Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Dagje pretpark: 5 misvattingen ontkracht

Lockdowns daargelaten, pretparken trekken jaarlijks veel bezoekers. Maar als je enthousiast vertelt over je favoriete dagje uit, dan kan niet iedereen daar over meepraten. In dit artikel zet ik 5 bekende misvattingen over pretparken op een rij en geef ik handige tips om jouw pretparkdag nog leuker te maken.

Geschreven door Chantal Louise
Geschreven op: 1 juni 2021
Gepubliceerd op: 16 juli 2021
10
64
15
Fenix en Merlin’s Quest in Toverland
Fenix en Merlin’s Quest in Toverland
De zomervakantie is doorgaans een periode waarin veel mensen een dagje uit gaan naar een pretpark. Pretparken hebben zich inmiddels zo ontwikkeld, dat de opvattingen van vroeger allang niet meer terecht zijn. De volgende vijf punten komen toch nog regelmatig voorbij. Ik bespreek deze graag en leg uit waarom deze ideeën tegenwoordig ouderwets zijn. Met onderstaande tips kan iedereen genieten van een dagje pretpark!

1. Het is alleen leuk voor de kinderen

Walt Disney bedacht het allereerste Disneyland, omdat het hem opviel dat er geen plek was waar zowel volwassenen als kinderen een dagje uit konden genieten. Hij ontwierp Disneyland dus voor het hele gezin, inclusief opa en oma. Want waarom zouden de kinderen mogen genieten op de draaimolen in het plaatselijke park en de ouders alleen maar mogen toekijken? Pretparken zijn per definitie ontworpen voor alle leeftijden. Al zullen er ook parken zijn die zich wat meer richten op een bepaalde doelgroep. Zo heeft Walibi lange tijd gefocust op de jongeren. Met een focus op een doelgroep loop je wel inkomsten mis. Een park dat meerdere groepen mensen aantrekt, haalt meer bezoekers binnen die hun geld op diverse manieren in het park uitgeven. En dus is ook Walibi hier een beetje op teruggekomen.

De focus op een zo groot mogelijk publiek zie je terug in de thematisering, landscaping, de mainstreet met winkeltjes, de muziek die door de luidsprekers klinkt, het aanbod in eten en drinken en natuurlijk verschillende attracties. Europapark (Rust, Duitsland) is bijvoorbeeld heel goed ingericht. Daar vind je naast elke thrillride voor het wat oudere publiek, ook altijd iets voor de allerkleinsten. Een speeltuin, waterfontein, ballenbak of een miniversie van de grote attractie. Zo kan de helft van het gezelschap in de enge attractie en de andere helft zich in de buurt ook vermaken. Ook als je niet in attracties gaat, kun je naar de muziek luisteren, winkelen, genieten van de mooie beplanting, mensen kijken en ja, ook op de spullen van de anderen passen. Een leuke tip: speel pretparkbingo!

2. Er zijn alleen maar thrillrides

Als een pretpark alleen maar enge thrillrides zou hebben, dan kwamen alleen de sensatiezoekers naar het park. Daarom vind je naast enge achtbanen en attracties die alleen maar ronddraaien, ook genoeg andere attracties. Ik ben zelf fan van darkrides. Voorbeelden hiervan zijn het Carnaval Festival, Droomvlucht en Symbolica in de Efteling. Deze attracties bevinden zich in een gebouw en worden voortbewogen op een rails of magneetbaan. Met een redelijk tempo beweegt het karretje waar je in zit zich langs verschillende voorstellingen in een bepaald thema. Het kan alleen iets zijn om te kijken, maar een darkride kan ook interactief zijn. Bijvoorbeeld door op doelen te schieten en punten te verdienen. In de Efteling is de Gondola een 20 minuten durende boottocht langs mooie beplantingen, zwanen en een waterval. Een dergelijke attractie geeft wat rust in een drukke dag. Je kunt even zitten, een tussendoortje eten, je socials bijwerken en je artikel op dit platform publiceren! Natuurlijk zit er ook van alles tussen de thrillrides en de hele rustige attracties in. Aan de ingang van een attractie staat vaak een bord waarop wordt beschreven wat voor attractie het is en in welke gevallen wordt afgeraden erin te gaan. Is dat er niet, dan kun je het een behulpzame medewerker vragen.
Als je kunt kiezen tussen twee wachtrijen, neem dan altijd de linkerkant

3. Je staat de hele dag in een wachtrij

Wachtrijen horen wel bij pretparken. Alleen op hele rustige dagen kun je zo doorlopen. Toch kun je hier wel invloed op hebben. Op de website heeft een pretpark vaak een kalender aan de hand waarvan je kan bepalen welke dagen rustig of juist heel druk zijn. Over het algemeen zijn de rustige dagen maandag t/m donderdag buiten de vakantieperiodes. Verder is het in het voorjaar rustiger dan in juli. Laagseizoen is voor bijna elk park in de maanden januari en februari, al is niet ieder park het gehele jaar geopend. In de zomervakantie zal het erg druk zijn, al zullen er ook dan dagen zijn dat het wel meevalt. Dit laat zich lastig voorspellen en is soms een kwestie van geluk. Ook het weer is van invloed. In een groot park zoals de Efteling kunnen bezoekers zich meer spreiden dan in een kleiner park als Drievliet. Aan de andere kant zal de Efteling daarom ook meer bezoekers toe kunnen laten.

Wil je echt niet in de rij, dan is het steeds meer mogelijk om voor een bepaald bedrag de wachtrijen af te kopen. Moviepark Germany biedt dit bijvoorbeeld aan. Je krijgt dan een speciale pas of device waarmee je via een aparte ingang direct wordt toegelaten tot de attractie. Hoe meer mensen dit hebben, hoe meer mensen ook in die aparte rij zullen gaan staan. Het is dus relatief, maar kan zeker wel helpen. Je dagje uit wordt er een stuk duurder van, maar je doet meer attracties op een dag. Disneyland Parijs had tot voor kort een gratis fastpass systeem, waarmee je een aantal keer per dag mocht voordringen. Dit is zeer recent vervangen voor een digitaal systeem, waar je voor minimaal 8€ per rit de rij kan ontwijken door op een bepaald tijdstip terug te komen. Nadeel van een dergelijk systeem is dat je je dag eromheen moet plannen.

En dan nog de gratis tip van de dag van mij aan jou: als je kunt kiezen tussen twee of meer wachtrijen, neem dan altijd de linkerkant. Mensen zijn kuddedieren en gewend rechts aan te houden. Behalve in een pretpark in Engeland, pas dit daar andersom toe. Dit scheelt bijvoorbeeld echt bij Big Thunder Mountain in Disneyland Parijs.

4. Je kunt er alleen maar ongezond fastfood kopen

Ik verheug mij eigenlijk wel een beetje op de ongezonde dingen die je in een pretpark kan eten. Het is ook een marketing strategie van het park om jou met heerlijke geuren te verleiden tot het kopen van een broodje unox, popcorn, crepes, suikerspin of patat. Ik vind het er een beetje bijhoren en maak het onderdeel van zo’n dag. Als je de rest van de week gezond eet, kan dat volgens mij best. Maar het is echt niet meer zo dat je alleen maar ongezond kunt eten. Pretparken kunnen er niet omheen dat bezoekers tegenwoordig ook gezonde, vegan of simpelweg meer opties willen hebben. En daarom zetten ze vol in op variatie in het menu. Sterker nog, bijzondere en lekkere gerechten worden juist gebruikt om het park te promoten. Zo heeft Toverland het à la carte restaurant The Flaming Feather opgenomen als gethematiseerd onderdeel van het themagebied Avalon. Hier bestel je gerechten die je ook bij een regulier restaurant in de binnenstad zou kunnen eten. Het aanbod van eten en drinken begint bij de totale beleving van een pretpark te horen. Niet alleen leuke attracties, maar ook goede restaurants. Een compleet dagje uit. De restaurants of kiosken in het park zullen zich meestal beperken tot enkele items, dus het kan zijn dat je aan de hand van de parkplattegrond even moet zoeken naar het juiste restaurant voor jou. Het ene park zal hier wat verder in zijn dan het andere, maar je bent allang niet meer gebonden aan een broodje frikandel speciaal.

5. Het is vreselijk duur

Naar een pretpark gaan kost inderdaad geld. Je moet tickets kopen, het parkeren, benzine of ander vervoer betalen en als je ook nog wat wilt eten in het park dan kan het met een heel gezin best oplopen. Ik zie vaak dat mensen een dagje Efteling niet meer te betalen vinden, meestal in reacties onder een bericht waarin een prijsstijging wordt aangekondigd. Het is net waar je voor kiest om je geld aan uit te geven en wat je verwachtingen zijn ten opzichte van wat je daarvoor terug krijgt. Je kunt ook met een gevulde koelbox naar het strand, een weekje kamperen in een tentje of op wandelvakantie.

Vergeleken met de grotere pretparken in Duitsland, zoals bijvoorbeeld Heide Park of Phantasialand, is de Efteling het goedkoopste. De Efteling kan zich met gemak meten met deze parken en gaat zelfs de strijd aan met het fantastische Europa Park. De prijzen voor een dag in een Disney of Universal park in Amerika zijn van een hele andere prijscategorie en helemaal niet meer te vergelijken met de prijzen hier. De mensen daar vinden het heel normaal om een bedrag van meer dan 100 dollar aan entree te betalen. Een regulier dagticket voor Disneyland Parijs is ook al over de 100 Euro. Een pretpark maakt kosten. Bijvoorbeeld voor inkoop en voorraad eten en drinken, onderhoud, schoonmaak en het salaris van de medewerkers. Daarnaast doen parken grote investeringen in ontwikkeling, ontwerp, thematisering en bouw van hotels en attracties. Dit wordt doorberekend aan de consument. Als het goed is, krijg je daar dan ook heel wat voor terug met de aanschaf van je entreeticket.

Je bent tegenwoordig wel dief van je eigen portemonnee als je de kortingsacties niet in de gaten houdt. Een hele bekende is de Efteling spaaractie van Albert Heijn. Maar je kan ook Eurosparen, Airmiles inzetten of meebieden op veilingen. Waar ik ook graag gebruik van maak zijn websites als Tripper of Groupon, waar je met korting tickets kunt kopen. Tikatadeals zet alle kortingsacties voor je op een rij, zodat jij de voordeligste optie kan kiezen. Heel overzichtelijk! Daarnaast stunten pretparken zelf ook steeds vaker met voordelige prijzen als je bijvoorbeeld vooruit boekt of buiten het hoogseizoen komt. Standaard krijg je bijna altijd wel een paar euro korting als je vooraf via de website van het park tickets koopt.
Zo zie je maar, de pretparken zijn met de tijd meegegaan en er is meer maatwerk mogelijk. Ik wens jullie heel veel plezier op het volgende dagje pretpark!

Ik ontvang graag jouw opbouwende feedback op mijn geschreven artikelen. Dat kan hieronder via een comment of op een andere manier. Ik schrijf om te leren en mijzelf hierin te ontwikkelen. Jouw reactie kan mij hierbij helpen. Dankjewel. Ik lees, waardeer en volg graag jouw artikelen terug.
10
Geschreven door Chantal Louise
Geschreven op: 1 juni 2021
Gepubliceerd op: 16 juli 2021
10
64
15

Comments

  • 5 sep
  • 0
Volwassenen ook de grootste fun x
  • 5 sep
0
  • 24 juli
  • 1
Op een dag buiten de vakanties gaan als de kinderen een studiedag op school hebben! Dat zijn de meest rustige dagen omdat scholen apart van elkaar die studiedagen inplannen. Ik vergelijk het met een kermis. Als je daar heen gaat en voor elke atractie apart moet betalen ben je ook een vermogen kwijt. In een pretpark kan je dan toch voor een vast bedrag onbeperkt genieten.
We houden wel kortingsacties in de gaten. Je hoeft eigenlijk nooit het volle bedrag te betalen.
  • 24 juli
1
  • 20 juli
  • 1
De prijs van de Efteling valt inderdaad mee, zeker als je ziet wat je daar allemaal voor krijgt.
  • 20 juli
1
  • 17 juli
  • 1
Helemaal gelijk!
  • 17 juli
1
  • 16 juli
  • 1
Goed geschreven! Uitgerekend is een hele dag naar een pretpark best kostbaar. Toch als je een hele dag naar de kermis gaat en dan iedere attractie betaald, zal echt pas duur zijn. Spijtig vind ik wel de dure parkeerkosten.
1
  • 16 juli
  • 0
Dank je, parkeerkosten stijgen inderdaad ook behoorlijk, tegenwoordig betaal je minimaal 10 euro. Disneyland Parijs geloof ik zeker 30!
  • 16 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen