Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De ontknoping: The GOAT vs The Lion

Zondag neemt Max Verstappen het op tegen Lewis Hamilton. In een open shootout voor het kampioenschap. Op een aangepaste baan zullen deze twee titanen van de autosport het uitvechten. Lewis vecht voor het behoud van zijn titel en het met recht mogen dragen van de titel: Beste Aller Tijden. Max vecht voor zijn eerste Kampioenschap, iets waar hij al 7 jaar op wacht.

Geschreven door Aarnout Van Der Ploeg
Gepubliceerd op: 9 dec 2021
0
37
1
Afbeelding door What Is Picture Perfect via Unsplash
Na een adembenemend seizoen staat nu de laatste grand prix voor de deur. De meestal saaie race op Yas Marina was in 2016 voor het laatst de beslissende ronde in het kampioenschap. Waar toen Rosberg de titel van Hamilton wist te winnen, staat Max een grotere uitdaging te wachten. Rosberg die voor hetzelfde team als Hamilton reed kende ook nog een voorsprong van twaalf punten. Het zal u wel niet ontgaan zijn dat Max en Lewis dit weekend met gelijke punten aan de start zullen verschijnen. De media rondom F1 is sowieso een beetje gerucht-geil, maar de laatste weken zijn ze echt ver aan het gaan. Zo word er gierig de indruk gewekt alsof Max voor de lol Hamilton er af rijdt. Alleen omdat het in het verleden vaker is voorgekomen, tussen compleet andere mensen.

Max heeft dit jaar de titel van leeuw echt verdiend. Met heldhaftige prestaties die een onderdeel van het Nederlandse volk een hart onder de riem stak in donkere dagen. Misschien is het sentiment, maar toch voelt het fijn om iemand te hebben om je aan vast te klampen. Een held met een ongekend talent en bakken vol zelfvertrouwen. Max is waar vele Nederlanders, ook veel jongeren, op hebben gewacht. Een legende om nooit weer te vergeten, de Cruijff van onze tijd. In een tijd waar we afgeschermd hebben geleefd, was er toch iets waar we allemaal bij waren. In onze eigen huiskamers, soms stiekem met vrienden, gewapend met Oranje meuk zaten wij op de eerste rij. In een van de weinige sporten, waar je het best thuis voor kan blijven.

Na jaren aan dominantie van Mercedes, was er behoefte aan iets anders. Het zou natuurlijk prachtig zijn als Verstappen hem binnen weet te slepen, maar zo'n seizoen als dit kwam als een oase in de woestijn. Voorheen kwamen de kansen eigenlijk alleen als Mercedes niet echt meer mee deed. Zoals in Spanje, 2016, waar Max zijn eerste overwinning behaalde in zijn eerste race voor Red-Bull. Mede mogelijk gemaakt door een bizarre crash tussen beide Mercedes coureurs. Maar ook in de jaren erna, moest Max vaak slim zijn omdat zijn auto niet snel genoeg was. Overigens liet Max in 2016 al wel zien waarom hij van hetzelfde racehout gesneden is als menig wereldkampioen. In heftige regenomstandigheden rijdt Max in 2016 in Brazilië een bijna niet te bevatten race. Hij maakte een extra pitstop 16 ronden voor het einde. Een beslissing die hem van een potentiële podiumplek naar plek 16 zag gaan. Wat volgde mag niet ontbreken in het lijstje van beste prestaties in de regen. Waar anderen zowel tegen hem als de regen streden, vond hij grip op plekken die niemand voor mogelijk hield. En ondanks dat hij ver achter de dominante Mercedessen finishte, stond hij als een winnaar naast ze op het podium. Dat is misschien wel de stille kracht van Verstappen. Hij is iemand die prestaties levert, die je simpelweg nooit zult vergeten. Wat niks afneemt aan het ongekende talent en succes van Hamilton. Maar het is Verstappen die keer op keer magie laat zien. Misschien is dat de beste tegenstelling tussen die twee, Lewis is de snelheid zelve, maar Max is er altijd, met iets magisch.

Lewis Hamilton strijdt zondag voor zijn 8e titel, iets wat nooit iemand lukte in de geschiedenis van de Formule 1. Iemand met een racehart, maar ook oog voor een ander. En waar Max vaak met oogkleppen de strijd aangaat, is Lewis ook bezig met allemaal andere dingen. In een sport waar je moet bulken van het geld was hij de jongen die het van een ander moest hebben. Hij had geen rijke ouders en moest dus puur en enkel op zijn talent te top zien te bereiken. Maar dat is helaas niet voor mekaar te boksen. Dus met hulp van anderen kwam hij uiteindelijk toch waar zijn talent thuishoorde, de koningsklasse. Veel mensen zullen zeggen dat hij enkel vanwege Mercedes zo succesvol is geworden, een drogreden naar mijn mening. Niet alleen liet hij buiten de formule 1 al zijn talenten blijken, ook in de seizoenen waar hij voor McLaren reed was hij ongekend snel. Ook heeft hij jaar in jaar uit zijn teamgenoten bij Mercedes te kijk gezet. Hij heeft fair en square 7 wereldtitels naar binnen gesleept. In een sport die hem niet altijd even graag wilde hebben. Maar de hulp die hij kreeg om daar te komen is hij niet vergeten. Het is geen heiligman, maar een veel verder ontwikkeld mens dan menig autocoureur. Zo is hij niet bang om een statement te maken voor een belangrijk doel, denk aan mensenrechtenschending en het tegengaan van dierenleed. Ook zet hij zich in voor jonge zwarte mensen met een visie, om ze op de juiste plek te krijgen. Hij heeft dan ook mijn dank voor het dragen van de regenboog op zijn helm. Zodat ook wij, de anders geaarde F1 kijkers, niet vergeten worden als er geracet word in landen waar Hans Klok beter niet op vakantie kon gaan.

Zondag barst de strijd dus los, in Abu Dhabi. Een circuit wat voorgaande jaren een beetje saaie races opleverde. Maar naar de kritiek van de fans is geluisterd en de baan is aangepast. Zo is er een langzaam en technisch gedeelte verbouwd tot een snelle kombocht. En is de chicane aan het einde van de eerste sector nu een hairpin, waar een inhaalactie dus beter tot zijn recht komt. Het doel van deze en nog verdere aanpassingen is het reduceren van vuile lucht en het minder hoeven sparen van banden. Twee dingen die er voor moeten zorgen dat er zondag wiel aan wiel geracet gaat worden in de Emiraten. Nou was er vorige week natuurlijk genoeg spanning voor een heel leven lang, een trend die voor het hele seizoen geldt, maar hopelijk wordt het een dramatische avond om de juiste redenen. Niemand zit te wachten op een finale die in een achterkamertje beslist gaat worden. Moge de beste coureur winnen. En wie er ook met de beker vandoor gaat, ik kan niet wachten op volgend jaar.
0
Geschreven door Aarnout Van Der Ploeg
Gepubliceerd op: 9 dec 2021
0
37
1

Comments

  • 12 dec
  • 0
Mooi geschreven! Ik kan niet wachten tot de race begint. Het is geweldig om te zien dat er weer echt gestreden wordt dit seizoen. En ongeacht de uitkomst, ze hebben er beiden hard voor moeten vechten. Veel kijk plezier toegewenst.
  • 12 dec
0

Recente en relevant artikelen