Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Crypto-currency: Drie factoren om rekening mee te houden voor je start met investeren

Bitcoin, Ethereum, Doge-coin, de digitale munten zijn tegenwoordig regelmatig in het nieuws te vinden. Succesverhalen zijn tegenwoordig overal te vinden en talloze reclames beloven fenomenale winsten. Het lijkt fantastisch, maar voordat je de crypto-wereld induikt, is het belangrijk om enkele factoren goed te beseffen. Want niet alles is zo mooi als dat de reclames beloven.

Geschreven door Samuel de Korte
Gepubliceerd op: 12 okt 2021
6
112
3
Afbeelding door André François McKenzie via Unsplash

Wat is crypto-currency? Wat zijn digitale munten?

Crypto-currency is eigenlijk een ander woord voor digitale munteenheid. Deze munten bestaan niet in de fysieke wereld, maar worden enkel digitaal weergegeven. Deze munten hebben een beperkte hoeveelheid, die in sommige gevallen nog iets kan toenemen, afhankelijk van hoe dat bij de munteenheid geregeld is. Deze munten kunnen met andere personen geruild worden en er is geen centraal orgaan dat de controle heeft over de munt. Hoewel het gedecentraliseerde aspect interessant kan zijn, zijn er enkele dingen om rekening mee te houden, voordat je gaat beleggen in crypto.

Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde

Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde. De waarde is ontzettend veranderlijk en daardoor is het ongeschikt als waardemiddel. Wat de cryptomunten nu waard zijn, kan volgende week, morgen, of zelfs over een uur anders zijn. De waarde van crypto wordt bepaald door wat mensen bereid zijn ervoor te geven. De gedachte daarbij is dat in de toekomst de munt meer waard zal zijn dan nu. Alleen deze stijging kan niet eindeloos doorgaan. Aandelen van bedrijven hebben een waarde, die onder andere gebaseerd is op de diensten, of producten, die het bedrijf levert. Hoewel daar ook de gedachte aan toekomstige winst, een rol kan spelen, is de prijs tenminste nog gebaseerd op fysieke factoren. Bij cryptomunten is dit niet het geval, die bestaan enkel digitaal. Mensen die er in het verleden veel aan crypto verdiend hebben, hebben dat te danken aan mensen die er bereid zijn om nu voor te betalen. Maar de vraag is of dat in de toekomst nog steeds zo zal zijn. Stel de eerste persoon koopt 1 crypto munt voor € 10 en deze stijgt in waarde tot € 20,- waarna deze persoon de munt doorverkoopt aan iemand anders. De nieuwe eigenaar denkt de munt in de toekomst meer waard wordt, terwijl de eerste persoon zijn winst verdubbeld heeft. Voor de nieuwe eigenaar om zijn winst te verdubbelen, moet diegene iemand vinden die bereid is om € 40,- te betalen. Indien dit figuur ook een verdubbeling van de winst wil behalen, dan wordt het verschil steeds groter. Tegelijkertijd moet je mensen blijven vinden die bereid zijn om hun geld hierin te steken, met de gedachte dat het in die toekomst meer waard wordt. Dit zou dan eindeloos moeten doorgaan om voor iedereen winst op te leveren en dat is simpelweg onmogelijk.

Cryptomunten zijn nauwelijks te gebruiken

De meeste cryptomunten zijn tot op heden niet te gebruiken. Zelfs bitcoin, de bekendste cryptomunt, is nauwelijks te gebruiken in het dagelijks leven. Binnen de Europese Unie wordt het niet geaccepteerd als geldig betaalmiddel. Het enige land waar met bitcoin betaald kan worden, is El Salvador, waar de introductie van de munt leidde tot maatschappelijke onrust. Daarnaast, doordat de waarde van een bitcoin zo snel kan stijgen en dalen, is het goed mogelijk dat je voor hetzelfde product de ene dag meer en de andere dag minder moet betalen. Deze volatiliteit draagt niet bij aan de stabiliteit en zekerheid waarmee de economische markten gedijen. Mensen kunnen gaan hamsteren, of extra gaan uitgeven, als gevolg van deze onzekerheid. Voorstanders van cryptomunten halen vaak aan dat bijvoorbeeld euro’s geen intrinsieke waarde hebben. Dat klopt, maar het verschil is dat euro’s wel als geldig betaalmiddel worden geaccepteerd binnen de Europese Unie en dus goed te gebruiken zijn.

Crypto draagt bij aan klimaatverandering

Dit laatste argument is wellicht niet op iedereen van toepassing, maar het is wel een factor om rekening mee te houden. Cryptovaluta is ontzettend slecht voor het milieu. Dit komt namelijk doordat deze munten gemijnd worden volgens een bepaald protocol. Ze komen niet letterlijk uit de grond, maar worden verkregen door middel van het oplossen van digitale puzzels. Over de hele wereld wordt de rekenkracht van computers ingezet om deze puzzels op te lossen. De computer die de puzzel oplost krijgt als beloning een aantal bitcoins of fractie daarvan. Doordat bitcoin momenteel zo hoog wordt gewaardeerd, trekt dit veel personen aan die hopen te verdienen aan het mijnen ervan. Deze personen zetten vervolgens allemaal computers aan het werk, die stroom nodig hebben. Deze extra stroom draagt bij aan de opwarming van de aarde. Met andere woorden, als iemand een cryptomunt koopt van een mijner, dan betaalt de koper de mijner eigenlijk om gewoon stroom te verbruiken en CO2 de lucht in te pompen. Tegenwoordig ligt de nadruk op het terugdringen van de eigen uitstoot en cryptomijnen werkt alleen maar avérecht. Krtom, crypto is niet duurzaam.

Samengevat

Digitale munten hebben geen onderliggende waarde. Het is letterlijk waard wat iemand er bereid is voor te geven, maar de oneindige groei kan niet eeuwig doorzetten. De digitale munten zijn tot op heden niet te gebruiken. Daarnaast dragen digitale munten bij aan de wereldwijde uitstoot van CO2, terwijl we als dit proberen in te perken. Indien iemand na het lezen hiervan nog de behoefte voelt om te investeren in cryptovaluta, tsja… Eigen verantwoordelijkheid.
6
Geschreven door Samuel de Korte
Gepubliceerd op: 12 okt 2021
6
112
3

Comments

  • 14 okt
  • 2
Duidelijke info. Ik waag me er niet aan.
  • 14 okt
2
  • 13 okt
  • 2
Duidelijk en informatief, ik volg je dus graag Samuel. Je koffie was heerlijk, kom je die van mij ook eens proeven?
  • 13 okt
2
  • 13 okt
  • 3
Doe je het om snel rijk van te worden? Klinkt het te mooi om waar te zijn, doe het dan toch maar niet.
  • 13 okt
3

Recente en relevant artikelen