Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De Grote Vraag

Er zijn vele spirituele leraren die het antwoord op de grote levensvraag denken te hebben. Maar uiteindelijk kom je tot de conclusie dat wat deze goeroes de wereld proberen te vertellen hun idee van een goed leven is, en dat er eigenlijk geen regels bestaan.

Geschreven door Marcel Duijn
Geschreven op: 8 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
28
0
Afbeelding door Marcel Strauß via Unsplash
Je kunt zeggen wat je wilt, je kunt een beroep kiezen waar je je het beste bij voelt, en je bent vrij in je partnerkeuze. Of als je geen zin hebt in gedoe dan kun je ervoor kiezen om een kat of een kanariepietje te kopen. En alhoewel velen de veilige route nemen en het standaardmodel van 'Huisje Boompje Beestje' als enige levensstijl aanvaarden, zijn er ook piraten die hun schip steevast richting woeste woelige wateren sturen. Dat zijn de outsiders, de misfits, de alternatieve denkers voor wie geen plaats lijkt te bestaan in de normale maatschappij.

Bestaat vrije keuze?
Maar wie is er nu werkelijk gek? De gek of de gek die hem volgt? Is het echt de bedoeling dat we als een kudde schapen door het leven geleid worden door herders die de vorm hebben aangenomen van je ouders, je leraren, je werkgevers, of zogenaamde 'Hogere Waarheden'? Bestaat er zoiets als vrije keuze? Je hebt in ieder geval vrije wil. Iedereen droomt wel eens een keer van iets wat buiten hun bereik ligt en wat zij graag zouden willen hebben of willen doen. Een bungy-jump in een diep ravijn nemen bijvoorbeeld, of die mooie auto of motorfiets bezitten, of die ene grote liefde ontmoeten. Over dat laatste; helaas zijn alle prinsen en prinsessen reeds bezet. Je kunt het treffen in de liefde door de juiste tegen te komen en een stormachtige affaire te beleven, maar de realiteit van deze wereld is dat je serieus aan je relatie moet werken. Je kunt in ieder geval wel zomaar besluiten om uit de onwenselijke situatie waar je nu in zit te stappen en om te gaan doen wat jij wilt. Anderen doen dat ook dus dat ligt niet buiten onze mogelijkheden. Je wordt alleen maar beperkt door je eigen fantasie.

Ware Zelf
Ons bestaan lijkt een erg serieus verhaal, maar dat is het niet. Iemand vertelde me eens niet te hard te proberen maar uit te zoeken wat je eigen hart je zegt. Al die overtuigingen van anderen zijn hun mening, wellicht geleend uit spirituele boeken of gepapegaait van anderen. Het punt is te leren begrijpen dat hun waarheid niet jouw waarheid hoeft te zijn, en zodra je dat snapt kom je vanzelf bij je Ware Zelf uit. Ik hoop dat dit logisch klinkt. De grootste ontdekking die je kunt doen is je geest te bevrijden van al die sociale verwachtingen. Dat begint bij het vormen van een eigen mening over van alles. Informeer jezelf zodat je over zaken mee kunt praten en probeer de mening van anderen te toetsen aan je eigen kaders. Je ontdekt vanzelf wel wel wat voor jou goed voelt. Accepteer simpelweg al die opgeblazen zelfingenomen egootjes van deze wereld en doe lekker je eigen ding. Je bent aan niemand iets verschuldigd, alleen aan jezelf. Het antwoord op de Grote Vraag is dat alleen jij kunt beslissen wie je wilt zijn in dit leven. Dat is wat vrije keuze echt betekent.
0
Geschreven door Marcel Duijn
Geschreven op: 8 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
28
0

Recente en relevant artikelen