Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De baobab, een super gezonde vrucht

Heb je wel eens gehoord van de baobab? De baobab is de zeer gezonde vrucht van de apenboom. Zo bevat de vrucht zelfs zes keer zo veel vitamine c dan een sinaasappel, maar de baobab heeft nog veel meer voordelen.

Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
3
429
2

Apenbroodboom

De baobab is de vrucht van de baobabboom, die bekender is onder de naam apenbroodboom. De apenbroodboom is de dikste boomsoort ter wereld. De boom is zo dik omdat hij zijn stam gebruikt als waterreservoir. Tijdens de regentijd zorgt de apenbroodboom voor voldoende reserves, zodat hij de droge perioden kan overleven. De naam apenbroodboom heeft de boom te danken aan zijn vruchten, de baobab, die wordt gegeten door vele apensoorten, waaronder bijvoorbeeld de bavianen. Er zijn acht soorten apenbroodbomen, waarvan de meeste soorten met uitsterven worden bedreigd. Een studie van 2013, dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke magazine Biological Conservation toont aan dat klimaatverandering en menselijke invloed het habitat van de apenbroodboom ernstig bedreigen, waardoor verschillende soorten apenbroodbomen binnen tien jaar na publiceren volledig uitgestorven kunnen zijn.

Baobab

De baobab is qua grote te vergelijken met een kokosnoot al heeft de baobab in tegenstelling tot de kokosnoot een zijdeachtige schil. Het vruchtvlees dat onder de schil van de baobab verborgen is zit heeft een bijzondere zoetzure smaak die te vergelijken is met een combinatie van de smaken van de vruchten grapefruit en peer en de smaak van vanille. In veel Afrikaanse landen is de baobab de belangrijkste voedselbron, waardoor de boom de bijnaam de boom des levens heeft gekregen. Niet alleen de vrucht van de apenbroodboom kan worden gegeten, maar ook de schors en de bladeren van de boom kunnen worden gezien als voedingsmiddel. Zo kan van het schors van de apenbroodboom bijvoorbeeld limonade, thee of koffie worden getrokken. De bladeren van de apenbroodboom kunnen worden bereid als een soort van bladgroente dat te vergelijken is met spinazie.

Gezondheid

De baobab wordt door de Afrikanen niet alleen gezien als voedingsmiddel, maar ook een medicijn tegen vele kwalen. Ook in de Westerse wereld is men overtuigd van de geneeskrachtige werking van de baobab. De vrucht wordt wel gezien als superfood, omdat de vrucht zeer veel gezonde voedingstoffen bevat. Zo bevat de baobab onder anderen alle acht essentiële aminozuren die het menselijk lichaam nodig heeft voor een gezonde fysieke conditie en gezondheid. Daarnaast bevat de vrucht een hoog gehalte aan vitamine C. In vergelijking met andere vruchten bevat de baobab bijvoorbeeld zes keer meer vitamine C dan de sinaasappel die in Nederland toch vaak wordt gezien als hoofdleverancier wanneer het vitamine C betreft. Naast vitamines en aminozuren is de vrucht ook rijk aan antioxidanten en bevat het de mineralen calcium, kalium, magnesium, ijzer, mangaan, fosfor, zink en molybdenum.

Waar kan men de baobab kopen?

In Nederland is de baobab zeer moeilijk te verkrijgen. Daarom moet er worden uitgeweken naar de baobab tabletten en poeders. Dit poeder wordt verkregen door na het oogsten van de baobab de harde schil van de vrucht te breken. Daarna wordt het poeder gescheiden van de zaden en schil, waarna het poeder van de baobab wordt gemalen en gezeefd. Doordat het baobabpoeder niet sterk wordt verhit past het poeder prima in een Rawfood dieet. De poeders zijn prima te mengen met zuivelproducten zoals yoghurt of te verwerken in een ontbijtsmoothie. Een supergoed begin van de dag is bijvoorbeeld een groene smoothie gemaakt van een handje vol spinazie gemengd met een banaan, een mango en een eetlepel baobabpoeder. Wie geen liefhebber is van zuivelproducten en smoothies kan het poeder ook verwerken tijdens het bakken van pannenkoeken, koekjes of een cake.
3
Geschreven door Tekst SchrijverT
Gepubliceerd op: 14 juni 2021
3
429
2

Comments

  • 14 juni
  • 1
Leerzaam artikel. Ik kende de boom (zag ze ooit in Kenia, wat een kolossen!), maar over de gezonde vrucht wist ik nog niet.
Dank je wel!
1
  • 14 juni
  • 0
Wat gaaf dat je ze gezien hebt. Graag gedaan.
  • 14 juni
0

Recente en relevant artikelen