Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De schatkist van moeder natuur - deel 1

Het viooltje.

Geschreven door Anja Dreesen
Gepubliceerd op: 19 aug 2021
8
74
9

Iedereen kent het viooltje wel. Het is een mooi bloemetje dat je ook vaker in de keuken ziet opduiken. Violensiroop wordt regelmatig bij desserts gebruikt en ook in salades zie je vrij regelmatig de bloemblaadjes opduiken. Als kind was ikzelf verzot op de paarse bloemsnoepjes.
Maar dit bloemetje kun je ook medicinaal gebruiken bij bepaalde milde klachten. Uiteraard moet je bij serieuze of langdurige klachten steeds een arts raadplegen.

Alle viooltjes zijn eetbaar en dus in de keuken te gebruiken. Het Maarts viooltje en Driekleurig viooltje echter hebben ook medicinale werkingen. In combinatie met andere kruiden is het Maarts viooltje uitermate geschikt voor aandoeningen aan de luchtwegen ... er wordt dus vaak een hoestdrankje van gemaakt.

Viooltjes zijn ook ideaal om allerlei huidaandoeningen te behandelen zoals acne, eczeem, ... . Men kan dit doen door een thee van de bloemblaadjes te trekken en drinken. Dit mag ook door moeders gedronken worden die borstvoeding geven om zo melkkorstjes bij de baby te behandelen. Je kunt er ook een lotion van maken en op de plek zelf inwrijven. Wel is het zo dat de klachten eerst tijdelijk kunnen verergeren ipv verbeteren. Daarom zou ik het persoonlijk niet bij kleine kinderen toepassen.
Als volwassenen kun je deze thee ook gebruiken als natuurlijke aspirine, door de pijnstillende en ontstekingswerende eigenschapen van deze plant. Bij kinderen is hier toch weer voorzichtigheid geboden.
Regelmatig viooltjesthee drinken zorgt ook voor een goede afdrijving van afvalstoffen. De urineproductie neemt namelijk toe, al moet ik er wel bij vermelden dat hij ook sterk gaat ruiken ... maar dat is niet abnormaal.

Olie van viooltjes kun je heel eenvoudig maken. Leg een handjevol vioolblaadjes in een zuivere bokaal en giet er olie overheen. Dit kan elke eetbare olie zijn, liefst koudgeperst, maar persoonlijk werk ik het liefst met amandelolie. Laat dit nu 3 a 4 weken rusten op een donkere plaats. Zeef de olie daarna en je hebt je eigen viooltjesolie.
Heel mooi en decoratief is ijsblokjes maken met vioolblaadjes erin. Leuk voor in een cocktail of kinderdrankje. Verder kun je de blaadjes ook verwerken in een slaatje. Zoek ook eens gerust op het internet, daar vind je talloze leuke receptjes en ideetjes.
Toch een bijzonder bloemetje, het viooltje.

8
Geschreven door Anja Dreesen
Gepubliceerd op: 19 aug 2021
8
74
9

Comments

  • 22 aug
  • 0
Goed geschreven, kom je ook op de koffie?
  • 22 aug
0
  • 22 aug
  • 0
Nu weet ik wat ik met de viooltjes uit de tuin kan doen ...
  • 22 aug
0
  • 22 aug
  • 0
Interessant artikel..
  • 22 aug
0
  • 21 aug
  • 0
Interessant. Ik heb nog nooit bloempjes gegeten, iets in mij moet een drempel over en die drempel is precies net iets te hoog.
0
  • 22 aug
  • 0
Eet jij nooit bloemkool?
  • 22 aug
0
  • 21 aug
  • 0
Leuk artikel, tot nu toe staan ze wel elk jaar in onze tuin maar doe ik er verder niets mee.
  • 21 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen