Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De (on)zin van sportsupplementen

Oké, je bent inmiddels een paar maanden onderweg, je uithoudingsvermogen wordt beter, je bent een paar kilo’s lichter en stiekem wil je wel meer dan dit. Dan zit er maar één ding op, besef je. Je moet je lichaam een handje helpen door middel van sportsupplementen.

Geschreven door Simon Grooten
Geschreven op: 24 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
82
0
Afbeelding door Humphrey Muleba via Unsplash
Veel mensen sporten; de meesten voor hun plezier, voor anderen is het bittere noodzaak. Niets doen is geen optie, want vroeg of laat begint de bierbuik in de weg te zitten. Met bankhangen doe je niets aan je uitgezakte achterwerk, niets doen is simpelweg ongezond. Gelukkig hebben veel mensen dat door en gaat het goed met sportscholen, hoewel er altijd meer abonnementen zijn afgesloten dan de mensen die echt komen opdagen.

Oké, je bent inmiddels een paar maanden onderweg, je uithoudingsvermogen wordt beter, je bent een paar kilo’s lichter en stiekem wil je wel meer dan dit. Ook al ben je op middelbare leeftijd, stiekem denk je dat je sixpack van dertig jaar eerder nog wel terugkomt. De bi- en triceps zouden met een beetje training er net zo uit kunnen zien als die van Rico Verhoeven. Ja, toch?

Nee, natuurlijk niet. Iemand als Rico Verhoeven traint elke dag verschrikkelijk hard en weet bovendien zich te houden aan een strikt dieet. Geen paprika-ribbelchips en droge worst voor een topatleet. Jijzelf vindt twee keer, maximaal drie keer in de week rondhangen in de sportschool ook wel genoeg. Bovendien mag het niet ten koste gaan van je plezier in het leven, dus een dieet, niks ervan. Het sporten dient meer als compensatie van je bourgondische levensstijl.

Een zetje in de rug

Dan zit er maar één ding op, besef je. Je moet je lichaam een handje helpen door middel van sportsupplementen. Shakes, poeders, testosteronboosters; als het bestaat, dan zal het wel werken, zo beredeneer je. Maar waar moet je beginnen en wat is in jouw specifieke een goede aanvulling op je voeding. Heeft het eigenlijk wel zin om je vol te stoppen met allerlei dingen waarvan je het effect helemaal niet weet?

Kort gezegd is het zo dat je veel meer hebt aan een evenwichtig voedingspatroon, dan aan supplementen. Of je nu sport of niet, het bijhouden van de schijf van vijf is veel gezonder dan iets als Complete T-Booster 3000. In je dagelijkse voeding, mits gevarieerd en voedzaam, zitten genoeg voedingsstoffen en energie om een goede sportprestatie te kunnen leveren. Zelfs het slikken van multivitaminepillen is in een normale situatie helemaal niet nodig. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, vegetariërs doen er goed aan om B12 bij te slikken en in de winter kunnen de meeste mensen wel een vitamine D-pilletje gebruiken.


Build up those muscles

Ga je wel next-level en sport je spreekwoordelijk gezien je de ballen uit de broek, dan kun je ervoor kiezen bepaalde supplementen te gebruiken voor betere prestaties. Extra vitamine C zorgt voor een betere weerstand na een intense lichamelijke inspanning.

Om de groei van je spieren wat op te krikken zijn er supplementen zoals eiwit-shakes en aminozuren. Deze goedjes ondersteunen te bouw van droge spiermassa en gaan spierafbraak tegen.

Een populair supplement is creatine. Dit kan sporters met name helpen bij explosieve momenten. Creatine is iets dat je lichaam zelf aanmaakt, maar door extra in te nemen neemt je uithoudingsvermogen op korte, heftige inspanningen toe. Doordat je langer kunt trainen, neemt vanzelf je spiermassa toe. Een vervelende bijwerking is wel dat je gewicht ook toeneemt, doordat creatine vocht vasthoudt. Kies je ervoor om creatine te gaan gebruiken, zorg dan dat je dagelijks genoeg water drinkt. Verder is het effect van extra creatine wel enigszins vastgesteld, maar bij ongeveer een derde van de gebruikers is een positief effect nauwelijks waar te nemen. Na een heftige work-out wil je vanzelfsprekend zo snel mogelijk herstellen. Ook daarvoor is wel het nodige te vinden. Glucosamine, chrondotine en glutamine doen dan prima hun werk.

Kulverhaal

Doordat je op internet werkelijk alles dat bestaat wel kunt vinden en vrij eenvoudig kunt bestellen, is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Welke supplementen zijn te vertrouwen en welke niet? Het is natuurlijk leuk om één of ander goedje uit de hooggebergten van Nepal te vinden, die volgens overlevering zorgt voor een verdubbeling van je spiermassa. Meestal is het echter een kulverhaal waarbij nooit te bewijzen valt of het nu werkt of niet. Twijfel je aan het effect van een pilletje of drankje, koop het dan vooral niet.

Laat je voorlichten door je fitness-instructeur of eigenaar van de sportschool. Zij weten doorgaans wat te vertrouwen is en bovendien kunnen zij je het beste advies geven voor jou persoonlijk. Het gebruik van supplementen is niet per definitie verkeerd, gebruik in elk geval niet meer dan op de verpakking is aangegeven als aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Én, nogmaals, pas gewoon je voedingspatroon aan. Dat scheelt je veel geld, je weet wat je binnenkrijgt en je hoeft niet in de weer met allerlei gekke shakes, die vaak niet erg smakelijk zijn.
0
Geschreven door Simon Grooten
Geschreven op: 24 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
82
0

Recente en relevant artikelen