Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De gezondheid van je haar verbeteren met de juiste voeding

Gezond haar willen we allemaal. Is je haar dof, futloos en moeilijk handelbaar? Dan kun je er zelf veel aan doen om de gezondheid van je haar te verbeteren. Door de juiste natuurlijke voeding te eten bijvoorbeeld. Maar wat heeft gezond haar nodig en waar vinden we deze gezonde voedingsstoffen vooral in terug?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 9 aug 2021
12
84
10
Je haar versterken

Door de juiste dingen te eten, worden je cellen regelmatig vernieuwd en worden ze sterker. Daardoor gaat je haar er ook mooier en gezonder uitzien. Gezond eten met de juiste gezonde voedingsstoffen maak je zeker het verschil, maar verwacht er geen wonderen van. Wonderen bestaan niet. Wanneer je met dun haar geboren bent mag je niet verwachten dat je door gezond te eten plots dikkere en volumineuzere haardos krijgt. Maar je zult dus zeker wel een verschil merken.
Je uitstraling zegt veel over je gezondheid

Je uitzicht en uitstraling zeggen veel meer over je gezondheid dan je denkt. Je bent wat je eet, en dat is ook goed merkbaar aan de gezondheid van je haar. Ook je haar heeft de juiste vitaminen, mineralen en andere nutriënten nodig om gezond te zijn en te blijven. Die haal je uit wat je dagelijks eet, en ondersteun je met het slikken van de juiste, natuurlijke voedingssupplementen.
Dit heeft je haar nodig om gezond te zijn

Alle gezonde voedingsstoffen hebben een specifieke functie. Zo zijn er ook vitaminen en mineralen die onmisbaar zijn voor gezond haar, zoals:
Vitamine A

Stimuleert de celgroei en activeert de olieproductie, wat belangrijk is voor je hoofdhuid. Deze vitamine zit vooral in verse wortelen, meloenen en in alle donkergroene bladgroenten.
Vitaminen van het B- complex

Deze zijn een belangrijke bron van energie, activeren je metabolisme en verbeteren de gezondheid van je haar. De voedingsmiddelen die de meeste vitamine B bevatten, zijn verse groenten, niet bewerkt vlees, eieren, onbewerkte noten en granen
Vitamine C

Versterkt je immuunsysteem stimuleert de aanmaak van collageen. Zo voorkom je vooral broos, breekbaar en gespleten haar. Vitamine C vind je vooral in verse groenten (broccoli), in citrusfruit en citrusvruchten, in rode paprika's, sinaasappels, aardbeien en in kiwi's.
Vitamine E

Herstelt en vernieuwt je haarcellen. Eet daarom dagelijks een handjevol of maximaal 25 gram amandelen en zaden, avocado en broccoli.
Vitamine D

Maken we niet zelf aan, wél onderhuids onder invloed van het zonlicht. Het is in kleine hoeveelheden ook aanwezig in vette vis, eieren, champignons en in melk.
IJzer

Dit mineraal versterkt en activeert een gezonde haargroei. Voorkomt futloos, dun en droog haar. Voedingsmiddelen met ijzer zijn rood vlees, oesters en spinazie.
Magnesium

Dit belangrijk mineraal vind je vooral in:
 • Alle verse groenten en vooral in groene bladgroenten en zeker in broccoli
 • Peulvruchten: voornamelijk erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, kapucijner, en zeker in linzen en in kikkererwten
 • Volkorengranen: vooral in haver, zemelen, boekweit gierst en in quinoa
 • Onbewerkte noten, zaden en pitten
Dit eet je voor gezonder en mooier haar

Wilde zalm

Is rijk aan omega-3-vetzuren, vitamine B12 en ijzer. Een tekort aan deze vetzuren is een belangrijke oorzaak van een droge hoofdhuid en dof haar. Vegetariërs kunnen hun dagelijkse voorraad gezonde vetzuren aanvullen met een handvol lijnzaad zorgen.

Groene bladgroenten als natuurlijke haarconditioner

Groenten met een donkergroene kleur, zoals als broccoli en spinazie, zijn goede bronnen van vitamine A en C. We hebben deze vitaminen nodig voor de aanmaak talg, een olieachtige stof die dienst doet als een natuurlijke haarconditioner. Verder zitten deze groenten ook boordevol ijzer en calcium.

Bonen voorkomen broos haar

Vooral Linzen en kidney bonen zijn belangrijk voor je haar. Ze leveren hoogwaardige eiwitten die je haargroei bevorderen. In bonen vinden we ook veel ijzer, zink en biotine. Een tekort aan deze laatste stof zorgt voor bros haar.
Noten

Paranoten zijn een goede bron van selenium, een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van je hoofdhuid. Aan de andere kant bevatten walnoten veel omega-3-vetzuren, die de haarconditie kunnen verbeteren. Samen met cashewnoten, pecannoten en amandelen zijn ze een uitstekende bron van zink.

Gevogelte voor sterk haar

Kip en kalkoen zitten boordevol eiwitten, belangrijk voor sterk haar. Bij een langdurig tekort aan eiwitten kan je haar zijn natuurlijke kleur verliezen Als je een hier een langdurig tekort aan hebt, kan je haar zijn kleur verliezen.

Eieren

Naast eiwitten zijn eieren ook rijk aan vitamine B12, dat voor gezond en sterk haar zorgt.

Volkoren

Kies voor volkorenbrood en voor  volkoren ontbijtgranen. Daarmee krijg je genoeg zink, ijzer en vitamine B binnen.
Vlees en oesters

Oesters bevatten zink, een sterk antioxidant. Ook rund- en lamsvlees zijn rijk aan zink.
Magere zuivelproducten

Magere melk en yoghurt zijn evenveel bronnen van calcium en proteïne.
Wortels voor een gezonde hoofdhuid

Barsten van de vitamine A, die je naast een goed zicht ook een gezonde hoofdhuid geven.

Variatie

Wat gezonde eetgewoonten betreft, is variatie ontzettend belangrijk. Probeer alle bovenstaande voedingsmiddelen regelmatig af te wisselen.
12
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 9 aug 2021
12
84
10

Comments

 • 19 aug
 • 0
boeiend stuk!
 • 19 aug
0
 • 17 aug
 • 0
Met uitzondering van oesters neem ik met regelmaat elk product wat je hier noemt, tot me.
 • 17 aug
0
 • 16 aug
 • 0
Interessant artikel, Francois! Ik hou van vette vis en oesters dus dat komt goed uit.
 • 16 aug
0
 • 10 aug
 • 0
Het zou toch mooi zijn als je met de juiste voeding op haargebied nog wat terrein zou kunnen terugwinnen...
 • 10 aug
0
 • 10 aug
 • 0
Interessant
 • 10 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen