Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De olifant in de kamer

Er is een olifant in de kamer! Dat zeggen we als er een probleem of risico is dat niemand wil zien terwijl het heel nadrukkelijk aanwezig is. De uitdrukking is gebaseerd op het idee dat het onmogelijk is om een olifant in een kamer niet te zien. Wie de olifant mist, herkent een groot probleem dus niet als zodanig.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
6
267
8
Afbeelding door Inbetween Architects via Unsplash

Groeiend bewustzijn?

Anno nu zijn er volgens mij ook een aantal roze olifanten prominent aanwezig in de kamer. De grootste is misschien wel de invloed die de mens uitoefent op zijn eigen leefomgeving. Velen ontkennen het, de meesten negeren het en een enkeling durft het te benoemen om vervolgens te worden weggehoond door de eerste twee categorieën.

Groot industriëlen lobbyen driftig bij beleidsmakers en politici, zaaien verwarring en financieren klimaatonderzoeken die het tegendeel bewijzen met miljoenen euro's. Om hun 'belangen' te beschermen. We snappen het wel maar willen de gevolgen niet begrijpen.

Die gevolgen te begrijpen en daar tegen te ageren. Dát is wel in ons belang.
Afbeelding door Markus Spiske via Unsplash

Ich habe es nicht Gewusst

We vliegen in ons leven een aantal keren om de aarde voor 'zaken' of plezier, gaan op cruisevakantie, bouwen wolkenkrabbers, staan elke dag in de file. Dragen elk seizoen nieuwe kleren, geven of gooien de 'oude' weg en vinden vijf euro voor een kilo gehakt een heel normale prijs. Want we willen elke dag een stukje vlees bij het eten. Dierenleed vinden we zonder uitzondering verschrikkelijk.
We werken om te kunnen consumeren. In een voortdurende cyclus. Tot we sterven. Dan laten we een erfenis achter van 32.000 kilo afval.
Afbeelding door Markus Spiske via Unsplash
Citroenen in januari en boerenkool in juni. Netjes verpakt in 'wegwerp' plastic natuurlijk. We werken om te kunnen consumeren. In een voortdurende cyclus.Tot we sterven. Met achterlating van in totaal meer dan 32.000 kilo afval als erfenis.

Ondertussen verbrandden jaarlijks enorme oppervlaktes aan bossen ter grootte van Duitsland in verzengende klimaatbranden, zijn er te weinig letters in het alfabet om het grote aantal verwoestende orkanen een naam te kunnen geven en smelten er ijskappen in een tempo die zelfs wetenschappers versteld doen staan. Canada zucht onder een hittegolf bij vijftig graden Celsius.

Eerder hielden wetenschappers zo'n temperatuur op die plek op aarde voor 'onmogelijk' .
Eilandbewoners in de Pacifische Oceaan zijn inmiddels gedwongen te vertrekken vanwege dit stijgende zeewater. Velen zullen hen de komende jaren volgen. Tien procent van de totale wereldbevolking woont in direct bedreigde, laaggelegen kustgebieden waaronder bijvoorbeeld een groot deel van Nederland en Vlaanderen, Londen, Noord Duitsland en New York.
Afbeelding door FJ via Unsplash

Moederschip Aarde

De wereld die zo klein leek, bleek plots een enorme planeet vol gevaren. De kleinste inwoner bleek de gevaarlijkste. En anderhalve meter leek nog nooit zo ver.
Afbeelding door Engin akyurt via Unsplash
Zo is het leven nu eenmaal, zeggen we dan. Het is van alle tijden. Is dat ook zo? Wat onmogelijk leek, kreeg een microscopisch klein deeltje erfelijk materiaal, verpakt in een eiwitomhulsel in enkele weken voor elkaar. Op wereldwijde schaal blijven vliegtuigen aan de grond. Cruiseschepen aan de ketting. Heilige koeien blijven massaal werkeloos op de oprit staan.

Economische activiteit komt knarsend tot stilstand. Lockdown.

Olierijke landen klagen over uitval van vraag en werken aan een strategie van gecoördineerde productieverlagingen. Om de verkoopprijs van hun fossiele exportproduct te 'stutten'. Makelaars klagen dat de bovenste verdiepingen en penthouses van dure hoogbouwpanden onverhuurbaar zijn omdat liften buiten gebruik zijn gesteld. Want we werken massaal thuis.

Ontslagrondes worden aangekondigd nu miljarden aan belastinggeld in de vorm van overheidssteun reeds zijn verdampt. Veel ondernemers in de horeca- en evenementensector lopen op hun tandvlees. Faillissementen lijken ook hier onvermijdelijk. Het einde van de pandemie niet in zicht. De anderhalve meter economie in praktijk.

De wereld die eerst nog zo klein leek blijkt een enorme planeet vol gevaren.
Een virus is volledig afhankelijk van zijn gastheer leert Wiki ons. Maakt dit virus ons iets duidelijk? Zijn wij niet net zo afhankelijk van onze gastheer, de aarde?

Meer artikelen van deze schrijver

Sinds enkele jaren woon ik in een honderdtwintig jaar oude Hongaarse hoeve als homesteader. Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen. Hier een aantal andere artikelen met als thema duurzaamheid van mijn hand. (Klik op de titel om het artikel te openen).

Pad naar zelfvoorziening: Zo'n twee jaar geleden verhuisden we naar zuid Hongarije. Om te gaan wonen in een honderdtwintig jaar oude traditionele boerderij. Een belangrijke reden voor deze ommezwaai was onze wens om een meer zelfvoorzienend leven te leiden in een natuurlijke omgeving. Een zoektocht naar een simpeler leven zonder veel hectiek.


Zeespiegelstijging in Nederland: Onderzoekers wijzen al jaren op het gevaar van mondiale zeespiegelstijging. In 2021 zijn laaggelegen gebieden in de wereld daadwerkelijk bedreigd met overstromingen als gevolg van zeespiegelstijging. Landen als Bangladesh en Atollen in de Stille Zuidzee moeten al land prijs geven aan de zee.


Snelle mode hip?: De laatste decennia veranderde er het nodige in de modewereld. Kleding werd goedkoop. Trends volgen elkaar steeds sneller op en voor velen is 'winkelen' een maandelijks of zelfs wekelijks tijdverdrijf geworden. Tijdens de pandemie ging dit vrolijk door. Lang leve online shopping. Grote modeketens domineren winkelcentra en online modeplatforms. Wat heeft dit voor invloed op ons en onze planeet?


Valuta in levenstijd: Tegenwoordig regeert de macht van het geld onbedreigd. Bijna iedereen besteedt zijn of haar leven aan het ruilen van uren, dagen, weken, maanden en uiteindelijk jaren voor geld. Om een ​​'comfortabele' levensstijl te leiden. Terwijl we hier druk mee bezig zijn raken we maar al te vaak verstrikt in de illusie dat we eigenlijk nooit genoeg geld hebben.

Afbeelding door Ansgar Scheffold via Unsplash
6
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 3 aug 2021
6
267
8

Comments

  • 8 aug
  • 0
Goed geschreven
0
  • 8 aug
  • 0
Dank je voor je compliment Sophia!
  • 8 aug
0
  • 5 aug
  • 0
Such a shame...
  • 5 aug
0
  • 3 aug
  • 0
Jammer genoeg allemaal waar. We hebben het weer gelukt om het kapot te krijgen. Ik vrees dat er geen weg terug is, misschien wat pessimistisch, maar als je ziet wat er maar gedaan wordt om het tegen te gaan, dan stel ik mij heel ernstige vragen. Goed geschreveven.
0
  • 3 aug
  • 0
Ik ben ook best bevreesd voor wat ons nog allemaal te wachten staat.
  • 3 aug
0
  • 3 aug
  • 1
Het is spijtig geniet geen vijf voor twaalf maar één uur!
1
  • 3 aug
  • 0
Daar lijkt het op Francois.

  • 3 aug
0

Recente en relevant artikelen