Artikel.nl




De belichtingsdriehoek uitgelegd

Hoe zit het ook al weer met de belichting en de sluitertijd, de ISO-waarde en het Diafragma. Wanneer moet je een waarde verlagen en wanneer nou juist verhogen? Hoe zorg ik er voor dat de foto wel goed belicht blijft? Herken je deze vragen, en zet je daarom je camera vaak toch op de automatische stand? Ik geef je wat meer duidelijkheid in deze post - vragen zijn welkom!

Geschreven door Elles van den Broek
Gepubliceerd op: 9 aug 2021
2
28
4
Belichtingsdriehoek - Elles van den Broek
Belichtingsdriehoek - Elles van den Broek

De belichtingsdriehoek

Goed, die belichtingsdriehoek , daar gaan we dan. De afbeelding stond al in mijn vorige blog, maar wat staat er nu eigenlijk in!? Zoals ik al eerder vertelde, werken de drie waardes samen om een goede #belichting   te krijgen op de sensor, zodat je een duidelijke foto krijgt. De drie waardes hebben wel allemaal een ander effect op je foto, vandaar dat je onder verschillende omstandigheden kiest voor een andere verhouding tussen de drie. ( ISO-waarde, #diafragma   en #sluitertijd )
De belichtingsdriehoek laat zien dat een balans tussen ISO-waarde, sluitertijd en diafragma de belichting van je foto bepalen
Het effect van de ISO-waarde op de belichting van je foto
Het effect van de ISO-waarde op de belichting van je foto

De ISO - Waarde

De ISO-waarde bepaalt de lichtgevoeligheid   van de sensor . Als het buiten donker wordt, of als je binnen fotografeert, zal in principe een hogere ISO-waarde nodig zijn om je foto voldoende belicht te krijgen. Maar, zoals je ziet in de driehoek, krijg je bij een hoge ISO-waarde ruis in je foto. Dan krijg je een foto waar spikkels in te zien zijn, vooral in de donkere delen.

Technisch gezien komt dat doordat het licht dat op de sensor valt en omgezet wordt naar een digitaal beeld, niet helemaal gelijkmatig verdeeld wordt. Dat komt extra tot  uiting bij een hoge ISO-waarde.

om #ruis te voorkomen, wil je dus je ISO-waarde zo laag mogelijk houden. Om toch voldoende licht op de sensor te krijgen voor een goed belichte foto, moet je de sluitertijd gaan verlengen, of het diafragma gaan vergroten

Het diafragma

Het effect van de diafragma - opening op de foto
Het effect van de diafragma - opening op de foto
Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht die door de lens valt doordat de opening klein (dichtgeschoven) of groot (opengeschoven) wordt. Dat gebeurt door een soort lamellen die over elkaar heen schuiven.
  • Het diafragma zorgt er voor dat er diepte in je foto ontstaat. Het bepaalt of een groot deel voor en achter je onderwerp scherp wordt (bij een kleine opening, een klein diafragma)
  • of dat een klein deel voor en achter je onderwerp scherp wordt (bij een grote opening, een groot diafragma). Dat heet de scherptediepte in de foto.
  • Bij een portret mag de achtergrond vaag zijn (kleine #scherptediepte , dus groot diafragma)
  • Bij een landschapsfoto wil je graag je hele beeld scherp hebben (grote scherptediepte, dus klein diafragma)

De sluitertijd

Het effect van de sluitertijd op de foto
Het effect van de sluitertijd op de foto
De sluitertijd als laatste waarde, bepaalt de scherpte van bewegende onderwerpen!

  • Bij een lange sluitertijd worden bewegende onderwerpen onscherp / vaag / bewogen weergegeven.
  • Bij een korte sluitertijd wordt je onderwerp scherp / bevroren weergegeven.

Maar waarom zou je een onderwerp niet scherp willen hebben, je wilt toch ALTIJD een scherpe foto? Nou ja, maar toch ook nee …

Je staat naast het parcours van de formule 1, en je wilt de snelheid van de auto laten zien. Dan wil je de omgeving waarschijnlijk scherp hebben, maar die formule 1 wagen mag wel in snelheid in beeld, als een schim door je beeld. Dan gebruik je dus een lange sluitertijd.

Of bijvoorbeeld bij een waterval, als je de druppels wilt #bevriezen, dus het water scherp op de foto wil hebben, dan pak je een kortere sluitertijd, maar als je de beweging wilt laten zien, dan mag het water vervagen en pak je een lange sluitertijd!

Wordt vervolgd

Het kan zijn dat dit artikel nog weer vragen oproept. Ik zal aan elk onderwerp los meer aandacht besteden in volgende artikelen. Dus sluitertijd, Diafragma en ISO -waarde komen allemaal nog uitgebreider aan bod. Als je dit leuk vindt, kan je me gaan volgen zodat je op de hoogte blijft van mijn nieuwe artikelen.
2
Geschreven door Elles van den Broek
Gepubliceerd op: 9 aug 2021
2
28
4

Comments

  • 9 aug
  • 1
Zo leuk om de effecten die je realiseert je beeld te laten bepalen!
1
  • 9 aug
  • 0
Zeker wel! Het hier is zo duidelijk ' oefening baart kunst ' !
  • 9 aug
0
  • 9 aug
  • 1
goede en nuttige informatie waar ik weer iets mee kan.
1
  • 9 aug
  • 0
Dat is fijn om te horen!
  • 9 aug
0

Recente en relevant artikelen