Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Binnenpretjes

Je wordt met de lach leuker!

Geschreven door Adriana Writes
Gepubliceerd op: 18 aug 2021
4
10
8
Afbeelding door Wyron A via Unsplash
Ik heb ze best wel vaak eigenlijk…binnenpretjes. Heerlijke momenten zijn dat.
Terugdenkend aan iets wat lachwekkend was, misschien wel vertederend of echt zo’n - je helemaal bescheuren - moment. De vage glimlach die op je gezicht verschijnt verraadt iedere keer weer, wanneer je zo’n momentje hebt. Als je goed op mensen let, zie je dat je gelukkig niet de enige bent en dat iedereen op z’n tijd wel eens een binnenpretje heeft.
Wat zou er in die persoon zijn gedachte omgaan? Waar gaat dat gezellige momentje over? Ik vraag mij dat iedere keer af, wanneer ik iemand zie met zo'n flauwe glimlach op het gezicht, de dromerige en afwezige pretoogjes. Het verbaast mij dan ook hoe zoiets eenvoudigs de uitdrukking van iemands gezicht totaal verzacht. Het liefste zou ik vragen of ik mee mag lachen. Ik doe dit nou eenmaal graag. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Eigenlijk zou iedereen veel vaker binnenpretjes moeten hebben, zeker wanneer je de vele vermoeide en zelfs chagrijnige gezichten ziet. Mensen lachen te weinig tegenwoordig. Misschien valt er voor sommige mensen ook wel weinig te lachen, maar toch kan je mij niet overtuigen dat er geen momentjes in het geheugen zijn, die zo’n prachtige en speciale glimlach op je gezicht kunnen toveren. Een glimlach maakt zoveel los in mensen. Let er maar eens op. Het werkt net zo aanstekelijk als voluit (schater)lachen en de interactie is precies hetzelfde.
(Glim)lachen is gezond en er gebeurd van alles met je lichaam wanneer je dat doet.
De stresshormonen worden afgebroken en je krijgt er endorfine voor terug, een natuurlijke high die je zomaar van je lichaam krijgt. Alleen daarom zouden we al meer moeten lachen. Wanneer je lacht gebruik je heel veel spieren en de inwendige organen worden voorzien van een heerlijke massage. Je immuunsysteem krijgt een lekkere oppepper.

Vooral op social media lachen we wat af en kunnen de lachende smileys en uitdrukkingen zoals LOL en ROFL niet op. Alleen in real life is het vaak zover te zoeken en zijn we, lijkt wel, vergeten hoe het moet. Wanneer een glimlach eenmaal doorgebroken is, is die oogverblindende lach nog maar een klein stukje van je verwijderd. Het kan allemaal beginnen met dat hele kleine binnenpretje.
4
Geschreven door Adriana Writes
Gepubliceerd op: 18 aug 2021
4
10
8

Comments

  • 19 aug
  • 1
Mooi gezegd en verhaald, Adriana. Ja, er wordt te weinig gelachen, jammer genoeg. Leuk geschreven.
1
  • 19 aug
  • 2
Heerlijk zo'n binnenpretje. En dat is en blijft van jezelf. Niemand pakt het ooit af!
2
  • 19 aug
  • 2
Ik zou zeggen, kom binnen! pretje
2

Recente en relevant artikelen