Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Couscous bitterballen

Echt bitterballen zijn het natuurlijk niet. Alhoewel je ze bij een biertje of met een gin/tonic kan eten. Maar ook met een salade of met een kop soep.

Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 4 aug 2021
9
21
19
Couscous bitterballen no waste uit ElisabethsKitchen
Couscous bitterballen no waste uit ElisabethsKitchen

No waste van couscous

Zondag had ik couscous over. Ik had het plan opgevat om hier bitterballen mee te maken. Nou zijn het meer schijven dan balletjes, maar de smaak was er niet minder onder kan ik verklappen. Dat kwam omdat de couscous al smaak had. Er zat aardig wat knoflook door, die ik eerst had gegaard in de oven samen met ui, courgette en puntpaprika. Bij deze maaltijd had ik chipolataworstjes gebakken. De groente en worst was op. Alleen van de ui lag nog een snipper en die heb ik ook door de couscous gedaan.

De couscous bereid ik niet op de moderne manier van heet water erop, laten staan en dan met de vork erdoorheen. Ik kook hem echt gaar. Oorspronkelijk moet het worden gestoomd, maar ik kook het.
Nog een tip over het bakken van de worstjes. Leg ze in een pan in een laagje water met wat olie. De worstjes garen in het water, draai regelmatig om. Zodra het water is verdampt gaat de olie ervoor zorgen dat de worstjes bruin worden. En zo weet je zeker dat je gare worst eet. Je kan dit ook doen wanneer je gaat barbecueën. Eerst garen in water en dan hoef je ze alleen nog maar te bakken op de barbecue.
Nou zijn het meer schijven dan balletjes, maar de smaak was er niet minder onder kan ik verklappen.
Aan de volgorde van de ingrediënten kan je zien hoe het gerecht wordt bereid.Deze volgorde komt overeen met de bereidingswijze.

Recept is voor twee personen.
Wat heb je nodig?
Voor de balletjes
  • 150 gram gare couscous met kruiden
  • 2 eieren
  • 6 eetlepels geraspte kaas
Voor de paneerlaag
  • een flinke laag gezeefde tarwebloem
  • 2 eieren
  • een flinke laag paneermeel gemengd met fijngemaakte panko
  • Olie om te frituren, ik had olijfolie
Voor het sausje
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel limoensap, koelkastflesje
  • 4 druppels of meer naar smaak groene tabasco
  • 1 eetlepel verse koriander, gehakt
  • 1 eetlepel verse platte peterselie, gehakt
Hoe bereid je het!
  1. Doe de couscous in een ruime schaal en roer wat los.
  2. Klop de eieren los en meng met de couscous.
  3. Strooi de kaas over de couscous en meng goed door.
  4. Maak met vochtige handen, schijven of balletjes. Leg op een schaal, waar je eerst wat tarwebloem op heb gestrooid tegen het plakken. Zet de balletjes dan ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  5. Zeef een flinke laag tarwebloem in een schaal.
  6. Breek boven een andere schaal de eieren en klop los, maar niet schuimig.
  7. Strooi in schaal drie de paneermeel met de panko.
  8. Haal de schaal met balletjes eruit. Haal ze eerst door het bloem, klop het overtollig eraf, haal ze dan door het ei en dan door de paneermeel. Eventueel nog eens door het ei halen en dan weer door de paneermeel.
  9. Leg op een schaal en zet weer 30 minuten in de koelkast.
  10. Verwarm in een pan de olie tot 175°Celsius.
  11. Bak de bitterballen tot ze bruin zijn aan de buitenkant. Dit duurt ongeveer zeven tot acht minuten.
Het sausje
  1. Klop de crème fraîche los met een garde. Meng het limoensap en de tabasco erdoor.
  2. Voeg op het laatst, vlak voor het serveren de verse kruiden toe.


Vertel eens. Wat is jouw no waste tip? Gebruik de tag - #nowasteartikel in je artikel op artikel.nl
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Klik op mijn naam voor meer artikelen.
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Nieuwsgierig naar meer recepten? Klik op mijn naam voor meer artikelen.
9
Geschreven door Elisabeth van der Ark
Gepubliceerd op: 4 aug 2021
9
21
19

Comments

  • 15 aug
  • 0
Lekker :) ga ik zeker maken
  • 15 aug
0
  • 5 aug
  • 1
Klinkt lekker, beetje zoals rosti's, maar dan met couscous ipv rijst.

1
  • 4 aug
  • 1
Goed ideetje om restjes te verwerken.
1
  • 4 aug
  • 1
Tof recept Elisabeth!
1
  • 4 aug
  • 1
Lekker!
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen