Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De strijd om macht

Vanmorgen toen ik wakker werd was het eerste wat er door me heen ging: welke aflevering van As the world turns with Corona kan ik vandaag volgen?

Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 26 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
24
0
Afbeelding door Brandon Morgan via Unsplash
De soapserie die ik nu al zo’n 4 maanden noodgedwongen volg omdat er geen andere soaps meer zijn blijkbaar, laat mij telkens de vraag stellen hoe het kan dat we al miljoenen jaren ruzie maken. Hoe het kan dat de strijd om macht nog steeds niet is doorgedrongen als zijnde een stupiditeit.

Wat bezielt de machtszoeker. Is het de opvoeding die grotendeels meespeelt? Monkey see monkey do? Is het een overtuiging de wereld beter te maken ongeacht de consequenties vanuit een eenzijdig beeld? Of is het puur een honger om een zo groot mogelijk bedrag op de bankrekening te hebben?

Zijn het de pesters van vroeger die de controle over de ander wel lekker vonden?
Waar begint het, hoe ontwikkelt het zich.

Na een zoektocht op internet vind ik diverse keren deze statement: hoe meer macht iemand heeft, hoe minder hij/zij kijkt vanuit meerdere perspectieven en zal de negatieve gevolgen van acties niet zien.

Dat is eng. Dus iemand met veel macht zal steeds egoïstischer worden en zal dus geremd moeten worden.

Ik zag laatst een interview met Soros en hij gaf zelf aan dat iemand hem tegen moest houden als hij iets deed wat niet door de beugel kon, want als hij zijn zinnen ergens op had gezet, dan ging hij er voor.

Dus dat betekent dat we onze stem moeten laten horen als we iets zien wat niet goed is voor onze maatschappij. Blind vertrouwen dat een machtshebber zelf tot inkeer gaat komen is dus een illusie en zal de al miljoenen jaren durende machtsstrijden niet stoppen.


Het is dus aan ons om de balans te bewaren.

Kenbaar maken als er gekeken moet worden vanuit meerdere perspectieven, je uiten als je het niet met zaken eens bent. Niets doen is niet zo'n goede keuze.
1
Geschreven door Simone Kremers
Geschreven op: 26 juni 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
24
0

Recente en relevant artikelen