlug aanbranden. Een goeie tip om dat tegen te gaan is ze wat te besprenkelen met olijfolie. Zo ga je vermijden dat ze aanbranden op je BBQ en dan is de pret en zeker de smaak er ook af.

Opgelet met de baktijd

Als je barbecue heet is, kan je de kazen op het rooster leggen. Bak beide kanten van het stuk(je) 1 minuut lang, zeker niet langer. Serveer het lekker goudbruin gebrande stukje zuivel op met verse kruiden.

Nog meer over kazen en BBQ

Heb je nog ‘geitenkaasjes’ in spek gedraaid klaar liggen. Deze zijn heerlijk op de BBQ. Even kort aanbakken op de barbecue en je kan ze prachtig serveren met aardbeien of pistachenootjes. Best gebruik je een vinaigrette met honing bij dit gerechtje. Je kan kazen perfect ook als ‘hapje’ geven bij een BBQ-event of ze verwerken in je salades (zie deel 2, link hieronder). Kazen zijn zo veelzijdig dat ze je een fantastische beleving geven als voorgerecht, hapje of zelfs als dessertje.

‘Feta’, die je niet op de gril kan leggen, kan je dan weer als warme topping gebruiken op een BBQ-pizza of de gegrilde bruchetta.

Veel Zwitserse kazen kunnen zowel koud als warm worden verorberd. Maar sommige zijn ook goed op de barbecue. Zoals gruyère die je kan opdienen met gegrilde tomaat (2 minuten per kant) die met een mengseltje van gruyère, knoflook, peterselie en broodkruim is ingesmeerd.

Ken je de Italiaanse kaas ‘Burrata’? Deze kaas heeft een mals hart gevuld met stracciatella. Je kan deze gebruiken bij een salade. Snijdt hem wel maar open wanneer je hem hebt geserveerd. Het geeft een speciaal verrassingseffect, wat je gasten wel zullen kunnen waarderen.

Smakelijk!

13
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 3 juli 2021
13
314
24

Comments

  • 25 aug
  • 0
Nog nooit gedaan, wel over de pasta.
  • 25 aug
0
  • 25 aug
  • 0
Nog nooit zelf geprobeerd maar ik ben niet zo kaaseter.
  • 25 aug
0
  • 2 aug
  • 0
Kaas, heerlijk. Maar ik wist niet dat het ook op de BBQ kon. Bedankt!
  • 2 aug
0
  • 22 juli
  • 0
Als echte kaaskop, ben ik gek op kaas, toch moet ik eerlijk zeggen dat het voor mij op de barbeque toch minder lokt
  • 22 juli
0
  • 12 juli
  • 1
Goed idee om eens wat meer met kaas te doen.
1
  • 13 juli
  • 0
Dank je wel voor de waardering.
  • 13 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen