Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Chronisch genezen (deel 1)

Toen ik op mijn 15e de diagnose ziekte van Crohn kreeg waren mijn artsen stellig en ik onwetend. Dit was niet te genezen en ik moest rekening houden met levenslange medicatie en operaties. Nu, 30 jaar later, zijn veel artsen nog even stellig als toen. En ik? Ik ben inmiddels iets wijzer.

Geschreven door Nathalie Regine Rehaen
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
4
24
8
Is de ziekte van Crohn te genezen?

Ik zat in het laatste jaar van de havo en de klachten waren niet mis. Ik was chronisch moe, kon vaak niet op mijn benen staan van de buikpijn en bracht meer tijd door op het toilet dan in de klas. Klasgenootjes noemden mij destijds doornroosje, omdat ik zittend tijdens de lessen in slaap viel, zo moe was ik.

In de periode voorafgaand aan de diagnose wisten de artsen het niet precies en zo kwam er werkelijk van alles voorbij. Van stress en het zal wel weer over gaan, tot aan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap die zou zijn gebleken uit een onderzoek. Dat laatste was op zich wel opmerkelijk aangezien ik nog nooit sex had gehad.
Flink wat gesprekken, behandelingen, ziekenhuisbezoeken, korte opnames en een kijkoperatie later kwam er duidelijkheid.
Eureka! Ik had de ziekte van Crohn: een chronische darmziekte van het type auto immuun. Oh ja en voeding, was absoluut niet van invloed op het ontstaan en het verloop van Crohn.

Tot op heden is de oorzaak van de ziekte van Crohn nog onbekend. En als je de oorzaak niet kent? Hoe kun je dan een oplossing bieden?

Kort na het verlossende woord volgde de eerste ingreep waarbij een paar meter darm werd verwijderd en zo hobbelde ik jarenlang verder. Van opname naar opname, van ingreep naar ingreep en van prednisonkuur naar 6 wekelijkse infuusbehandelingen in het ziekenhuis. En eerlijk is eerlijk: de ziekte van Crohn bleef op deze manier redelijk onder controle maar ik wilde meer.

Want mijn darmen leken weliswaar rustig, ik voelde me alles behalve gezond. Ik had weinig energie, vaak ontstekingen op andere plekken in mijn lichaam en ontzettend veel huidproblemen. Als oorzaak hiervoor werd eigenlijk altijd een slecht werkend immuunsysteem en de ziekte van Crohn aangedragen. Totdat ik er echt genoeg van had.

Eigenwijs als ik ben, nam ik in juli 2017 en tegen het advies van mijn internist in een besluit. Dit zou mijn laatste infuus worden en dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds.
Ik besloot niet alleen te stoppen met alle behandelingen maar paste ook mijn voeding en leefstijl aan.

En behoort de ziekte van Crohn nu tot de verleden tijd?

De meesten artsen zullen zeggen van niet want hun perspectief is immers niet veranderd: Crohn is niet te genezen. Maar ik? Ik heb me nog nooit zo gezond gevoeld als de laatste 5 jaar en dat is voor voor mij niet chronisch ziek, maar als chronisch genezen!

Ben jij benieuwd naar de concrete veranderingen die ik doorvoerde en naar mijn specifieke kijk op Crohn? Lees dan binnenkort deel 2 van Chronisch genezen.

Graag wil ik vermelden dat dit enkel mijn eigen ervaring is met meer dan 30 jaar ziekte van Crohn. Ik heb ervaren wat een verandering van voeding en leefstijl kan doen. Tegelijkertijd ben ik mij ervan bewust dat wij allemaal een ander pad bewandelen en dat dit zeker niet voor iedereen hoeft te gelden.
4
Geschreven door Nathalie Regine Rehaen
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
4
24
8

Comments

 • 18 juli
 • 1
Interessant artikel. Toen bij mij vitamine B12 tekort werd ontdekt hebben ze ook een onderzoek gedaan op de Ziekte van Crohn omdat ik alsmaar ziek bleef. Heel erg moe en neurologische klachten. Hebben ze bij jou ook op vitamine B12 tekort geprikt? Kom ook eens een kopje koffie terughalen bij mij, voel je welkom!
1
 • 19 juli
 • 0
In die jaren dat ik onder behandeling was kreeg ik b12 injecties. Nu eet ik vegetarisch en de laatste x dat ik het op eigen verzoek heb laten prikken had ik geen tekort meer. En dat terwijl ik het stuk darm waar b12 wordt opgenomen niet meer heb. Ons lichaam is zoooo slim. Zijn jouw klachten met de b12 verholpen?
 • 19 juli
0
 • 3 juli
 • 1
Kom je ook mijn artikels volgen en lekker koffie drinken? Net zoals jij ben ik de "gelukkige bezitter" van chronische issues maar we hebben onze positieve aanpak gemeen volgens mij.
1
 • 11 juli
 • 0
He Fany , ja ik ben blij dat ik deze aanpak gevonden en gekozen heb en dat het zo goed geholpen heeft bij Crohn. Gezondheid in de meest brede zin van het woord is toch echt zo belangrijk.
 • 11 juli
0
 • 30 juni
 • 1
Een heel naast familielid van mij heeft het ook en ook heel jong de diagnose gekregen. Ja, het is soms heel zwaar. Veel sterkte in alle geval. Mooi geschreven. (kom je ook eens op bezoek?)
1
 • 1 juli
 • 1
Ik ben ontzettend dankbaar dat ik 4 jaar geleden een knop om heb gedraaid voor mezelf. Geen medicijnen meer en heel anders gaan leven heeft mij meer gezondheid opgeleverd dan ik zelf voor mogelijk had gehouden. Heeft die persoon er veel last van?
 • 1 juli
1
 • 30 juni
 • 1
Goed van je dat je jouw eigen ervaring deelt en mensen hier van bewust maakt! Ik kijk erg uit naar het volgende deel. Goed geschreven, Nathalie!
1
 • 1 juli
 • 0
Dank je Noa! Ik ben ook echt zo blij dat ik ben afgeweken van het gebruikelijke medische protocol want dat heeft mij mega veel opgeleverd. Fijne dag voor jou!
 • 1 juli
0

Recente en relevant artikelen