Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Chocolade ganache taart

Heel wat mensen zijn gek op chocolade. Dit is een recept dat de taartliefhebbers en zij die graag chocolade lusten onder een noemer brengt.

Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 22 nov 2021
8
161
8
Afbeelding door Kisoulou via Unsplash
Je zou het niet denken, maar deze chocoladetaart is bedrieglijk eenvoudig en heeft een ingeperste notenkorst die geen deegvaardigheden vereist en tevens glutenvrij is. (Je kunt ook elke gewenste noot ruilen, het is veelzijdig.).

Dit recept is voor 8 porties

Ingrediënten

Voor de korst

· 4 Eetlepels ongezouten boter, gesmolten en op kamertemperatuur voor de pan
· 2½ kopjes gemengde rauwe noten (zoals walnoten, geblancheerde hazelnoten, pistachenoten en/of amandelen)
· 6 Eetlepels suiker
· ¾ theelepel grof zout

Voor de ganache en de montage

· 340 gram bitterzoete chocolade, gehakt
· 2 kopjes slagroom
· 6 Eetlepels ongezouten boter, kamertemperatuur, in stukken van 2,5 cm gesneden
· Vlokkig zeezout

Speciale benodigdheden

Een taartvorm met een diameter van 30 cm en een verwijderbare bodem

Voorbereiding

Stap 1 DE KORST

Plaats een rooster in het midden van de oven; voorverwarmen tot 350°. Licht boterpan; lijn met een rondje perkamentpapier dat net in de pan past. Pulseer de noten in een keukenmachine tot ze fijngehakt zijn. Voeg suiker en zout toe en pulseer opnieuw om te combineren. Besprenkel met gesmolten boter en pulseer tot de noten aan elkaar beginnen te klonteren en het mengsel er zanderig uitziet. Druk met je handen het mengsel stevig en gelijkmatig in de bodem en de zijkanten van de pan (het hoeft niet helemaal langs de zijkanten te komen). Bak de korst goudbruin, 20-25 minuten. Laten afkoelen.

Stap 2 GANACHE EN MONTAGE

Doe de chocolade in een middelgrote kom. Verwarm de room in een kleine steelpan tot het net begint te sudderen; onmiddellijk over de chocolade gieten. Laat ongestoord 5 minuten zitten. Voeg boter toe en meng met een hittebestendige rubberen spatel tot een gladde en glanzende massa. Schraap de ganache in de korst en strijk eventuele belletjes glad. Koel onbedekt tot het is uitgehard, minimaal 1 uur.

Stap 3

Haal de taart uit de pan; zeezout erover strooien. Snijd met een heet mes in punten.

Stap 4

Taart kan 1 dag van tevoren worden gemaakt. Dek dan af en bewaar gekoeld.

Rudi J.P. Lejaeghere
8
Geschreven door Rudi Lejaeghere
Gepubliceerd op: 22 nov 2021
8
161
8

Comments

  • 29 jan
  • 0
Heerlijk, wij zijn "snoepers".
  • 29 jan
0
  • 6 dec
  • 0
Lekker idee
  • 6 dec
0
  • 27 nov
  • 0
Opgelet, er is een foutje in geslopen moet zijn 170/180 graden Celsius ( ipv 350 graden Fahrenheit, vergeten om te zetten)

  • 27 nov
0
  • 25 nov
  • 0
Yum x
  • 25 nov
0
  • 25 nov
  • 0
Hmmm, ik krijg er honger van!
  • 25 nov
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen