Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De ontsnapping uit de negatieve spiraal

Gedachtes die overuren maken, een slaapgebrek, nergens zin in hebben, ellendige gevoelens... Het lijkt maar niet op te houden. Dagen die steeds langer worden, tijd die je denkt te verspillen... Verspillen we niet te veel tijd gewoon denkend? Denkend aan alles wat er niet meer is, wat we tekortkomen en niet onder controle hebben… Wakker worden! Tijd voor een ontsnapping uit deze negatieve spiraal.

Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 15 juni 2021
12
66
15
Afbeelding door Philippe D. via Unsplash
In dit artikel zal ik mijn tips en tricks met je delen, zodat jij ook uit deze negatieve spiraal kunt ontsnappen.

Disclaimer: De inhoud van dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden uit eigen ervaring. De inhoud is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan een geestelijke gezondheidsprofessional of een andere gekwalificeerde gezondheidswerker als u vragen hebt over uw geestelijke gesteldheid.

‘We become what we think we are’

Wellicht heb je deze uitspraak wel eens eerder gehoord, letterlijk vertaald: 'We worden waar we aan denken’. Iedereen wordt geboren met een leeg en wit canvas, ongekleurd en al. We zijn nog niet in staat om te denken, maar al snel wordt de kracht van onze gedachtes duidelijk. We trekken alles en iedereen om ons heen aan en we hebben wat sneller oog voor negativiteit. Dit wordt ook duidelijk bij ons zelfbeeld. Velen hebben helaas een negatief zelfbeeld, terwijl we hier niet mee zijn geboren. Toch is het er op de een of andere manier ingeslopen door de jaren heen. Zijn het de mensen, situaties en dingen om ons heen die schuld hebben aan ons negatieve zelfbeeld, of zijn wij zelf de boosdoener? Zijn het de externe invloeden die ons tekort doen of zijn we onze eigen last? We zijn immers zelf de personen die tegen onszelf zeggen dat we er niet goed uit zien, niks goed kunnen doen, zwak zijn, kortom, niet goed genoeg zijn. Zijn het niet onze eigen negatieve gedachten die ons in deze negatieve spiraal doen belanden? Wel, als dat het geval is, betekent het ook dat we onszelf hier weer uit kunnen halen. Hier deel ik wat tips met je!

1- Neem zelf het initiatief en verminder negatieve informatie.
Elke dag weer consumeren we aanmerkelijk veel informatie. Deze informatie waar we urenlang aan worden blootgesteld prikkelt ons brein. Dit gebeurt zowel bewust als onbewust, maar veel te vaak onbewust. Denk bijvoorbeeld eens aan het kijken van nieuws. Kijk je het nieuws omdat je het wil zien of omdat je het immers altijd doet? Hoe voel jij je eigenlijk na het kijken van het nieuws? Als jij je vaak akelig voelt na het kijken naar het nieuws kan het slim zijn minder naar het nieuws te kijken. Het klink misschien voor de hand liggend, toch is het lang niet zo makkelijk omdat het slechte nieuws verslavend werkt, je wilt namelijk graag op de hoogte blijven van wat er zich allemaal in de wereld afspeelt. Start jij je laptop of telefoon op en google je wat, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk reclame te zien. Ook dit zorgt ervoor dat je geprikkelt wordt. Het doel van reclame is tenslotte om ons aan te zetten hun producten te kopen. En wat dacht je van je Instagramfeed, de snapstories en de iets te mooie bladen – die jou doen denken dat je niet goed genoeg bent omdat jouw leven niks op die van hen lijkt - ? Gelukkig zijn er handige knopjes waar je op kunt klikken waar de ‘ontvolg-knop’ er één van is. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar wees je bewust van de informatie die je dagelijks consumeert. Informatie die jou nóg slechter laten voelen, heb je echt niet nodig, geloof mij maar.

2- Omarm jezelf met positiviteit.
Net zoals we kunnen kiezen voor het verminderen van negativiteit, kunnen we onszelf ook juist omringen met positiviteit. Hiermee bedoel ik dat we de keuze hebben om bewust positiviteit aan te trekken. Natuurlijk zijn sociale media niet meer weg te denken uit ons leven en schadelijk hoeft het niet per se te zijn, mits je het goed inzet. Volg de mensen die jou inspireren, kijk naar posts waar jij voldoening uit haalt, stuur eens een lief berichtje en omarm je zelf met ‘positive vibes only’. Omring jezelf met mensen die jou een goed gevoel geven, luister naar muziek waar je blij van wordt, doe eens lekker gek en geef jezelf eens wat vaker een klopje op de schouders als je iets goeds hebt gedaan. Wees trots op jezelf.

3- Zorg goed voor jezelf.
Dagen waar we ons wat minder goed voelen, we kennen ze allemaal. Vaak neigen we naar het tegenovergestelde van wat we eigenlijk nodig hebben: we eten ongezond, bewegen nauwelijks, blijven in bed liggen, piekeren, doen niks wat we leuk vinden, je kent het wel. Begrijpelijk, soms is het een hele prestatie ‘gewoon’ de dag door te komen, maar er komt een moment dat je weer verder moet. Je kunt niet voor altijd in die negatieve bui blijven hangen, dus kun je ook niet dezelfde keuzes maken die jou niet vooruit helpen. Probeer eens wat meer vitamines binnen te krijgen, meer water te drinken en doe een lichte vorm van beweging. Dit hoeft geen intensieve training te zijn, doorgaans is een korte wandeling, strekken of yoga al erg bevorderend. Wellicht kun je eens goed gaan nadenken over wat je altijd leuk vond om te doen en doe daar weer wat meer van. Herhaaldelijk wordt het zo druk dat we helemaal geen tijd meer hebben om te genieten. Doe eens lekker wat harde muziek op en ga los op die goede, oude nummertjes en dans gewoon!

4- Rust.
Volgeplande dagen, overvolle agenda’s, overuren werken… We weten dat ook dit niet zo bevorderend werkt, maar toch doen we het. We raken uitgeput, voelen ons futloos en vinden het lastig om ons te concentreren om nog maar niet te spreken van de slapeloze nachten doordat ons brein ook overuren draait. We leggen de lat erg hoog voor onszelf waardoor we te vaak niet aan rust toekomen, ondanks we weten hoe belangrijk rust eigenlijk is. ‘Vandaag nog even hard werken, zodat ik morgen kan rusten’, maar die rustdag komt er niet. Daarnaast hoef je geen rustdag te verdienen. Je hebt ze nodig, net zoals je eten nodig hebt. Plan daarom eens een rustdag in. Maar echt, een dag waar op je niks moet en waar alles mag.

5- Verander je manier van praten
De manier van praten tegen anderen is niet wat ik hier bedoel, integendeel, we praten meestal, zoals het hoort, tegen anderen met vriendelijkheid en respect. Ik heb het hier over de manier waarop we praten tegen onszelf, want ja, dat doen we. Waarschijnlijk elke dag wel. Probeer eens je gedachtes en woorden wat regelmatiger bewust waar te nemen. Wat denk en zeg je tegen jezelf wanneer je een foutje maakt? Zeg je dat het de volgende keer wel lukt of noem je jezelf, op de automatische piloot, een mislukkeling? En wanneer je in de spiegel kijkt, zie je dan je mooie glinsterende ogen, de leuke sproetjes, je leuke glimlach of denk je aan alles wat je tekort komt? De manier waarop we tegen onszelf praten resulteert in de manier waarop we over onszelf denken. Dit beïnvloedt vervolgens de manier waarop we onszelf waarnemen. Om deze reden zien mensen om ons heen ons op een hele andere manier dan dat wij zelf doen. Neem de woorden die je uitspreekt waar en verander ze, bijvoorbeeld:

Bij het maken van een fout: Ik kan het niet! > Ik blijf er aan werken zodat het me uiteindelijk gaat lukken!
Bij ontevredenheid over je lichaam: Ik ben te dik. > Mijn voeten wandelen me naar de mooiste plekken, mijn mooie ogen zorgen ervoor dat ik kan zien en mijn vingers kunnen typen.
Bij het gevoel van schaamte: Shit. Iedereen vind mij raar > Dit kan iedereen wel eens overkomen en morgen is iedereen het weer vergeten. Ik heb wel wat beters te doen dan me druk te maken over anderen.
etc.

Aannemelijk voelt het op het begin wat ongewoon aan om deze woorden zo uit te spreken en zul je het nog niet gelijk geloven, maar blijf het herhalen en blijf te zinnen ombouwen en ik beloof je dat het een wereld van verschil maakt!

Dit waren de 5 tips om uit een negatieve spiraal te ontsnappen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben gehad! Als er vraag is naar een deel 2, laat het me dan zeker weten. Hoe helpen jullie jezelf uit een negatieve spiraal? Laat dat ook zeker eventjes achter in de reacties!
12
Geschreven door Noa
Gepubliceerd op: 15 juni 2021
12
66
15

Comments

 • 27 juni
 • 0
Je schrijft hele goede artikelen! Ik volg je.
 • 27 juni
0
 • 17 juni
 • 1
Mooi artikel!
1
Noa auteur
 • 18 juni
 • 0
Bedankt Hans!
 • 18 juni
0
 • 16 juni
 • 1
Mooi artikel Noa! Goede tips ook
1
Noa auteur
 • 18 juni
 • 0
Dankjewel Iris!
 • 18 juni
0
 • 15 juni
 • 1
Echt een goed artikel! Positive self-talk is een belangrijke, en bepaalde dingen begrijpen zoals dat negativiteit een keuze is en dat iets je pas kan kwetsen zodra jij dat toelaat.
1
Noa auteur
 • 16 juni
 • 0
Heel erg bedankt Sem! Jaa inderdaad, daar heb je heel erg veel invloed op. Je bent immers zelf degene die dat bepaalt. Goed gezegd :)
 • 16 juni
0
 • 15 juni
 • 1
Goede tips!
1
Noa auteur
 • 16 juni
 • 0
Dankjewel Hanna, super lief en fijn om te horen dat je er iets aan hebt!
 • 16 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen