Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De kunst van het mengen

Wanneer je goed kijkt naar de schilderijen van de grote Hollandse meesters, zoals bijvoorbeeld Rembrandt, zie je vaak een ruim kleurpallet. Leer de primaire en secundaire kleuren kennen en hoe je deze met elkaar kunt mengen.

Geschreven door Heleen Bielsma
Geschreven op: 2 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
35
3
Afbeelding door Sharon Pittaway via Unsplash

Wanneer je goed kijkt naar de schilderijen van de grote Hollandse meesters, zoals bijvoorbeeld Rembrandt, zie je vaak een ruim kleurpallet. Ben jij hierdoor geïnspireerd en wil je zelf aan de slag met verf dan kan het aanbod aan materiaal overweldigend lijken. Welke kleuren verf moet je aanschaffen als je zelf wil gaan schilderen? Leer de primaire en secundaire kleuren kennen en hoe je deze met elkaar kunt mengen.


Dit zijn primaire kleuren

Voor je gaat beginnen met het mengen van kleuren is het goed wat meer te leren over de theorie achter kleuren. Allereerst moet je weten dat de kleuren geel, rood en blauw primaire kleuren zijn. Dat wil zeggen dat deze kleuren niet kunnen ontstaan door andere kleuren met elkaar te mengen. Deze kleuren komen dus altijd uit een pot of tube en zul je altijd aan moeten schaffen.


Dit zijn secundaire kleuren

Naast de primaire kleuren geel, rood en blauw heb je secundaire kleuren. Deze kleuren ontstaan door twee primaire kleuren met elkaar te mengen. Zo krijg je oranje als je geel en rood mengt, paars door rood en blauw te mengen en groen met de kleuren blauw en geel. Oranje, paars en groen zijn dus secundaire kleuren. Deze kleuren kun je zelf mengen en hoef je dus niet gelijk aan te schaffen.

Deze kleuren kun je mengen

Naast primaire en secundaire heb je ook tertiaire kleuren. Tertiaire kleuren meng je door drie primaire kleuren te gebruiken. In een kleurencirkel liggen de tertiaire kleuren tussen een primaire en secundaire kleur. Om geel/groen te krijgen meng je een deel geel met een deel groen (bestaan uit de primaire kleuren blauw en geel).

Begin met deze basiskleuren

Wanneer je zelf enthousiast bent geworden en wilt gaan schilderen dan heb je een aantal materialen nodig, waaronder verf. Om te beginnen heb je een aantal basiskleuren nodig waarmee je zelf kunt mengen. Om te beginnen zou je kunnen gaan voor een citroen- en okergeel, vermiljoen rood en ultramarijn blauw. Deze kleuren vul je aan met zwart en wit. De kleuren ‘gebrande Sienna’ en ‘van Dijk bruin’ zijn echt een aanrader om je set basiskleuren compleet te maken.

Maak kleurenstudies

Voor je gaat beginnen met schilderen kan het handig zijn om een of meerdere kleurenstudies te maken. Je doet dit door elke keer kleine beetjes verf met elkaar te mengen op een apart vel papier. Tijdens het schilderen en het zoeken naar de juiste kleuren kun je altijd terugvallen op je kleurenstudies om onnodig mengen of foutjes in het mengen te voorkomen.

Je weet nu welke primaire en secundaire kleuren er zijn en hoe je deze kunt mengen tot bijvoorbeeld tertiaire kleuren. Wacht niet langer en haal een setje basiskleuren, maak kleurenstudies en word een ware kunstenaar. Ontdek zelf de kunst van het mengen.


3
Geschreven door Heleen Bielsma
Geschreven op: 2 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
35
3

Comments

  • 3 juli
  • 0
Leuk, kan ik ook toepassen bij activiteiten op de Buitenschoolse kinderopvang. Dank je, ik ga je volgen, kom jij ook opde koffie en me volgen.
  • 3 juli
0
  • 12 juni
  • 1
Goed uitgelegde basis. Goed geschreven. Ik volg zelf kunstacademie tekenen, maar ben bijna aan het einde van deze cyclus, misschien dat ik daarna schilderen ga kiezen. Ik volg je, jij mij ook?
1
  • 1 juli
  • 0
Doe je dat online?
  • 1 juli
0

Recente en relevant artikelen