Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Basilicum: Dit kan dit kruid ook voor jouw gezondheid betekenen + Recepten

Basilicum is bij ons vooral bekend als populaire smaakmaker in de keuken.  Maar dit kruid kan veel meer dan alleen maar onze gerechten op smaak brengen. Wetenschappers en diëtisten waarderen basilicum meer en meer voor zijn heilzame eigenschappen. Wat betekent dit kruid voor onze gezondheid?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 16 aug 2021
12
612
13
Heilig kruid

Basilicum is oorspronkelijk afkomstig uit India. Daar geldt het zelfs als een heilig kruid. Het wordt er al eeuwenlang in de geneeskunde gebruikt tegen veel voorkomende aandoeningen.    Bij ons wordt het in de eerste plaats gebruikt in de keuken, vooral als smaakmaker in allerlei Italiaanse gerechten, vooral in combinatie met tomaten. Het aroma van basilicum is best vergelijkbaar met dat van kruidnagel. Het heeft een sterk kruidig en zoet aroma. Basilicum maakt samen met rozemarijn, tijm, marjolein, lavendel, citroenmelisse, vele soorten munt deel uit van de zogenaamde lipbloemigen. Je herkent de plant aan zijn lichtgroene ovale bladeren.
Basilicum zelf kweken

Basilicum houdt van een warm klimaat en wordt vooral in landen rond de Middellandse zee gekweekt. De laatste jaren vinden we dit kruid ook meer en meer in onze moestuinen, vaak met een succesvolle oogst. De plant is echter niet winterhard, en moet in de wintermaanden beschermd worden tegen de vorst. Daarom kweek je basilicum bij voorkeur onder glas.
Voedingswaarde van basilicum

Verse basilicum heeft een relatief hoge voedingswaarde. Basilicum is vooral rijk aan:
  • Vitaminen: vooral vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11 of foliumzuur, vitamine C, E en K
  • Mineralen: in basilicum vinden we vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, zink en selenium als mineralen
  • Gezonde vetzuren: voornamelijk omega-3 en omega-6
  • Voedingsvezels
  • Eiwitten
  • Sterke antioxidanten
Basilicum en basilicumthee inpassen in je gezond eetpatroon

Je mag van basilicum uiteraard geen wonderen verwachten. Maar ingepast in je gezond en natuurlijk eetpatroon kan het wel het verschil maken. Je gezondheid verbeteren en je gewicht onder controle houden met de juiste voeding is een geduldig  verhaal van alles samen. Een handjevol basilicum in je zelf gemaakte salades, pesto, in al je pastagerechten, op je zelf gemaakte pizza in combinatie met tomaten, en mozzarella levert heel wat gezonde voedingsstoffen. Een portie van 100 gram verse blaadjes basilicum levert maar liefst 480 milligram kalium, 160 milligram aan calcium, 3,2 milligram ijzer of acht procent van onze dagelijkse behoefte aan gezonde voedingsstoffen.

Basilicum tegen stress


Dit populaire kruid heeft een positieve invloed op stress en maakt je stressbestendiger. Al na enkele minuten zorgen de werkzame stoffen in basilicum het kruid er voor dat je zowel lichamelijk als geestelijk ontspant. Basilicum vermindert de aanmaak van cortisol, hét stresshormoon. Tegelijk stimuleert het de aanmaak van endorfine, het gelukshormoon. Basilicum verhoogt daardoor ook onze prestaties.
Houdt diabetes beter onder controle

Basilicum is een natuurlijke vochtafdrijver, en helpt tegen misselijkheid. Daarnaast houdt het ons cholesterolgehalte in evenwicht door de gezonde HDL- cholesterol te verhogen en de ongezonde LDL- variant te verlagen.  Daardoor het ook het vetgehalte (lipiden) in ons bloed regelt houdt basilicum ook diabetes beter onder controle.

Natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer als vervanger van Ibuprofen


Basilicum is niet alleen een natuurlijke pijnstiller. Het werkt ook sterk ontstekingsremmend. Het effect ervan is best vergelijkbaar met dat van Ibuprofen, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven maar bij relatief lang gebruik voor heel wat bijwerkingen kan zorgen. Basilicum en Ibuprofen hebben verrassend genoeg dezelfde samenstelling. Basilicumthee helpt tegen hoofdpijn. Dankzij oliën als eugenol, citronel en linalool heeft dit kruid een sterk ontstekingsremmende werking die ook ons immuunsysteem versterken. Thee van basilicum is dus niet alleen lekker, het helpt ook de vervelende symptomen van reuma, artrose en artritis, maar ook van astma en van maag- darmklachten te verzachten.
Basilicumthee helpt ook bij verkoudheden, griep en bronchitis

Basilicumthee versterkt ook ons immuunsysteem en verhoogt onze natuurlijke weerstand. Daardoor verkleint ons risico op verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van onze luchtwegen en bronchitis. Basilicum is namelijk rijk aan reinigende, ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen die zorgen voor propere luchtwegen. Deze thee heeft namelijk ook een sterk slijmoplossende werking.
Verbetert de spijsvertering

Een goede spijsvertering en een gezonde darmflora vormen de basis van een goede gezondheid. Beiden zijn ook onmisbaar om ons gewicht beter onder controle te houden. Basilicum zorgt ook voor een evenwichtige pH-balans. Dat is nodig voor een vlotte spijsvertering. Verder helpt het tegen een opgeblazen gevoel na elke maaltijd, tegen winderigheid en  maagpijn.
Andere voordelen van basilicum en basilicumthee
  • Verbetert je nierfunctie
  • Dankzij zijn sterk ontstekingsremmende werking helpt het tegen eczeem
  • Vertraagt de natuurlijke veroudering van onze huid en beschermt tegen ouderdomsvlekjes, rimpels en kraaienpootjes
  • Beschermt tegen aderverkalking en tegen hart- en vaatziekten
Recepten met basilicum: Basilicum thee
  • Ingrediënten: acht blaadjes basilicum, één stengel geplette citroengras, twee takjes munt en 300 milliliter water
Bereiding
  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg de basilicum, de munt en het citroengras toe.
  • Laat gedurende zeven minuten trekken.
Recepten met basilicum: Farfalle met rode basilicum pesto

Ingrediënten voor vier personen: 400 gram farfalle, 80 gram rode basilicum, 40 gram geraspte Parmezaanse kaas, 40 gram pecorino kaas, 20 gram pijnboompitten, een teentje knoflook, olijfolie, verse peper en zeezout

Bereiding
  • Verwijder de schil van de knoflook en snij deze in enkele stukken
  • Rasp de Parmezaanse kaas en de Pecorino kaas (of koop bede kazen geraspt)
  • Hak de pijnboompitten voorzichtig fijn met een scherp mes
  • Plet de blaadjes rode basilicum, de knoflook tot een gladde massa
  • Voeg ook de pijnboompitten en de 2 soorten kaas toe
  • Doe er een scheutje olijfolie toe aan de pesto en zorg voor de gewenste textuur
  • Breng de pesto op de gewenste smaak met de verse peper en het zeezout
  • Kook het water, strooi een eetlepel zout in het kokende water en voeg er daarna de farfalle aan toe
  • Kook de pasta 'al dente', dus beetgaar
  • Geet de pasta en doe deze daarna terug in de kookpot.
  • Schep gelijk de rode basilicum pesto bij de pasta en roer grondig door elkaar. Zo voorkom je dat de pasta gaat plakken.
  • Serveer de Farfalle met rode basilicum pesto in een diep pastabord. Strooi er nog wat pijnboompitten overheen, bestrooi met Parmezaanse kaas en garneer met enkele blaadjes verse basilicum
12
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 16 aug 2021
12
612
13

Comments

  • 24 aug
  • 0
Pesto met twee verschillende kazen heb ik nog niet gemaakt. Beide kazen zijn heel lekker, dus de combinatie ga ik eens proberen. Bedankt voor het recept.
  • 24 aug
0
  • 21 aug
  • 0
Ik gebruik deze veelzijdige smaakmaker ook graag.
  • 21 aug
0
  • 21 aug
  • 0
Intressant ... en best wel lekker ook
  • 21 aug
0
  • 20 aug
  • 0
Het is een uitermate lekker kruid. Kruiden toevoegen is altijd beter dan rommel uit een pakje.
  • 20 aug
0
  • 19 aug
  • 0
Oh dit wist ik niet, wat een gezond kruid! Misschien moet ik hem toch eens in mijn balkon moestuin gaan zetten.
  • 19 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen