Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Bier is…

Graan, water, hop en gist, meer heb je niet nodig om bier te brouwen. Toch is het niet zo makkelijk als je zou denken. Er zijn oneindig keuzes te maken voor je een speciaal( )biertje gebrouwen hebt. Zet maar eens een blond naast een stout. Een wereld van verschil door de keuzes van de bierbrouwer. Toch wordt, in de basis, elk biertje gebrouwen van graan, water, hop en gist volgens een vast proces

Geschreven door Heleen Bielsma
Gepubliceerd op: 1 dec 2021
1
44
1
Afbeelding door Bohdan Stocek via Unsplash

Graan

Graan is het basisingrediënt bij het brouwen van bier. Er zijn verschillende soorten graan, maar over het algemeen wordt hiervoor gerst gebruikt. Om er bier van te maken moeten de suikers omgezet worden in alcohol en om dat proces in gang te zetten moeten de graankorrels eerst ontkiemen en gaan groeien.

Eesten

Zodra het graan begint te groeien wordt dit proces gelijk gestopt. Het ontkiemde graan wordt in grote ovens gedroogd wat ‘eesten’ heet. Wat er overblijft is een droge grondstof over het algemeen gevormd tot korrels.

Mout

Het resultaat van eesten wordt mout genoemd en is enorm bepalend voor de smaak en kleur van bier. Lichte en blonde mout is onder een lage temperatuur gedroogd en bij een hogere temperatuur ontstaan een donkere kleur door het karameliseren van suikers. Gebrande mout is het donkerst door nog heter te eesten.

Wort

Het mengsel van verschillende mouten wordt geplet en vervolgens gemengd met brouwwater van ongeveer 65 graden. De pap van mout en water wordt gefilterd waardoor een dikke suikerrijke siroop overblijft. Deze vloeistof wordt ‘wort’ genoemd.

Hop

De wort wordt gemengd met hop en tot twee uur gekookt in een brouwketel. Hop geeft smaak en helpt het bier langer goed te blijven. Het brouwsel wordt gefilterd en vervolgens teruggekoeld. Dat terugkoelen heeft ook invloed op het bier.

Gist

De ketel met daarin het brouwsel wordt geopend om gist toe te voegen. De ketel gaat vervolgens weer dicht. Gist eet alle suikers in het brouwsel op en scheidt alcohol en koolzuur uit. De soort gist bepaald de omgevingstemperatuur en is enorm bepalend voor de smaak en het alcoholpercentage van het brouwsel. Het gebrouwen bier wordt wel of niet gefilterd en gaat tot slot de fles in.
Het is duidelijk dat de keuzes van de bierbrouwer de smaak, geur, kleur en het alcoholpercentage beïnvloeden. Denk bij het drinken van jouw favoriete biertje eens na over de keuzes die de bierbrouwer heeft moeten maken om tot dit brouwsel te komen. Welke combi van granen, mouten, water, hop en gist zou hij hebben gebruikt? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar beginnen allemaal met de vier basisingrediënten graan, water, hop en gist.
1
Geschreven door Heleen Bielsma
Gepubliceerd op: 1 dec 2021
1
44
1

Comments

  • 5 dec
  • 0
Heel leuk en informatief geschreven.
  • 5 dec
0

Recente en relevant artikelen