Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Crowdfunding, wat is dat eigenlijk?

Je hoort het regelmatig op het nieuws: er is een brand geweest, een inbraak, een vernieling, of iemand heeft veel geld nodig voor die ene behandeling in het buitenland. "Er is een crowdfundingsactie gestart". Maar wat is dat eigenlijk: crowdfunding, en wat zijn de voor en de nadelen? Hieronder probeer ik je in heldere taal wat uitleg te geven.

Geschreven door Encaustichris Blogs
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
9
24
14
Vele kleintjes maken een grote (eigen foto)
Vele kleintjes maken een grote (eigen foto)
Crowdfunding is een engels woord. Letterlijk vertaald betekent het "menigte financiering", en dat is precies wat er gebeurt. Een menigte brengt geld bij elkaar, een financiering.
Wanneer er een crowdfunding wordt gestart zijn er veel mensen die allemaal een (klein) beetje geld inbrengen. Al dat geld bij elkaar vormt één grote hoop, waar de begunstigde een doel voor heeft.

Er zijn grofweg twee kanten aan crowdfunding: je hebt de gever, en de ontvanger.
In dit artikel richt ik mij op de gever.
Voor de gever is het belangrijk te weten dat er twee soorten crowdfunding zijn: De gift en de lening.
Let goed op of de crowdfunding een gift of een lening betreft!
Wanneer je een crowdfund-actie tegenkomt voor iemand die ziek is, en geld nodig heeft om naar het buitenland te kunnen, zal dit vrijwel altijd gaan om een gift. Jij maakt dan geld over naar een tussenpersoon, die het spaarpotje beheert, totdat het streefbedrag is behaald, of de termijn van crowdfunding is gesloten.
Voor deze vorm van crowdfunding bestaan diverse websites, zoals bijvoorbeeld: doneeractie.nl, geldvoorelkaar.nl of gofundme.

Zoals gezegd: dit is een gift. Jij stort een bedrag, en je ziet dat geld niet meer terug. Zie het als een gift aan een goed doel. Je houdt er, als het goed is, een goed gevoel aan over, want je hebt iemand geholpen!
Zakelijk crowdfunden (eigen foto)
Zakelijk crowdfunden (eigen foto)
De tweede vorm van crowdfunding is de lening.
Over deze wil ik het vooral even met je hebben.
Er zijn veel bedrijven, of beginnende ondernemers die ervoor kiezen in (een deel van) hun financiering via crowdfunding te voorzien.
Voor de ondernemer heeft dat het voordeel dat ze minder rente hoeven betalen, en soms krijgen ze een lening niet volledig voor elkaar bij een bank.
Jij als investeerder hebt wat geld "over", en krijgt daarover nauwelijks rente bij de bank.
Door te investeren in een onderneming kun je nog een aardig rendement behalen: een ondernemer betaalt jou namelijk wél rente over je geld.

Daar is op in gesprongen door bemiddelaars die deze ondernemers helpen, door publiciteit voor ze te maken, en de financiën te beheren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: crowdaboutnow, Knab of collincrowdfund. Deze tussenpersonen nemen de zorgen weg bij de ondernemer, en regelen de terugbetaling aan de investeerder. Die investeerder kun jij zijn.

Stel: je hebt wat geld over, en je wilt dit niet op de bank zetten, want daar levert je geld niets meer op, veel banken hanteren zelfs negatieve rente!
Dan zou je kunnen overwegen een deel van je geld te investeren in crowdfunding.
Je zoekt dan een crowdfunder op, en kijkt welke projecten er beschikbaar zijn om te investeren.
Let daarbij goed op de voorwaarden van de organisatie. Wat zijn bijvoorbeeld de kosten die zij hanteren? Wat is het rendement wat je kunt behalen?

Als voorbeeld neem ik even crowdaboutnow en collincrowdfund. Met beide heb ik ervaring.
crowdaboutnow hanteert geen kosten voor jou als investeerder. Je kunt vanaf lage bedragen (€25,00) investeren in een onderneming.
Bij crowdaboutnow is het wel erg belangrijk te kijken naar de voorwaarden van je investering: het gaat hier namelijk soms om een lening, soms om een voorverkoop en soms om aandelen!
Printscreen crowdaboutnow website
Printscreen crowdaboutnow website
Bedenk goed welke vorm je wilt gaan doen, en bepaal je bedrag dat je wilt investeren.
Kijk dan naar de looptijd van de actie, en als je overal tevreden over bent kun je investeren.
Soms biedt de ondernemer je een extraatje aan bij het investeren van een groter bedrag, bedenk goed of je dit bedrag kunt missen.
Wanneer je investeert krijg je toegang tot je persoonlijke omgeving waarin je ten aller tijden je investeringen en de voortgang terug kunt vinden.
Afhankelijk van de voorwaarden die gelden voor jouw investering krijg je je inleg in delen, of aan het eind van de looptijd retour, inclusief rente. Kijk hier goed naar, of je je geld zo lang kunt missen.

Hou er rekening mee dat je bij crowdfunding (een deel van) je inleg kwijt kunt raken!
Investeer daarom nooit meer dan wat je kunt missen, en wat niet direct een probleem vormt als je het kwijt raakt. Een percentage om te hanteren is 10% van je vrijstaande vermogen.
Het grotere geld (eigen foto)
Het grotere geld (eigen foto)
Een tweede crowdfund-platform is collincrowdfund.
Bij Collin vind je alleen leningen. Een ondernemer vraagt een lening aan via collin, en deze legt de lening aan de investeerders voor. De grote verschillen zijn dat Collin alleen werkt met investeringen van €500,00, en een meervoud daarvan, en dat de investeringen meestal korte tijd open staan.
Daarnaast behaal je bij collincrowdfund over het algemeen een hoger rendement. Maar collincrowdfund hanteert wél beheerderskosten over je ingelegde geld!

Collincrowdfund heeft de gewoonte om 11 uur 's ochtends de investeringskans te versturen naar potentiële investeerders, en deze kunnen dan direct inleggen. En dat gaat over het algemeen supersnel! Een lening-aanvraag van rond de 2 ton zit in tien minuten vol.
Dat zegt natuurlijk iets over de populariteit van de website, en de investeringskansen, maar het houdt ook een risico in: je kijkt mogelijk niet goed genoeg naar de voorwaarden, omdat je zo snel wilt investeren. Dit ondervangen zij door je twee weken bedenktijd te geven. Wanneer je te snel was met investeren kun je dit dus nog twee weken annuleren.

De aflossingen vinden bij collincrowfund over het algemeen maandelijks plaats, inclusief rente. Dat betekent dat je iedere maand een klein stukje van je investering terug krijgt, met rente, dus dat je iedere maand een klein stukje minder risico loopt je geld kwijt te raken.
Wanneer de ondernemer in de problemen komt helpt collincrowdfund bemiddelen om je alsnog (een deel van) je geld terug te laten krijgen: daar betaal je voor: de bemiddelingskosten.
Ook bij collincrowdfund word je soms overgehaald tot het investeren van grotere bedragen door een extraatje. Ook bij collincrowdfund heb je een beveiligde omgeving waarin je de status van je investeringen kunt volgen.
Investeer nooit meer geld dan je probleemloos kunt missen!
In dit artikel heb ik twee voorbeelden van crowdfund-platforms gebruikt.
Deze platforms gebruikte ik, omdat ik er zelf positieve ervaringen mee heb.
Er zijn er echter veel meer, dus voordat je aan crowdfunding begint: oriënteer je goed.
Werk samen met een platform dat jou aanspreekt en voor jou overzichtelijk is.
En onthoud alsjeblieft: je kunt je geld kwijt raken!
Maar..... je kunt ook leuke rendementen behalen, en daar doe je het voor!

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je gaan beginnen?
Oriënteer je goed. Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder, ik zal ze zo goed mogelijk beantwoorden.

Tot slot wens ik je heel veel succes!!

9
Geschreven door Encaustichris Blogs
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
9
24
14

Comments

  • 30 juni
  • 1
Het is een hele eigen wereld
1
  • 4 juli
  • 0
Dat klopt, een waar de banken misschien wel niet zo heel blij mee zijn :-)
  • 4 juli
0
  • 17 juni
  • 1
Wat een ontzettend goed artikel! Ik wist wel van de crowfunding af voor giften, maar dat je dit ook als lening kunt doen, wist ik niet. Je legt goed uit wat de voor- en nadelen zijn en benadrukt goed het risico. Dank je wel voor deze hele goede en duidelijke uitleg.
1
  • 17 juni
  • 0
Graag gedaan!
  • 17 juni
0
  • 14 juni
  • 1
ja ongelooflijk hé. Het hoort er bijna gewoon bij. Hele nuttige informatie.
1
  • 15 juni
  • 0
Het wordt inderdaad steeds meer gewoon.
Dank voor je reactie!
  • 15 juni
0
  • 14 juni
  • 1
Super artikel! Ik zit nog erg te twijfelen, maar wie weet begin ik er binnenkort ook mee :p
1
  • 14 juni
  • 0
Veel succes!
  • 14 juni
0
  • 14 juni
  • 1
nieuwe vorm van beleggen voor mij. Komt er ook een artikel van jouw belevenissen van de site zelf? ben wel benieuwd hoe het verloop bij jouw is gegaan.
1
  • 14 juni
  • 0
Als daar behoefte aan is zal ik dat binnenkort een keer doen.
  • 14 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen