Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De horror van een slaapverlamming

Heb je ooit net voor je ging slapen of wanneer je net wakker word het gevoel gehad dat je niet kan bewegen? Of dingen gezien of gehoord die er eigenlijk niet zijn? Dit lijkt een idee van een horrorverhaal, maar sommige verhalen komen uit een bron van ervaring.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
105
3
Afbeelding door Quin Stevenson via Unsplash
Heb je ooit net voor je ging slapen of wanneer je net wakker word het gevoel gehad dat je niet kan bewegen? Of dingen gezien of gehoord die er eigenlijk niet zijn? Dit lijkt een idee van een horrorverhaal, maar sommige verhalen komen uit een bron van ervaring.

Wat is een slaapverlamming precies?

is een slaapprobleem, tijdens het ontwaken of in slaap vallen, waarin een persoon bij bewustzijn is maar niet kan bewegen of praten. Tijdens een slaapverlamming kan je hallucineren (dingen horen, voelen of zien die er niet zijn), wat beangstigend kan zijn. Een slaapverlamming duurt meestal minder dan een paar minuten, maar, geloof mij, deze minuten duren dan al veel te lang. Ik heb een keer een verhaal gehoord van iemand die een slaapverlamming doorging en die toen een onbekende glimlachende vrouw aan zijn voeteneinde van zijn bed zag staan. De gedachte alleen al laat een koude rilling over mijn rug lopen. Deze slaapverlammingen kunnen één keer in je leven voorkomen als je geluk hebt, maar ze kunnen jammer genoeg ook terugkerend zijn.


Heb ik kans om een slaapverlamming te krijgen?

kunt last hebben van deze aandoening als je gezond bent, ze komen ook voor bij mensen met narcolepsie of het kan krijgen als je familie er ook last van hebt. Het kan namelijk in specifieke genen ook zitten, daarom raad ik je aan om hierover met je familie te praten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Wat is de oorzaak van een slaapverlamming?

oorzaak hiervan zijn zeer uitlopend je kan het hebben als je een slaapgebrek hebt, bij stress of als je een abnormale slaapcyclus hebt. Wetenschappers denken dat het probleem van een slaapverlamming komt door een probleem bij de REM-slaap. De REM-slaap zorgt er namelijk voor dat je gaat dromen en daardoor kan je misschien dingen gaan zien. De diagnose is gebaseerd op de beschrijving van een persoon. Andere aandoeningen die zich op dezelfde manier kunnen voordoen, zijn onder meer narcolepsie, atonische aanvallen en hypokaliëmische periodieke verlamming.


Wat kan je er tegen doen?

is weinig bestudeerd over eventuele behandelingsopties voor slaapverlamming. Het enige wat je kunt doen is mensen met dit probleem geruststellen en hun vertellen dat het vaker voorkomt en dat het in het algemeen geen kwaad kan. Om dit te voorkomen kan je eventuele aanpassingen doen aan de ruimte waarin je slaapt. Ook kan je terecht in een speciaal slaapcentrum om dit probleem te bespreken met de dokters die daar werken.


Wie krijgt hier mee te maken?

8% en 50% van de mensen ervaart op een bepaald moment in hun leven slaapverlamming. Ongeveer 5% van de mensen heeft regelmatig last van een slaapverlamming. Mannen en vrouwen hebben evenveel last van dit probleem. Slaapverlamming is dus niet verbonden met het geslacht van het slachtoffer.


Mysterieuze gebeurtenis

Door de geschiedenis heen wordt er over deze mysterieuze gebeurtenis geschreven. Ze denken ook dat deze gebeurtenissen inspiratie hebben gegeven voor verhalen over aliens en andere paranormale gebeurtenissen. De documentaire ‘The nightmare’ gaat over slaapverlamming en wat je hierbij kan verwachten. In deze documentaire interviewen ze mensen die hier last van hebben en delen ze hun ervaringen met de wereld. Ik vond deze documentaire zeer interessant en zeker een kijkje waard.
5
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
5
105
3

Comments

  • 17 aug
  • 0
Nare ervaring, het kan ook gebeuren door medicatie.
  • 17 aug
0
  • 12 juni
  • 0
Niet echt om mee te lachen en ik hoop dat ik dat nooit beleef, zelf niet die ene keer.
  • 12 juni
0
  • 9 juni
  • 0
Klinkt verschrikkelijk.
  • 9 juni
0

Recente en relevant artikelen