Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De leugen waar velen in geloven

Een voorgelogen gedachte dat er zo bij ons is ingesleten dat angst en schaamte regelmatig om de hoek komen kijken. Of omdat we denken dat we er of nog niet klaar voor zijn of omdat we denken dat we te laat zijn. We vergeten het feit dat iedereen een eigen tijdlijn heeft. De tijd lijkt nooit goed genoeg, maar wanneer is dat dan wel het geval? Wanneer is de tijd juist?

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
13
42
19
Afbeelding door Kunj Parekh via Unsplash
Ik weet niet of het jou eerder is verteld, maar ik heb het in ieder geval meerdere keren gehoord. Het leven zal er zo uit zien: je wordt geboren, daarna ben je voor een zéér korte periode vrij, vervolgens ga je naar de basisschool, dan naar het middelbaar wat de tijd van je leven hoort te zijn samen met het studentenleven waar je los kan gaan maar waar je tegelijkertijd geen vrije tijd meer hebt omdat je elke dag aan je huiswerk moet. Nou, na je studie begint het echte leven en ga je werken. Eh, nog eens werken en nog eens… Tja, dan ben je 65 en hoop je dat je met pensioen mag, maar waarschijnlijk wordt de pensioenleeftijd nog wel verhoogd naar 70 en dan ben je helemaal op. Weg leven.

Dat beeld wat geschetst wordt, is helemaal verkeerd. Het wordt er echter zo bij mensen ingepraat dat we er bijna allemaal ook echt in zijn geloven. We geloven dat ons leven er zo uit gaat zien, dus gaan we daar naar leven. We vragen ons af of dat dan alles is, is dat het leven? Dit verkeerde geschetste beeld doet ons vaak nutteloos of leeg voelen.

Dan heb je nog een ander verkeerd beeld, namelijk dat er iets gedaan moet worden op een bepaalde leeftijd. Er wordt dan al snel geloofd dat de tijd nooit juist is. Het is altijd of te vroeg of te laat. Tijd wordt altijd als excuus gebruikt voor datgene wat we eigenlijk willen doen, terwijl tijd het enigste is dat we nu hebben. Om een voorbeeld te geven: een man van 46 merkt dat het werkt wat hij nu doet, hem niet langer gelukkig maakt. Hij wilt graag een andere baan, maar hij realiseert zich ook dat hij hier in ieder geval veilig zit. Hij heeft een baan en een inkomen. Dit alles is niet meer gegarandeerd als hij ontslag neemt. Ook denkt hij dat niemand hem meer aan wilt nemen, aangezien zijn leeftijd. Hij gaat ervan uit dat hij te oud is en dat hij toch maar beter niet kan wisselen van baan, ook al maakt zijn huidige werk hem niet meer blij. Of een vrouw van 38 die graag wilt wisselen van functie voor haar werk. Dan krijgt ze te horen dat ze nog een studie moet volgen voor deze functie, die ze in 3 jaar zou kunnen halen. Toch besluit ze dit niet te doen, want ze heeft het gevoel te oud te zijn voor een studie.

Dit gevoel gaat ook op voor jongeren: heb je nog niet gedronken voor een bepaalde leeftijd, dan ben je te voorzichtig. Nog niet gezoend? Tja, dan val je toch buiten de groep. Doe je liever iets anders dan ‘de rest’, dan ben je een buitenbeentje. Als je besluit te stoppen met je studie, wordt er van alle kanten geroepen dat het zonde is en dat je er spijt van zult krijgen. Datzelfde geldt als je besluit überhaupt niet te studeren. Je vergooit je leven, zeggen ze dan. Een tussenjaar is ook niet handig.. Nee, eigenlijk moet je direct een goede studie kiezen, deze afmaken en werk zoeken.

Als laatste, wat dacht je van hobby’s? Er wordt vaak gesproken dat men wordt geboren met een talent voor iets. Het is er, of het is er niet. Het valt op zich te ontwikkelen, maar dan moet je echt beginnen op zéér vroege leeftijd. Doe je dit niet? Tja, de kans is dan groot dat je nooit een profspeler zult worden. Laat me ook deze leugen alsjeblieft de wereld uithelpen: je kunt beginnen als je wilt, wanneer je dat wilt en hoe je wilt. Niemand heeft ooit iets perfect in één keer kunnen beheersen. Nee, er is oefening voor nodig. We horen dat ook vaak, toch vergeten we dit snel. We zien mensen die goed zijn in wat ze doen en denken: ik zal nooit zo goed zijn als hen.

We vergeten dat zij ook ooit waren begonnen, net zoals wij beginnen. Helaas zien we onze talenten niet vaak of durven we onze talenten niet verder te ontwikkelen, omdat we het constant vergelijken met dat van anderen. Wanneer we dat doen krijgen we een slecht gevoel over onszelf en besluiten we vaak te stoppen. We reageren nog altijd te vaak op onze negatieve gedachtes.


Ter herinnering

Er is géén vaste leeftijd waarop je iets wel of juist niet moet doen. Iedereen heeft zijn eigen tijdlijn en iedereen doet datgene wanneer hij of zij voelt dat het goed is. Dit zal er voor iedereen anders uitzien en we kunnen daar niet over oordelen. Er is namelijk nóóit een goed of fout om jouw leven te leven. Wat jij doet met het leven is helemaal aan jou. Laat niemand je anders wijsmaken. Je bent nooit te jong of te oud om je dromen na te jagen. Er is geen vaste leeftijd waarop dingen moeten gebeuren of hoe iets moet gaan. Jij hebt de touwtjes in eigen handen en vergeet nooit dat het leven jou niet leidt, maar dat jij het leven leidt. Doe vooral wat jou blij maakt en heb een beetje vertrouwen in jezelf, want je kunt het :)
There's no perfect time which means it's not too late.
13
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
13
42
19

Comments

 • 13 aug
 • 0
Helemaal waar, en het is nooit te laat om iets te ondernemen
 • 13 aug
0
 • 4 aug
 • 1
Mooi geschreven!
1
 • 3 aug
 • 1
Nu is wat telt inderdaad en plannen komen toch niet uit. Luister niet naar anderen , doe wat je zelf wil.
1
 • 3 aug
 • 1
Klopt ergens wel. En inderdaad, het wordt ons eigenlijk een beetje 'voorgeleefd' wanneer iets wel nog (niet) kan.
1
 • 3 aug
 • 1
Mooi artikel Noa! Het levenspad dat de meeste mensen voor zich zien is inderdaad wat door de maatschappij wordt geschetst, en dat je vreemd bent als je bepaalde dingen op een bepaalde leeftijd doet. Dit hele beeld los laten en gewoon doen wat je nu gelukkig maakt is naar mijn idee iets heel krachtigs
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen