Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De veelzijdige citroen!

Van de citroen is bekend dat er een overdosis aan vitamine C in zit. Een simpel met de hand uitgeperste halve citroen in de stijl van Jamie Oliver in een glas water geeft een extra energiestoot aan je lichaam, vooral in een periode van stress.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 25 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
12
0
Afbeelding door Merve Sehirli Nasir via Unsplash
Schoonmaken met citroensap!
Een glas water met citroensap maakt je lichaam schoon. Zo kun je ook je mond of adem opfrissen, maar teveel zuur is niet goed voor het glazuur van je tanden, dus een paar keer gewoon drinken en de rest van de week door een rietje is dan beter. Ook aan de buitenkant kun je jezelf met citroen schoonmaken. Bacteriën houden niet van citroen, dus kun je citroensap, een vers schijfje of uit zo’n knijpflesje zonder vezels, gebruiken als een natuurlijk deodorant.

Puur citroensap maakt huid en haar schoon en lichter. Handen en nagels kunnen door werk of tuinieren zo vies worden dat je ze met gewone zeep niet schoon krijgt. Goed poetsen met citroensap en een schuursponsje werkt dan wel.

Voor je huid, vooral je gezicht, is het beter om helemaal geen zeep te gebruiken en … eigenlijk ook geen crème. Natuurlijk kun je deze wel onderhouden met citroensap en olie. In de meeste crèmes zit dat dan ook als fruitzuur en vitamine E. Maar er zitten ook conserveringsmiddelen in, die onze huid niet conserveren, maar de crème zelf wel. Veel gezonder is het om één keer in de week te smeren met puur citroensap, ook de hals en handen en een andere dag in de week met een beetje olie. Beiden laat je dan op je huid zitten.

Het fruitzuur is een stimulans voor aanmaak van nieuwe cellen, dus geeft het een gladdere, gezondere huid met minder rimpels. Eén keer per week is ruim voldoende, omdat onze huid ook een eigen beschermlaag heeft die bacteriën, virussen, schimmels en vuil afstoot.

Een netje citroenen in de fruitschaal!

Als je enkel al de citroenen in de fruitschaal hebt liggen, werken ze al voor je, want allerlei ongedierte heeft een hekel aan scherp ruikende stoffen, ook voor de natuurlijke stoffen. Bij gebruik kun je er steeds één halveren en dan is de geur nog sterker. Tevens is het makkelijker om een citroen te gebruiken als hij pak klaar voor je ligt.

Zo kun je ook makkelijk een schijfje eraf snijden voor de magnetron, koelkast of vaatwasser, zodat deze frisser ruiken. Op deze manier heb je ook altijd een remedie tegen verkoudheid of koorts. Je pakt een halve citroen en knijpt deze in een glas warm water, zodat de stoffen sneller opgenomen worden. Waarom een citroen en geen vitamine C pil? In de échte voeding zitten vitaminen en mineralen die sneller én beter opgenomen worden, ook is er dan geen supergrote hoeveelheid nodig.
De geur van de citroen of half gesneden citroen geeft in rust in je lichaam en geest, maar ook in je huis.

Citroen in voeding verwerken maakt dat de smaak van het gerecht versterkt wordt, frisser in hartige gerechten én zoeter in zoete gerechten zonder dat er extra suiker toegevoegd wordt.

Recept

Alhoewel citroen meestal in zoete gerechten verwerkt wordt, is het ook erg lekker in hartige gerechten en dan vooral een makkelijk gerecht dat binnen 15 minuten klaar is. Een soort Aziatische citroensoep. Kijk in de groentela en vis er groenten uit die bij dit soepje passen. Meestal zijn er wel een aantal groenten te vinden. Bijvoorbeeld ui, prei, wortel, broccoli, paprika, (spits-) kool, komkommer én kurkuma, gember en peterselie, alles kleingesneden. Met natuurlijk dunne schijfjes citroen mét de citroenschil erbij. Deze groenten, kruiden en fruit zijn super antioxidanten. Andere groenten kunnen toegevoegd worden, zoals spruitjes, spinazie of boerenkoolplukjes, ook dan heeft de soep nog een Aziatisch tintje. Natuurlijk mag je gewoon uit de koelkast pakken, ook al liggen er maar drie soorten groenten in. Voeg dan wat mie toe uit, een derde uit zo’n klein soeppakje mie en een groentebouillonblokje. Laat ongeveer 10 minuten koken en het soepje is klaar.


0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 25 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
12
0

Recente en relevant artikelen