Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Cantuccini alla mandorla

Traditionele Italiaanse amandelkoekjes en Moscato d'Asti een dessertwijn staan klaar als we ons appartement op eiland Sicilië binnenstappen. Wat een attent gebaar voor ons, het kersverse bruidspaar!

Geschreven door Hilda Eeuwes
Gepubliceerd op: 13 okt 2021
5
104
4
Foto: Hilda Eeuwes
Foto: Hilda Eeuwes

Op huwelijksreis naar Sicilië

We dachten de koekjes zijn niet meer lekker, ze zijn immers keihard en ook de wijn is vast niet meer goed; zo zoet en stroperig. Lief en attent bedoeld hoor! Maar de harde koekjes belanden toch abrupt in de prullenbak en de mierzoete wijn schenken we weg in de wastafel.

Mamma Mia! Pas veel later hoorde we dat je deze koekjes in die zoete dessertwijn behoort te dopen. Een smaaksensatie! Wat een blunder. Gelukkig waarderen we het Italiaanse amandelkoekje nu wel. Ze zijn zelfs overheerlijk. Ik maak ze regelmatig en altijd is er de glimlach wanneer ik onze huwelijkseis op Sicilië en ons flagrant gebrek aan eetcultuur destijds herinner.

Dit heb je nodig om de amandelkoekjes te maken

- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 3 eieren (waarvan 2 eidooiers en 1 geklopt ei nodig is)
- 500 gram kristalsuiker
- 300 gram ontvelde amandelen
- mespuntje saffraandraadjes, fijngewreven
- snufje zout
- boter om in te vetten

Hoe ontvel je amandelen met een vliesje

Indien je geen ontvelde amandelen kunt vinden

- amandelen met vel

- kokend water

- koud water


Breng een pannetje met water aan de kook. Zet een kom klaar met koud water.
Zodra het water kookt, mag de hittebron uit. Laat de amandelen ongeveer twee minuten in het kokende water liggen. Daarna in koud water leggen en de amandelen tussen duim en wijsvinger ontvellen. Droog ze goed met een schone theedoek voor gebruik.
Afbeelding door Kyrylo Kholopkin via Unsplash

Aan de slag

Oven op 160 graden voorverwarmen. Twee bakplaten invetten met boter. Zeef de bloem, suiker en bakpoeder tot een bergje. Maak hierin een kuiltje. Doe van twee eieren de dooiers en de saffraan erbij. Meng met je vingers er beetje bij beetje de droge ingrediënten toe. Voeg de ontvelde amandelen toe. Rol met bestuifde handen lange rollen van 3-4 cm breed en 1 cm dik. Leg de rollen op de bakplaten. Klop een ei los en bestrijk hier meer de rollen aan de bovenkant. Zet de bakplaten 30 minuten in de oven. Snijd schuine stukken van 3 cm en laat afkoelen. Bewaar luchtdicht.
Afbeelding door Nathan Dumlao via Unsplash

Hoe eet je die keiharde koekjes?

Doop de Italiaanse lekkernij in cappuccino, maar probeer het zeker ook in Licor 43 of dessert wijn.


Geniet van de smaaksensatie!


5
Geschreven door Hilda Eeuwes
Gepubliceerd op: 13 okt 2021
5
104
4

Comments

  • 17 okt
  • 1
Klinkt heel lekker, Hilda.
1
  • 18 okt
  • 0
en dat zijn ze ook Rudi. Dus vandaag koffie en een amandelkoekje erbij! Tot gauw.
  • 18 okt
0
  • 15 okt
  • 1
Mama Mia. Wat een leuk gebaar. die koekjes. Ach iedereen heeft vast weleens zoiets meegemaakt. Leuk recept. Handig om te hebben.
1
  • 18 okt
  • 0
Dankjewel Elisabeth voor je lieve reactie. Beslist eens maken deze verrukkelijke koekjes!
  • 18 okt
0

Recente en relevant artikelen