Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De Kinderboekenweek van 2020

Deze week is het Kinderboekenweek. En dit brengt bij mij herinneringen naar boven van de uitgestalde boeken op school, de bibliotheek bezoeken, het voorlezen op de basisschool en de spannende verhalen die je alleen moest lezen. De kinderboeken zijn speciaal en niet alleen voor de verhalen die erin staan.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 4 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
24
4
Afbeelding door Catherine Hammond via Unsplash
Lezen en schrijven
Wanneer je leest raak je in een ontspannen sfeer waarin je je eventjes waant in het leven van het hoofdkarakter. Of het nu Pluk van de Petteflet of Geronimo Stilton is.
Van kleins af aan lees je steeds meer, daardoor word de woordenschat groter en daardoor ga je meer begrijpen.

Ik durf zelfs te concluderen dat wanneer je nooit gelezen hebt, geen beschrijvingen van medicatie kan begrijpen. Dit komt omdat je deze woorden nooit ontmoet hebt. Een vriendin van mij, die logopedist is, vertelde mij dat goed kunnen lezen vele voordelen heeft. Bijvoorbeeld het schoolsucces, omdat je voor ieder schoolvak goed moet kunnen lezen, maar ook voor de emotionele ontwikkeling van kinderen is dit belangrijk. Door verhalen te lezen kunnen kinderen zich namelijk inleven in de karakters.


Vroeger niet gewoon

In de middeleeuwen was het een speciaal iets als je kon lezen en schrijven. Dit was namelijk alleen weggelegd voor de edelen en de geleerden.
Om hierop terug te denken en nu stil te staan dat de kinderen van nu weigeren om te lezen is een vreemd gegeven. Lezen is een groot plezier en je hebt er later ook nog iets aan. Dat kan je van Social Media niet altijd zeggen.
Even ontsnappen aan het dagelijkse leven
Je opent een boek en je bent verdwenen in het verhaal. Rijdend op je paard in de woestijn of vechtend voor leven en dood in een arena. En dit alles veilig vanaf je bank of bed.

Een boek waarmee ik meteen verkocht was, was het boek De Hongerspelen van Suzanne Collins. Dit gaat over Katniss Everdeen die de plek in nam van haar zusje om te vechten voor haar leven. Dit gevecht neemt plaatst in een gemaakte Arena waarin ze in allemaal ongewone situaties terecht komt. Zoals dieren die uit het niets verschijnen of de bijen die je laten hallucineren.

Mijn boeken die ik nu lees

De verhalen die ik nu dagelijks verslindt zijn meestal Engelstalige boeken of fan fictie. Deze fan fictie brengt mij dichter bij het verhaal van de serie ook al staat de productie van de serie nu eventjes op pauze. Ik kies bewust voor Engelstalig omdat ik dit lekker weg vind te lezen en om mijn Engelse woordenschat te vergroten.

Vroegere favorieten

In mijn boekenkasten heb ik al mijn kinderboeken op een rijtje staan en de meeste hiervan zijn van Geronimo Stilton en van Kippenvel. Geronimo Stilton is een echte aanrader en voor mij een trotse verzameling geworden. De boeken gaan over een muis die Geronimo heet en werkt bij een reductie van een krant.
Niet zomaar een krant maar de meest gelezen krant van heel muizen eiland.
Helaas word het stille leventje van Geronimo veel overhoop gegooid door zijn Familie, die hem in allemaal gekke avonturen trekt. Tot het bezoeken van de bodem van de Oceaan tot het afvallen en van het bezoeken van enge kastelen tot het reizen naar Egypte.

De speelse lettertypes, het verhaal en de prachtige illustraties zorgden ervoor dat ik uren zoet was met een boek van Geronimo Stilton. Angst, kriebels in je buik en de spanning maakte dat ik de kippenvel boeken maar moeilijk kon wegleggen. De verhalen over spoken, behekste voorwerpen en monsters bezorgden me nu en dan ook nachtmerries. Maar dit had ik er helemaal voor over omdat de verhalen meeslepend spannend zijn. De kippenvel boeken zijn vertaald vanuit het Engels en zijn geschreven door R.L Stine. De kippenvel serie heeft nu ook een aantal films en zelfs een tv serie op Netflix. Deze raad ik aan om te bekijken op een regenachtige namiddag.

Creativiteit is eindeloos en hierdoor zullen er nog ontelbare boeken op de planken komen te staan. Of het nu is om je woordenschat te vergroten of om te ontsnappen van de realiteit, de verhalen zullen er altijd voor je zijn.
3
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 4 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
24
4

Comments

 • 15 juni
 • 0
Ik ben al van kleinsaf een fan val lezen. Liefst thrillers en ook gekozen voor Engelstalig, soms een Franse ertusden ook want er zijn een paar goede thrillerschrijvers in Frankrijk. Ook al enkele Duitse gelezen
 • 15 juni
0
 • 14 juni
 • 0
Hier kocht ik mijn eerste Harry Potter boek.
 • 14 juni
0
 • 10 juni
 • 0
Jammer genoeg was het uitgesteld.
 • 10 juni
0
 • 5 juni
 • 0
Zo nostalgisch!
 • 5 juni
0

Recente en relevant artikelen