Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De vele gezondheidsvoordelen van kaneel + Recepten

Kaneel is een specerij, oorspronkelijk afkomstig uit Ceylon, het huidige Sri-Lanka. Het is de gedroogde en opgerolde binnenste bast van de kaneelboom. De rest van de bast wordt vermalen tot het kaneelpoeder. Kaneel wordt vooral gebruikt in de keuken, maar wist je dat het tot veel meer in staat is en tal van geneeskrachtige eigenschappen bezit? Wat kan kaneel ook voor jouw gezondheid betekenen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 aug 2021
11
93
10
Soorten kaneel

We onderscheiden twee soorten kaneel. De duurdere Ceylon kaneel heeft veruit de hoogste kwaliteit. Deze duurzame soort wordt vooral voor zijn gezonde eigenschappen gewaardeerd. Cassia kaneel is budgetvriendelijker, minder zoet, sterker en scherper van smaak. Daarom wordt cassia kaneel vooral gebruikt in de keuken.
De voedingswaarde van kaneel

Een deel van kaneel is olieachtig met cinnemaldehyde als belangrijkste ingrediënt. Deze stof geeft de typische geur en smaak aan kaneel en heeft tal van geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft een hoge voedingswaarde en is rijk aan gezonde voedingsstoffen, zoals:
  • Vitaminen: vooral vitamine A, B2, B2, B3 en B6, vitamine C, E en K
  • Mineralen: zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfor, mangaan, ijzer en zink
  • Voedingsvezels
  • Sterke antioxidanten
  • Eiwitten
Kaneel zorgt voor stabiele bloedsuikerspiegel en helpt je makkelijker afvallen

Kaneel regelt onze bloedsuikerspiegel en houd deze stabiel. Het zorgt tegelijk voor een trage opname van koolhydraten. Daardoor toont onze bloedsuikerspiegel minder hoge pieken en even diepe dalen. Dat is positief voor onze gezondheid. Onze pancreas of alvleesklier maakt dan minder insuline aan.
Voorkomt insulineresistentie

Kaneel voorkomt insulineresistentie, een belangrijk symptoom van diabetes type 2. Insulineresistentie maakt ons ongevoeliger voor insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat bloedsuiker van je bloed in onze lichaamscellen terecht komt en daar omgezet wordt in energie. Insuline is ook belangrijk voor een stabiel bloedsuikergehalte. Bij insulineresistentie werkt insuline minder goed, waardoor ons bloedsuikergehalte regelmatig te hoog wordt. Een hoog en minder stabiel bloedsuikergehalte is een belangrijke oorzaak van diabetes type 2.

Kaneel verzadigt snel en langdurig

Kaneel heeft een geurige, zoete smaak en is een gezonde vervanger van suiker. Het verzadigt ook snel en langdurig. Zo heb je minder vlug weer honger, eet je minder en val je makkelijker af.

Voorkomt onbedwingbare vreetbuien

Kaneel voorkomt ook emo-eten en onbedwingbare vreetbui. Het vermindert tegelijk onze trek in zoet en in ongezonde tussendoortjes, evenveel oorzaken van overgewicht.
Kaneel stopt ons natuurlijk verouderingsproces

Dat dankt deze specerij aan de aanwezigheid van een hoge concentratie polyfenolen. Dat zijn sterke antioxidanten die ons beschermen tegen de schadelijke vrije radicalen. Die beschadigen in de eerste plaats onze lichaamscellen door oxidatie, kunnen ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen. Het regelmatig gebruik van kaneel betekent een echte verjongingskuur, vooral voor onze huid.

Helpt tegen verkoudheden, griep en bronchitis

Kaneel heeft een sterk ontstekingsremmende werking, dat wisten de Chinezen al eeuwen geleden. Een chronische ontsteking ondermijnt onze gezondheid. Kaneel is vooral doeltreffend tegen gevoelige darmen en helpt bij darm- en keelontsteking, bij verkoudheden, griep (influenza), corona, infecties van onze luchtwegen en bronchitis.

Kaneel voorkomt aderverkalking en hart- en vaatziekten

Kaneel bevat bestanddelen die het dichtslibben van onze aders en hartvaten voorkomen. Het brengt ons cholesterol in evenwicht door de gezonde HDL- cholesterol te verhogen en zowel de slechte LDL- variant als de hoeveelheid triglyceride (vet) in ons bloed te beperken. Een goed evenwicht tussen deze drie soorten cholesterol verkleint aanzienlijk ons risico op hart- en vaatziekten.
Natuurlijke zoetstof

Als natuurlijke zoetstof is kaneel een uitstekend alternatief voor suiker en is dus uitstekend voor diabetici.

Meer gezondheidsvoordelen van kaneel

Deze gezonde specerij zorgt voor nog meer gezondheidsvoordelen. Kaneel:
  • Helpt Alzheimer en Parkinson te voorkomen
  • Zorgt voor een frisse adem
  • Helpt tegen hardnekkige schimmelinfecties zoals Candida
  • Remt de ontwikkeling van ziekmakende bacteriën, vooral de E.coli bacterie die ernstige maag- en darmklachten veroorzaakt.
Gezonde recepten: Rode kool met appel en kaneel

Ingrediënten voor vier personen: een grote rode kool, twee zoete appels, een steranijs, drie stokjes kaneel, een halve liter water, twee eetlepels diksap, acht eetlepels balsamico azijn, vier laurierblaadjes, drie kruidnagels, 50 gram halvarine

Bereiding
  • Snij de rode kool in dunne reepjes en doe ze in een pan
  • Schil de appels en snij ze in plakjes
  • Voeg toe aan de rode kool
  • Leg de kaneel, het steranijs, de laurierblaadjes en de kruidnagels op de rode kool
  • Giet de halve liter water, de twee eetlepels diksap, de appelplakjes en de balsamico azijn bij de rode kool
  • Snij de boter in blokjes en leg deze tussen de rode kool
  • Zet op het vuur en laat gedurende minstens twee uur stoven tot het vocht helemaal is opgenomen en verdampt
  • Haal de kaneelstokjes, steranijs, laurierblaadjes en kruidnagels uit de pan.
  • Smakelijk
Appelkoek met kaneel

Ingrediënten: twee eieren, drie eetlepels kaneel, 50 gram rozijnen, 30 gram amandelschijfjes, 150 gram halvarine, drie eetlepels jam naar keuze, bakmix voor appeltaart, 800 gram in plakjes gesneden zure appels, natuurlijke zoetstof, bijvoorbeeld stevia

Bereiding
  • Je oven voorverwarmen op  160 graden
  • Doe de bakmix, de halvarine en een ei in een beslagkom en meng dit alles met een mixer tot een gladde deeg
  • Rol het deeg uit op een bakplaat
  • Verdeel de kaneel en de rozijnen over de uitgerolde deeglap
  • Meng de appelpartjes met de suiker
  • Verdeel de appelpartjes over de deeglap en bestrijk de partjes met de jam
  • Bestrooi met het amandelschijfjes
  • Bak de koek in de oven gedurende 50 minuten goudbruin
11
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 27 aug 2021
11
93
10

Comments

  • 2 sep
  • 0
Ik ben fan van kaneel, alleen niet goed met een hoge bloeddruk, helaas!
  • 2 sep
0
  • 29 aug
  • 0
Ik ben een fan van kaneel, interessante weetjes heb ik weer geleerd, dank je
  • 29 aug
0
  • 29 aug
  • 0
En lekker
  • 29 aug
0
  • 29 aug
  • 1
boven alles is het natuurlijk schrikbarend lekker
  • 29 aug
1
  • 29 aug
  • 1
Je houdt ervan of niet ... ik persoonlijk lust het wel
  • 29 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen