Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De sluipwegwijzer: Over de magische plattegrond van Zweinstein

De heren Maanling, Wormstaart, Sluipvoet en Gaffel presenteren met gepaste trots de Sluipwegwijzer.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 26 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
144
0
Afbeelding door Joseph Barrientos via Unsplash
De sluipwegwijzer is een magische kaart van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. In de oorspronkelijk engelstalige Harry Potter boeken wordt het de Marauder's Map genoemd. Dit magische document toont de lezer een kaart van Zweinstein met iedereen die op het schoolterrein aanwezig is. De sluipwegwijzer toont een zeer gedetailleerde kaart van alle ruimtes, gangen en zelfs de geheime doorgangen van het kasteel. Daarnaast is de kaart zo betoverd dat hij iedereen weergeeft op de plaats waar ze in het gebouw zijn. Daardoor zie je als je de kaart leest over voetstapjes van personen met bijbehorende naam door het kasteel lopen. De kaart is in staat om iedereen te identificeren, ook als de persoon een Faunaat is, of wisseldrank of een onzichtbaarheidsmantel gebruikt.

De makers

De Sluipwegwijzer is een zeer geavanceerd magisch voorwerp en er is dan ook zeer geavanceerde magie gebruikt om de kaart te maken. Er is bekend dat er onder andere een Homunculus bezwering over is uitgesproken, waardoor de bewegingen van iedereen in het kasteel nauwkeurig op de kaart worden weergegeven.
De makers van de Sluipwegwijzer zijn Remus Lupos, Peter Pippeling, Sirius Zwarts en James Potter. Wanneer iemand de kaart opent krijgen ze de woorden te lezen: De heren Maanling, Wormstaart, Sluipvoet en Gaffel Toeleveraars van Technische Trucs en Toverstreken presenteren met gepaste trots de Sluipwegwijzer. Maanling is de bijnaam van Lupos, omdat hij een weerwolf is. Wormstaart staat voor Pippeling, omdat hij een faunaat is en kan veranderen in een rat. Sluipvoet is Zwarts, omdat hij kan veranderen in een grote hond. En Gaffel is de bijnaam van Potter, omdat hij kan veranderen in een hert.

Tijdens hun tijd die de vier makers op Zweinstein doorbrachten maakten zij een gedetailleerde kaart van het kasteel. Waarna ze hem zo betoverden dat de Sluipwegwijzer iedereen in het kasteel weergeeft. Ook is de kaart beschermd met een bezwering waardoor je een wachtwoord nodig hebt om hem te kunnen lezen. Om de Sluipwegwijzer te openen dient de lezer met zijn toverstok op het papier te tikken en de zien uit te spreken: Ik zweer plechtig dat ik snode plannen heb. Na gebruik van de kaart kan deze weer gesloten worden door de zin: snode plannen uitgevoerd. Hierdoor wordt de kaart weer onleesbaar en kan iemand die de Sluipwegwijzer vindt hem niet zomaar gebruiken.

Bezitters van de Sluipwegwijzer door de jaren heen

De Sluipwegwijzer was allereerst natuurlijk in het bezit van Lupos, Pippeling, Zwarts en Potter nadat zij de kaart hadden gemaakt. Zij gebruikten hem voornamelijk om streken mee uit te halen. Hierna werd de kaart in beslag genomen door de concierge van Zweinstein Argus Vilder. Vilder was niet op de hoogte van de magische eigenschappen van de kaart.

Na een aantal jaar wordt de kaart uit het kantoor van Vilder gestolen door de tweelingbroers Fred en George Wemel, wanneer zij in hun eerste jaar op Zweinstein zitten. Na enige tijd ontdekken de broers hoe de kaart werkt, waarna ze hem voor spectaculaire streken gebruiken. Als ze in hun vijfde jaar zitten geven Fred en George de kaart aan Harry Potter, de zoon van James Potter wie een van de makers van de kaart was. Harry gebruikte de kaart voornamelijk in zijn strijd tegen Voldemort en om in zijn jaren op Zweinstein 's nachts door het kasteel te sluipen. Na de slag om Zweinstein werd de kaart jaren niet gebruikt, waarna hij door de zoon van Harry, James Sirius Potter, uit de la van zijn vaders bureau werd gestolen.

Wat laat de kaart niet zien

De kaart kan helaas geen onderscheid maken tussen twee personen met dezelfde naam, omdat hij enkel de naam van de persoon laat zien. Ook kan de kaart sommige ruimtes niet weergeven, zoals de Kamer van Hoge Nood die telkens van vorm verandert. Ook de geheime kamer wordt niet op de Sluipwegwijzer weergegeven. De personen in deze kamers worden daarom ook niet op de kaart weergegeven en hun naam verdwijnt van de kaart zodra ze een onbekende ruimte binnen stappen.


Gebruikte Bronnen en meer informatie over de Sluipwegwijzer

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 26 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
144
0

Recente en relevant artikelen