Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Bessen van de wilde lijsterbes: Toch niet giftig!

Velen denken dat de bessen van de wilde lijsterbes (Sorbus Aucuparia) giftig zijn. Dit is echter niet zo.

Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 19 aug 2021
4
127
3
De onrijpe bessen bevatten parasorbinezuur. Een lacton van sorbinezuur. Parasorbinezuur is toxisch en veroorzaakt indigestie, misselijkheid en darmklachten. Je zou dus kunnen zeggen dat de onrijpe bessen giftig zijn. Wanneer je de rijpe bessen plukt is er echter geen probleem. Heb je desalniettemin zorgen over dat parasorbinezuur, kook de bessen voor gebruik of week ze tien uur in een met water verdunde azijnoplossing. Het koken of blootstellen aan vocht zet het parasorbinezuur om in sorbinezuur.

Eventjes wat informatie over de boom: De wilde lijsterbes.

Deze boom is doorheen een groot deel van Europa te vinden en gekend om zijn bijzondere weerstand. Met zijn diep en breed wortelstelsel is hij goed bestand tegen wind. Tevens is de wilde lijsterbes winterhard en doet hij het goed in de noordelijke streken van Europa. Omdat de afgevallen bladeren snel vergaan en zo een positieve invloed hebben op de humusvorming, is deze boom een pionier bij het beplanten van stukken grond met verarmde bodem. Zelf ondervindt de wilde lijsterbes geen moeilijkheden met groeien op die verarmde bodem. De wilde lijsterbes plant men daarnaast vaak aan in parken en tuinen. Dit om decoratieve redenen en om vogels aan te trekken. Deze vogels eten namelijk met plezier van de bessen.

Zo komen we tot de bessen van de wilde lijsterbes.

In België en Nederland werd lang gedacht dat deze bessen giftig zijn. De ontdekking dat deze bessen in andere landen wel als voeding genuttigd worden, zou aan het internet te danken zijn. Zo zie je maar dat contact tussen verschillende culturen de algemene kennis kan verruimen.

De bessen zijn te oogsten van augustus tot en met oktober. In onze contreien zou de ideale pluktijd rond half september vallen. Wanneer de bessen beginnen te rijpen bevatten ze nog weinig suikers en aroma. Zijn ze reeds te lang rijp krijgen ze een flauwe smaak. Er bestaat een gouden moment tussenin.

De bessen bevatten veel vitamine C. Toch zijn ze rauw nog altijd ietwat bitter van smaak. Gedroogde bessen smaken al milder. Meestal worden de bessen gebruikt voor gelei, siroop, thee en alcoholische dranken.

Ik moet bekennen, zelf heb ik steeds mijn handen vol in september en laat ik de lijsterbessen links liggen. Toch geef ik graag twee recepten mee, die ik dit jaar ook zelf wil uitproberen.

Jenever met lijsterbes:
  • In een propere pot meng je geplette lijsterbessen met de helft van hun gewicht in suiker. Bijvoorbeeld 200 gram lijsterbessen met 100 gram suiker.
  • Dek dit af met een handdoek of koffiefilter, met een rekker rond de hals. Laat twee dagen staan.
  • Overgiet met tweemaal het gewicht van de lijsterbessen in jenever. In dit voorbeeld dus 400 gram jenever. De bessen moeten volledig overgoten zijn, indien dit niet het geval is, voeg gerust wat meer jenever toe.
  • Sluit opnieuw af met een handdoek of een koffiefilter. Laat dit een maand staan.
  • Na die maand filter je alles door een zeer fijne zeef of neteldoek, en santé!

Lijsterbesgelei
  • Kook de bessen ongeveer 15 minuten, plet ze onderwijl. Voeg eventueel een beetje water toe.
  • Duw de verkregen pulp door een fijne zeef of passe-vite. Wil je zeer heldere gelei, laat de pulp dan boven een pot, in een neteldoek, 12 tot 24u uitlekken.
  • Aan dit verkregen sap voeg je een gelijke hoeveelheid appelsap toe en 60% suiker van dat totale gewicht. Laat dit goed doorkoken en schuim eventueel ondertussen af.
  • Vervolgens heet in gesteriliseerde potten afgieten. Deze potten sluit je meteen af en draai je om.
Hoewel ik waarschijnlijk de bessen zal koken met voldoende suiker en wat appel. Ondertussen een beetje pletten en dan zo meteen heet in de potjes gieten. Pitjes en schil storen ons niet en ik ga veel sneller klaar zijn...

Zoek jij ook naar een wilde lijsterbes in je buurt?

4
Geschreven door Luci lle
Gepubliceerd op: 19 aug 2021
4
127
3

Comments

  • 21 aug
  • 0
Wist hier totaal niets van af, dacht inderdaad dat die giftig was. Leuk geschreven.
  • 21 aug
0
  • 20 aug
  • 1
Ik wist iets beter of hij was giftig dus dank voor de informatie! Vooralsnog hou ik het bij bramen, die ik in het wild pluk.
1
Luci lleauteur
  • 21 aug
  • 0
Heel graag gedaan!
  • 21 aug
0

Recente en relevant artikelen