Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De gedachte-prikkelende magie van Zen Kōans

Heb jij het antwoord op deze onbeantwoordbare vragen?

Geschreven door Nehis Osagie
Gepubliceerd op: 12 aug 2021
1
25
0
Afbeelding door César Couto via Unsplash
Een Kōan kan een vraag, uitspraak, verhaal of dialoog zijn die Zen beoefenaars gebruiken om de "grote twijfel" op te roepen. Kōans worden ook door Zenmeesters gebruikt om de vooruitgang van een leerling in Zen te oefenen of te testen.

Zen Kōans zijn vaak afgeleid van situaties uit het echte leven. Daardoor kunnen ze een metafoor zijn voor principes van de werkelijkheid, die verder gaan dan de persoonlijke mening van één persoon. De leraar kan de vaardigheid van een leerling testen om dat principe te herkennen en te begrijpen.

In de westerse wereld wordt een Kōan gewoonlijk opgevat als een onbeantwoordbare vraag of een betekenisloze uitspraak.

Gelukkig is in de Zen praktijk een Kōan niet betekenisloos, noch een raadsel of puzzel die opgelost moet worden. Desondanks verwachten leraren wel dat leerlingen een gepast antwoord geven als hen naar een Kōan wordt gevraagd. Dit antwoord is niet om te zien of ze het antwoord op een vraag weten, maar eerder om te zien wat hun manier van denken en begrip is.


Ik vind het erg leuk om Zen Kōans te lezen en mijn gedachten uit te dagen en zou er graag een met jullie delen.
"Wat is dit?" Shuzan stak zijn korte staf uit en zei: "Als je dit een korte staf noemt, verzet je je tegen de werkelijkheid ervan. Noem je het geen korte staf, dan negeer je het feit. Hoe wil je dit nu noemen?"
Thinking Batman van Giphy
Thinking Batman van Giphy
Neem gewoon je tijd bij het lezen van de Kōan. Lees het zo vaak als je wilt. Kom nog eens terug op deze Kōan op een andere dag of misschien zelfs een andere week. Kijk of je elke keer hetzelfde denkt als je hem leest, of dat je denkproces verandert en evolueert.

Voor mij persoonlijk zijn Zen Kōans leuk. Ik vind het leuk om over de Kōan na te denken en er vanuit verschillende invalshoeken naar te kijken. Daarom denk ik dat ze kunnen dienen als een goede mentale oefening om een probleem of situatie vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Ik zou graag jullie gedachten horen over deze Kōan en Zen Kōans in het algemeen. Ik denk er ook over om ongeveer elke week een Zen Kōan te delen, met toegevoegd commentaar.
Onthoud dat jij beslist hoe je Zen Kōans gebruikt en bekijkt, ik hoop alleen dat je je geest kunt uitdagen en plezier hebt terwijl je het doet.

Bedankt voor het lezen!
1
Geschreven door Nehis Osagie
Gepubliceerd op: 12 aug 2021
1
25
0

Recente en relevant artikelen