Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Daarom zou je meer kikkererwten moeten eten + Recepten

Kikkererwten maken samen met doperwtjes, alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen, pinda's (neen, pinda's zijn strikt gezien geen noten) en sojabonen deel uit van peulvruchten. Je herkent ze aan hun eerder ruw uitzicht en hebben een nootachtige smaak. Volgens diëtisten zouden we minstens eenmaal per week kikkererwten moeten eten, maar daar komen we lang niet aan.

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 8 okt 2021
13
209
12
Wat zijn kikkererwten?

Kikkererwten of Spaanse erwten zijn gele, is een gele ronde peulvrucht die vooral in landen aan de Middellandse Zee geteeld worden. Ze groeien met twee of drie erwten in één peul. In de winkel zie je ze zonder dit omhulsel, gedroogd of voorgekookt in glas of blik. Zoals alle andere bonen moeten we de gedroogde erwten eerst weken voor we ze koken. Hoe ouder de kikkererwten, hoe meer tijd ze nodig hebben om te garen.

Kikkererwten hebben een hoge voedingswaarde

Alle peulvruchten, en zeker kikkererwten, hebben een verrassend hoge voedingswaarde  en een hoge concentratie aan gezonde voedingsstoffen. In kikkererwten vinden we vooral veel:
  • Vitaminen: vooral vitamine B1, B2, B3,B6 en B11, vitamine E en vooral vitamine K
  • Mineralen: kalium, calcium, natrium, fosfor ijzer, magnesium, koper, selenium, zink, molybdeen en tryptofaan.
  • Eiwitten: Kikkererwten zijn een van de voedingsstoffen met de grootste hoeveelheid hoogwaardige eiwitten
  • Gezonde vetten: vooral omega-3 en omega-6 vetzuren
  • Voedingsvezels
Kikkererwten zijn een volwaardige en gezonde vleesvervanger, maar we gebruiken ze ook als groente. Ze zijn rijk aan tryptofaan, een essentieel aminozuur dat we uitsluitend uit onze dagelijkse voeding halen. Deze stof is onmisbaar voor de aanmaak van serotonine, een hormoon dat zowel onze slaap als ons humeur verbetert.
Kikkererwten helpen ons makkelijker afvallen

Kikkererwten passen in elk gezond en natuurlijk eetpatroon, zeker als je makkelijker je overgewicht wilt verliezen. Door hun hoge concentratie aan hoogwaardige eiwitten en voedingsvezels, geven kikkererwten ons een snel en langdurig voldaan gevoel, waardoor we minder eten. Dat vermindert ook onze trek in zoete tussendoortjes.  Verder verbeteren kikkererwten onze spijsvertering, en zorgen voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel. Zo houden we ons gewicht beter onder controle en verkleinen we ons risico op diabetes type II.

Vergroten onze spiermassa

Kikkererwten regelen niet alleen onze bloedsuikerspiegel, ze vergroten ook onze spiermassa. Dat doet ons meer vet verbranden en makkelijker afvallen. Spieren verbruiken namelijk ook energie (calorieën) zelfs in rust en tijdens onze slaap.

Vertragen ons natuurlijk verouderingsproces en zijn een echte verjongingskuur

Kikkererwten zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, en passen daardoor in een vegetarische en veganistische eetpatroon. Eiwitten zijn essentiële macronutriënten die een hoofdrol spelen bij het gezond functioneren van alle vitale organen, spieren, lichaamsweefsels en hormonen. Door voldoende eiwitrijke voeding te eten vertragen we ook ons natuurlijke verouderingsproces.
Kikkererwten zorgen voor een meer stabiele bloedsuikerspiegel

Kikkererwten zijn rijk aan gezonde, trage koolhydraten. Ze passen dus perfect in een koolhydraatarm dieet. In kikkererwten is ook zetmeel aanwezig, een koolhydraat dat erg langzaam verbrand, waardoor we onze bloedsuikerspiegel beter onder controle houden.

Beschermen tegen hart- en vaatziekten

Kikkererwten ondersteunen de gezondheid van ons hart en van onze bloedvaten. Ze helpen ons cholesterolgehalte in evenwicht te houden door de gezonde HDL- cholesterol te verhogen en de ongezonde LDL- variant te verlagen.

Kikkererwten zorgen voor een gezonde spijsvertering

Deze peulvruchten bevatten gemiddeld zeven gram vezels per portie van 80 gram kikkererwten. Dankzij deze vezels wordt ons voedsel sneller door onze spijsvertering opgenomen. Daardoor verbetert ook de gezondheid van onze darmflora, waardoor allerlei darmproblemen zoals als het prikkelbaredarmsyndroom (PDS), obstipatie (verstopping) en diarree.

Vergemakkelijken de overgang

Kikkererwten  helpen tegen het premenstrueel syndroom (PMS) en verzachten de vervelende symptomen van de overgang. Ze helpen tegelijk de vorming van pijnlijke nierstenen te voorkomen.

Voorkomen bloedarmoede en vroeggeboorten

Naast alle onmisbare vitaminen en mineralen, zijn kikkererwten ook rijk aan foliumzuur. Deze stof is onmisbaar een goede celvernieuwing. Een tekort aan foliumzuur is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede, van een slecht functionerende spijsvertering en een verminderde natuurlijke weerstand. Foliumzuur is zeker onmisbaar voor zwangere vrouwen, voor hen die snel zwanger willen worden of borstvoeding geven. Een tekort aan foliumzuur verhoogt het risico op vroeggeboorten en op afwijkingen bij de baby zoals een hazenlip of een open ruggetje.

Kikkererwten zorgen voor een evenwichtige zuurtegraad

Zoals alle peulvruchten, hebben ook kikkererwten een sterk alkaliserend effect. Dat is belangrijk voor een evenwichtig zuurgehalte. Peulvruchten combineren met gezonde, onverzadigde vetten en vetzuren (omega-3) zoals in vette vissoorten en olijfolie, verbeteren de opname van gezonde voedingsstoffen.
Recepten met kikkererwten: Thaise kikkererwtensoep

Ingrediënten voor vier personen: één kilogram verse kikkererwten of uit blik, 400 gram gesneden prei, één rode paprika, twee 2 eetlepels olijfolie, twee eetlepels Thaise groene currypasta, 500 milliliter kokosmelk, 300 milliliter groentebouillon (tablet), één volkoren stokbrood en een snuifje peper en zout

Bereiding
  • Fruit de gesneden prei in olijfolie op een klein vuurtje  in een wok of soeppan
  • Maak de paprika schoon en snijd in kleine plakjes
  • Voeg de paprika en currypasta toe aan de prei en bak gedurende twee minuten
  • Laat de kikkererwten uitlekken
  • Schep de kokosmelk, de kikkererwten en de groentebouillon door bij de prei, de paprika en de currypasta
  • Laat de soep vijf minuten zachtjes koken
  • Breng op smaak met peper en zout, en  serveer met stokbrood
Wortelwraps met kikkererwten en tzatziki

Ingrediënten voor vier personen: 500 gram kikkererwten (mag uit blik), 150 gram verse tzatziki, een vierde theelepel chilivlokken, vier wortel wraps, 150 gram gegrilde rode paprikareepjes, 50 gram babyspinazie, een snuifje peper en zout

Bereiding
  • Doe de kikkererwten in een zeef, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken
  • Meng de kikkererwten met de 80 gram tzatziki en de chilivlokken en stamp ze grof
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout
  • Verwarm de wraps volgens
  • Snijd de halve komkommer in plakjes en laat de paprikareepjes uitlekken.
  • Bestrijk de wraps met de rest van de tzatziki en beleg ze met de spinazie, de kikkererwtenpuree, de plakjes komkommer en de paprikareepjes
13
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 8 okt 2021
13
209
12

Comments

  • 12 okt
  • 1
Ze zijn lekker :-)
  • 12 okt
1
  • 12 okt
  • 1
Wat goed om te weten dat ze ook helpen tegen overgangsklachten, ik ga het proberen!
  • 12 okt
1
  • 11 okt
  • 1
Nog nooit gegeten.
  • 11 okt
1
  • 11 okt
  • 1
Informatief artikel!
  • 11 okt
1
  • 10 okt
  • 1
Ik gebruik ze regelmatig.
  • 10 okt
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen