Artikel.nl
De valkuil van sociale media.

Sociale media en algemene beleeftijdsvormen gaan blijkbaar niet echt goed samen, helaas. Als ik lees wat sommige mensen als commentaar durven posten of hoever ze durven gaan, dan erger ik me niet enkel groen en blauw, maar voel ik vaak ook plaatsvervangende schaamte of zelfs boosheid.

Geschreven door Anja Dreesen
Gepubliceerd op: 31 aug 2021
0
11
0
Afbeelding door XPS via Unsplash
Oké ik snap ergens wel dat sociale media hier een heel dankbaar iets voor is. Je zit veilig achter je schermpje en ziet niet welke emotie jou reactie opwekt. Je hoeft niet te dealen met de verontwaardiging op de ander zijn gezicht. Of erger nog, de pijn in zijn ogen. De remmingen van de sociale controle lijken er nauwelijks nog te zijn, dus je post er maar op los. Vaak denk je ook nog dat je daartoe alle recht hebt onder de noemer van vrije meningsuiting of het feit dat het al toch openbaar is. Het is net alsof er vergeten wordt dat er toch wel degelijk mensen aan de andere kant van het scherm zitten, mensen met gevoelens en emoties. Dat anderen mee op je kar springen bevestigd je enkel maar in je idee dat het kan. En dan heb je ook nog altijd die paar idioten die denken dat hun reactie hilarisch of grappig is.

Nu kun je heel gemakkelijk stellen dat diegene die het post enkel alleen in de fout gaat en op zich is dat ook wel zo. Uiteindelijk is iedereen verantwoordelijk voor wat hij of zij post.
Maar vergis je niet, er ligt ook voor een stuk verantwoordelijkheid bij diegene die zo een post lezen, het er niet mee eens zijn maar er toch voor kiezen om niet te reageren.
Vaak wordt er niet gereageerd uit gemakzucht (niet mijn probleem), onverschilligheid of angst om tegen de menigte in te moeten en de kop van jut te worden. En toch, als je beslist om toch te reageren kan dat vaak de 'gamechanger' worden.
Gisteren nog een prachtvoorbeeld ervan gezien in een openbare blog. Eén iemand had de moed om terug te reageren dat het ongepast was en plots had je talloze soortgelijke reacties.
Door de reactie van die ene moedige ziel en het rimpeleffect dat er daarop volgde viel het uiteindelijk de beheerders ook op en konden zij reageren.

Tuurlijk, heel de wereld kun je niet veranderen. Maar de meest blijvende veranderingen beginnen vaak heel klein. Zie, hoor of lees je dus iets wat echt niet door de beugel kan, wees dan die ene moedige die reageert. Laat merken dat je het er niet eens mee bent en je zult zien dat er snel genoeg mensen zijn die naast je staan en je bijvallen. Je hoeft je niet te laten verleiden in een eindeloze discussie of welles/nietes spelletje ; gewoon 1 enkele opmerking plaatsen.

Anja
0
Geschreven door Anja Dreesen
Gepubliceerd op: 31 aug 2021
0
11
0

Recente en relevant artikelen