Artikel.nl




CO2-neutraal eten?

Vleesvrij, een product uit eigen land en bovendien nadrukkelijk CO2-neutraal. Mét certificaat. Dat klinkt uitstekend. De belofte ? 0 % vlees, 100 % smaak. We waren benieuwd ! Ik testte het uit en schreef hier een review.

Geschreven door Heidi pype
Gepubliceerd op: 20 juli 2021
11
32
23
Aangezien ons gezin minstens wekelijks een vleesvrije dag inlast, stopte ik bij de afdeling vleesvervangers in de supermarkt. Niet omdat we dan op die dagen enkel vleesvervangers eten, maar omdat het gemakkelijk is om ze in de koelkast te hebben.

De verpakking.
Hierbij krijg ik dezelfde indruk als deze die ik heb bij al deze producten : veel wegwerpverpakking ! Bovendien is de verpakking moeilijk te openen. Het plastieken lipje zorgt er niet enkel voor dat de bovenste laag los komt, maar ook de binnenbekleding, waardoor je burger eigenlijk nog steeds verpakt zit. Ook bij de tweede verpakking heb ik hetzelfde probleem.
Zonder snijgerief krijg je de verpakking dus niet open.
Het uitzicht.
De burger ziet er vrij vleesachtig uit, wat misschien voordelig is voor overtuigde vleeseters die eens wat vegetarisch willen uitproberen, maar ik vraag mij altijd af waarom overtuigde vegetariërs dan toch producten op hun bord willen die het vlees zoveel mogelijk benaderen. Of waarom de voedingsindustrie altijd zoekt naar alternatieven die er toch weer op lijken. Een groenteburger ziet er uit als een hamburger en zo min mogelijk als groente. Belachelijk idee toch ?
Het bakken.
De burgers zijn gemakkelijk te bakken, in tegenstelling tot heel wat andere varianten die bij het bakken nogal eens uit elkaar vallen bij het omdraaien. Deze behoudt behoorlijk zijn vorm. Ook de kleur in de pan is vrij aantrekkelijk.
Het proeven.

De eerste hap valt redelijk goed mee. Het doet mij aan iets bacon-achtigs denken. Er zit een gerookte smaak in. Ook de huisgenoten reageren positief bij de eerste hap. Helaas vallen de volgende happen algauw wat tegen. De smaak overheerst nogal en valt moeilijk te rijmen met de ingrediëntenlijst, waardoor het wat artificieel gaat overkomen. Op de ingrediëntenlijst zie ik vooral erwtendingen en ajuin, dus ik vermoed dat die aroma’s en andere niet nader omschreven ‘middelen’ er voor iets zullen tussen zitten. Het positieve aan de ingrediëntenlijst is de toevoeging van vitamine B12, zink en ijzer, waar overtuigde veganisten toch vaak een tekort van hebben. Al staan er geen verhoudingen bij, dus kan dit ook een promotiestunt zijn. Als ik dan ook nog eens zie dat er slechts 15% erwtenbloem, 7% erwteneiwitten en 4% (gebakken) ajuin in zit, kun je je wel gaan afvragen waarmee je je maag dan wel aan het vullen bent.

Het besluit.

Zal ik dit product nog kopen ? Hoewel het CO2-neutraal is moet ik zeggen : ‘Neen, dit koop ik niet meer.’
Misschien is het goed voor het milieu, maar het is vast niet goed voor mijn gezondheid.
Als ik de ingrediënten lees en vage dingen zie zoals : aroma’s en groentepoeders, voedingszuur en verdikkingsmiddel, vul ik mijn bord liever met echte erwten en echte ajuinen dan met namaakvlees.
11
Geschreven door Heidi pype
Gepubliceerd op: 20 juli 2021
11
32
23

Comments

  • 21 juli
  • 0
Straks deze eens gaan proeven? https://www.scientias.nl/plantaardige-biefstuk-komt-eraan/
  • 21 juli
0
  • 21 juli
  • 0
Deze zou ik overslaan, er is vast een lekkerder alternatief te vinden!
  • 21 juli
0
  • 21 juli
  • 0
Het moet op vlees lijken om hardnekkige vleeseters over te halen. Soms eet ik het. Maar ik ben niet gerust op alles wat erin zit. Hoe klimaatneutraal zijn die spullen eigenlijk? Daar krijg je nooit antwoord op.
  • 21 juli
0
  • 21 juli
  • 0
Op deze manier heb ik het nog niet bekeken, maar je hebt gelijk!
  • 21 juli
0
  • 21 juli
  • 0
Goed om kritisch te bekijken wat je eet!
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen