Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Bedankt, Corona. Je weet zelf wel waarvoor...

Mondkapjes. Iedereen wordt er helemaal gek van. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die ze voor hun plezier opzetten. Persoonlijk overleef ik het wel, maar ik kan niet echt zeggen dat ik het fijn vind.

Geschreven door Linde van Lent
Geschreven op: 9 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
24
0
Afbeelding door Paul Siewert via Unsplash
Eerst een beetje achtergrond geschiedenis (hier heb ik geen bronnen bij gebruikt, naast mijn eigen brein, zie het maar als het beeld van de gemiddelde Nederlandse burger).

In ziekenhuizen en bij tandartspraktijken en orthodontisten worden mondkapjes al langer gebruikt. Althans, dat is wat ik mezelf vertel. Ik weet dat ze ze nu dragen; dat weet iedereen. Maar droegen ze vroeger eigenlijk wel mondkapjes? Ik ben het vergeten, en dat is nog wel wat ik het ergste vind.

Een beetje mondkapjes dragen op de gangen van mijn school, dat is niet zo erg. Maar het feit dat ik vergeet hoe vroeger eruit zag, pre-corona? Daar kan ik echt niet tegen. Ik snap dat mondkapjes dragen deel wordt van “het Nieuwe Normaal”, zoals we dat allemaal zo mooi noemen, maar soms denk ik aan hiervoor. En als ik dat doe, voelt dat gelijk heel raar.

Hoe was het vroeger als je in de supermarkt was? Liep je dan met een fatsoenlijke boog om iemand heen of glipte je er een beetje achterlangs?
Staat er al langer handgel bij ziekenhuizen en tandartsen?
Kon je vroeger serieus in de buurt van je docent staan? Was dat niet raar?

Kortom, alles voelt ineens raar. De meeste maatregelen die je moet volgen tegen corona, beginnen steeds normaler te worden. Bij sommige handelingen denk ik aan vroeger. En niet op de “vroeger was alles beter”-manier van oudere mensen, maar op de “drie maanden geleden kon ik je nog wel een knuffel geven, oma, maar nu even niet meer”-manier van de generatie van nu. De generatie wiens toekomst voor haar ogen verandert en waarover geen zekerheid is.

Wanneer ik iemand een “elleboog” geef, denk ik eraan dat mensen elkaar vroeger een hand gaven. Zo, dat is lang geleden. En als ik met mondkapje op door de school loop, denk ik aan de tijd waarin mondkapjes alleen maar voor “die Chinezen in de steden met veel smog” waren. Dat is nu wel even anders.

Voor mij zijn er ook verschillende reizen die niet doorgingen. Ze zijn nu verplaatst en iedereen hoopt dat ze door kunnen gaan, in september 2021. De klassieke reizen zijn namelijk een soort handelsmerk van onze school. Alle docenten hebben ons enthousiast gemaakt en iedereen heeft er zin in. Zelf heb ik gekozen voor Griekenland, omdat we dan gaan rondtrekken. Mijn hele vriendengroep heeft voor Griekenland gekozen, dus het beloofde echt een geweldige reis te worden.

Dankjewel Corona, voor dit geweldige cadeau *hoor het sarcasme*.
Het is te hopen dat corona binnenkort weer de koffers inpakt, maar je weet maar nooit. Ik hoop met heel mijn hart dat er niet nog meer mensen getroffen zullen raken maar ik vrees dat dit ijdele hoop is. Nogmaals bedankt, Corona, voor dit rare jaar…
1
Geschreven door Linde van Lent
Geschreven op: 9 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
24
0

Recente en relevant artikelen