Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Bloed doneren in Nederland en België

Elke dag is er opnieuw nood aan bloed. Voor de mensen die een ongeluk hebben gehad, voor leukemiepatiënten en natuurlijk voor de vampieren onder ons.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
32
5
Afbeelding door Nguyễn Hiệp via Unsplash
Elke dag is er opnieuw nood aan bloed. Voor de mensen die een ongeluk hebben gehad, voor leukemiepatiënten en natuurlijk voor de vampieren onder ons.
De eerste keer dat ik naar de bloedbank ging was ik verrast over hoe de kamer eruitzag. Ik had namelijk niet verwacht dat de donatie stoelen open en bloot in het midden van de kamer zouden staan. Angstig was ik enigszins niet, ik had hier namelijk al zo lang naar uitgekeken.

Rond mijn zestiende jaar hoorde ik over Sanquin, het Nederlandse bloed- donorcentrum tijdens de lessen EHBO die ik in die tijd volgde.

Wanneer ben je een geschikte donor?

Vanaf je 18e jaar kan je je inschrijven in het Nederlandse Sanquin of het Vlaamse Rode Kruis. Je kan op de website van Sanquin of het Rode Kruis een online test doen, waarmee je kunt zien of je een geschikte donor zal zijn.
Hierbij vragen ze je een aantal persoonlijke vragen, een daarvan is bijvoorbeeld of de ziekte van Jacobs in uw familie voorkomt. De ziekte van Jacobs is een bloedaandoening die ervoor zorgt dat je bloed meer moeite moet doen om te stollen, en daarbij wanneer je een wondje hebt het langer door zal bloeden.
Mocht er uit de test komen dat je geschikt bent, kun je eens per drie maanden komen doneren in het dichtstbijzijnde bloeddonorcentrum.

Hoe verloopt het?

De procedure zal ongeveer een uurtje van je tijd in beslag nemen wat redelijk snel is, want je ligt uiteindelijk niet langer dan een kwartier in de uiteindelijke donor stoel.

Wanneer je een donorcentrum inloopt moet je je altijd aanmelden met behulp van je identiteitskaart, daarna wordt gevraagd of je bloedplaatjes of bloedplasma wilt doneren.

Het verschil tussen de twee is dat plasma uit het bloed wordt gescheiden door een apparaat en bij de ander niet. En het doneren van bloedplasma duurt ook wat langer dan het geven van bloedplaatjes.

Na het aanmelden krijg je een vragenlijst die je privé kan beantwoorden bij de plastic afscheidingen. Na het beantwoorden van die vragen moet je je vragenlijst terugbrengen en even plaats nemen in de wacht kamer tot de dokter je roept.
De dokter test in een afgesloten kamer je hartslag , je ijzergehalte en neemt de vragenlijst met je door. Je ijzergehalte wordt gecontroleerd met behulp van de vingerprik, die volgens mijn mening meer pijn doet dan de donor naald.
Mocht je ijzergehalte te laag zijn om te doneren word je afgekeurd en kan je deze keer niet doneren. Dit doen ze voor de veiligheid zodat je niet onwel zou worden na je donatie.

Mocht je ijzergehalte wel goed zijn, dan ben je geslaagd en kan je doorlopen naar de wachtkamer tot een zuster je roept, en je meeneemt naar de donor stoelen. De keuze over dat je Links of Rechts geprikt wilt worden is volledig je eigen keus. Ook is het je eigen keus om bloed af te staan voor onderzoek, die vervolgens als buisjes worden afgenomen van je infuus.

In de donor stoelen word je geprikt, en moet je een kwartiertje platliggen, terwijl je bloed dankzij de zwaartekracht naar de bloedzak wordt getransporteerd. In het kwartiertje kan je muziek luisteren, surfen op het internet van de bloedbank, of kijken naar hoe je bloedzak heen en weer wordt gewiegd.

Wanneer er een piepend geluid afgaat van het apparaat naast je, is het een seintje dat je bloed niet snel genoeg loopt. Dit kan je oplossen door een vuist te vormen met de geprikte arm, en in je vuist te knijpen. Soms geven de zusters je ook een stressballetje om in te knijpen, die ervoor zorgt dat je bloed ook sneller naar de bloedzak stroomt.

Na het kwartiertje gaat er weer een piepje af, terwijl de twee rode lampjes op het apparaat naast je branden. Dit betekent dat er spoedig een zuster naar je toe zal komen om je los te koppelen, en je arm in een verbandje te wikkelen. Mocht je je nu draaierig voelen direct na de donatie dan moet je het even aangeven, en dan zorgt de zuster dat je nog even in de stoel kan blijven liggen.
Het is sterk aan geraden om wat te eten en te drinken na je donatie. In de wachtruimte staan er koeken klaar, en je krijgt altijd een drankje aangeboden door een van de zusters. Ook is het aangeraden om na je consumptie even te rusten voordat je weer terug keert naar huis.

Wat kan je doen om je ijzergehalte vooraf te verhogen?

Het zou jammer zijn om een afwijzing te krijgen terwijl je er iets aan kan doen. De dag voordat ik ga doneren, zorg ik ervoor dat er veel ijzer in mijn maaltijd zit. Daarom is het vaste kost om spinazie met aardappel en vissticks te eten, voordat ik de andere dag ga doneren. De dag van de donatie zelf eet ik veel tomaten, noten, en vermijd ik melkproducten omdat dat een negatief effect schijnt te hebben op je ijzergehalte.

Wat is het ergste wat je kan overkomen?
Het ergste wat ik ooit heb gezien is dat er een vrouw tijdelijk het bewustzijn verloor. Deze vrouw werd meteen geholpen door de zuster om haar in de zogenoemde Fowler houding vast te houden.

Deze houding laat het bloed van de voeten terug naar de hersenen toestromen waarbij je in een mum van tijd weer bij bewustzijn bent.

Is bloed doneren veilig tijdens Corona tijden?
De zusters nemen alle voorzorgsmaatregelen voor uw veiligheid zoals de 1,5 meter regel, het verplicht dragen van mondmaskers en het ontsmetten van de donor stoel tussen de patiënten in.

Beloningen?

Mocht het je niet alleen overtuigen om een leven te redden, of de gratis consumptie, dan is er ook nog een bonnen systeem waarbij je kan sparen voor allerlei spullen. Van handdoeken, pretpark tickets of van bidons tot bioscoopkaartjes.

Ondertussen ben ik in totaal al elf keer gaan doneren zonder een enkel probleem gehad te hebben. De zusters zijn lief en het lijkt allemaal enger dan het uiteindelijk is. Daarom zeg ik in een uur een leven redden, dat zouden meer mensen moeten doen.
5
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
32
5

Comments

  • 20 juni
  • 0
Helaas kan ik geen donor zijn anders had ik het wel gedaan.
  • 20 juni
0
  • 20 juni
  • 0
Ik ken het heb vroeger ook bloed en daarna plasma gegeven. Door corona dacht ik nu even niet voor eigen gezondheid. Wellicht later weer wil gaan doen.
  • 20 juni
0
  • 19 juni
  • 0
Bloed is leven -Dracula.
  • 19 juni
0
  • 19 juni
  • 0
Goed artikel met duidelijke info!
  • 19 juni
0
  • 17 mei
  • 0
Helaas zijn te veel mensen nog steeds bang voor de naald. Brrr.

  • 17 mei
0

Recente en relevant artikelen