Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De Mona Lisa

De Mona Lisa is geschilderd door Leonardo Da Vinci tussen 1503 en 1507. Het is een van de weinige schilderijen waarvan we echt weten dat het door Leonardo Da Vinci gemaakt is. De Mona Lisa hangt nu in het Louvre in Parijs. Het schilderij krijgt ongeveer 20.000 bezoekers per dag en is 77cm bij 53cm groot.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 27 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
70
0
Afbeelding door Eric TERRADE via Unsplash
Eeuwige glimlach
De Mona Lisa is een portret van een jonge vrouw genaamd Lisa Gherardini ( de derde echtgenote van Francesco del Giocondo ). De vrouw staat op de voorgrond en als achtergrond is er een berglandschap. Ze zit in een stoel waarvan de armleuning horizontaal onder in het schilderij staat. De vrouw draagt donkere kleding en over het haar ligt een doorzichtige zwarte sluier. Haar rechterhand ligt op de pols van haar linkerhand, die weer ligt op de armleuning van de stoel.

Hierdoor lijkt het of ze een kindje in haar armen kan dragen. Achter haar staat een klein muurtje, het lijkt op de rugleuning van de stoel waar ze op zit. De vrouw heeft haar gezicht naar de toeschouwer gekeerd, maar ze zit met haar lichaam schuin. Ze lijkt de toeschouwer aan te staren, of je nou links of helemaal rechts gaat staan, ze kijkt je aan met haar eeuwige glimlach.

Constrast en mysterie
Het is een olieverf schilderij, geschilderd op een houten paneel. Het schilderij is erg verfijnd en precies. Je ziet dat het haar van de vrouw langs haar gezicht krult. De kleding heeft veel plooien en je ziet dat ze echt van stof zijn gemaakt. Als je heel goed kijkt kan je zelfs de pupillen in haar donkere ogen zien. Het schilderij was vernieuwend voor zijn tijd. De frontale afbeelding werd weinig gebruikt voor portretten, maar werd wel veel gebruikt bij afbeeldingen van Onze Lieve Vrouw.
De Mona Lisa heeft veel contrast in licht en donker. De huid van de vrouw is erg licht terwijl haar kleding juist weer heel donker is. Ze heeft een klein beetje schaduw onder haar kin en neus.

De vrouw is heel scherp en gedetailleerd, maar de achtergrond is erg vaag met grove lijnen. Het schilderij bestaat uit organische vormen. De lucht boven de vrouw neemt geen ruimte in, dat geeft geen drukte in het schilderij. De achtergrond van bergen is erg druk en vol maar het valt niet op. Als je naar het schilderij kijkt valt de lichte huid van de vrouw meteen op doordat de rest van het schilderij erg donker is. De ogen en glimlach van de vrouw zijn erg opvallend, erg mysterieus.

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 27 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
70
0

Recente en relevant artikelen