Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De verborgen oplossing voor klimaatverandering | deel 1

Klimaatverandering is vandaag de dag een veelvoorkomende term. Beelden van overstromingen, stormen en bosbranden komen steeds vaker voorbij. Veel wetenschappers zeggen dat we het met alleen de energie-transitie niet gaan redden. Echter zijn er een aantal manieren die een groot verschil kunnen maken in de strijd tegen klimaatverandering maar waar weinig mensen vanaf weten.

Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 6 juni 2021
7
84
10
Afbeelding door Mike Erskine via Unsplash

De onbekende impact van menselijke handelingen: verwoestijning

Als je hier in Nederland om je heen kijkt merk er vrijwel niets van, maar op steeds meer plekken in de wereld wordt het pijnlijk duidelijk: de aarde is in hoog tempo aan het verwoestijnen (Engels: desertifying). Verwoestijning is het proces van graslanden die verdrogen en uiteindelijk in woestijn veranderen.
In principe is verwoestijning een natuurlijk proces. De Sahara was een paar duizend jaar geleden bijvoorbeeld nog groen, en barste van het leven en water. Door een langzaam wisselende stand van de aarde ten opzichte van de zon wordt het levendige grasland iedere paar duizend jaar afgewisseld maar een periode van woestijn.
Echter is er niets natuurlijks aan het tempo waarop de wereld nu aan het verwoestijnen is. Tweederde van de aarde is al bezig met veranderen in woestijn en ieder jaar komt er een gebied ter grootte van Griekenland bij. In 2050 kan 90% van de aarde woestijn zijn. De oorzaak hiervan gaat zeker 10.000 jaar terug, toen de mens begon met landbouw en het houden van vee.

De geschiedenis van de oorzaak van het probleem

Voordat mensen bestonden, had je kuddes planteneters die op de graslanden graasden. Doordat ze urineerden en mesten over het gras, en om roofdieren geen kans te geven, trokken de kuddes na een poosje grazen weer verder. Op deze manier werd het gras om de paar maanden begrazen, wat het gras gezond houdt. Toen de mens vee begon te houden, werden dieren in steeds grotere aantallen tussen hekken gestopt. Het gebied binnen deze hekken werd helemaal kaal begrazen, wat slecht is voor het gras en langzaam doodgaat. Het gras buiten deze hekken wordt in deze periode helemaal niet begrazen, waardoor het veel te lang wordt en de zaadjes geen zonlicht meer krijgen, dus ook dát gras gaat dood.
De mens heeft nooit rekening gehouden met het natuurlijke ritme van het gras dat om de paar maanden begrazen moet worden. Deze over- en onder begrazing heeft het overgrote deel van de woestijnen die we vandaag de dag kennen gevormd.
'Al het grasland dat door menselijk handelen in woestijn is veranderd, geeft CO2 aan de atmosfeer in plaats van dat het CO2 opneemt. Hierdoor draagt verwoestijning enorm bij aan klimaatverandering, nog veel meer dan fossiele brandstoffen.'
Daarnaast speelt ontbossing door mensen een grote rol. Steeds meer bossen moeten sinds vorige eeuw plaatsmaken voor sojaplantages en veehouderijen. Ook dit heeft flink bijgedragen aan het ontstaan van de huidige woestijnen.

Hoe kunnen we dit oplossen?

Wij hebben deze situatie misschien wel veroorzaakt, maar wij kunnen het ook oplossen. De volgende 2 oplossingen zouden verwoestijning tegen kunnen gaan en daarmee een groot verschil kunnen maken in de strijd tegen klimaatverandering:

1) Holistisch grazen
Holistisch grazen houdt in dat boeren hun vee vrij rond laten lopen over een groot grasgebied in plaats van tussen hekken stoppen. Het gras wordt zo eens in de zoveel tijd begrazen en blijft op deze manier gezond. Als boeren deze methode zouden toepassen op 50% van alle landbouwgrond ter wereld, zal dat zóveel CO2 terug kunnen stoppen in de grond dat we teruggaan naar pre-industriële CO2 levels in de atmosfeer. Bovendien zullen wilde dieren enorm profijt hebben van de verwoestijnde gebieden die terug worden veranderd in florerend groen.

2) Great Green Wall
Wereldwijd lopen er 2 grote 'Great Green Wall' projecten. Dit zijn projecten waarbij de lokale bevolking in landen die verwoestijnen, droogte-bestendige bomen planten als één brede lange muur om zo de groeiende woestijn tegen te houden. In Afrika wordt al jaren gebouwd aan de Great Green Wall die de Sahara tegen moet gaan houden en terugdringen. De effecten zijn nu al zichtbaar: er leven veel wilde dieren in het deel van de bosmuur dat er nu al staat. Ook profiteren lokale communities enorm van dit project waar ze aan mee kunnen helpen: het geeft hen een bron van inkomen en voedselzekerheid, wat bijvoorbeeld migratie sterk terug kan dringen.
Verwoestijning wordt bijna nooit genoemd als er wordt gesproken over klimaatverandering en het tegengaan ervan. Dat terwijl het dus één van de grootste bijdragers is aan de opwarming van de aarde en waarmee mogelijk een grote slag geslagen kan worden in de strijd tegen klimaatverandering.
7
Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 6 juni 2021
7
84
10

Comments

  • 22 juni
  • 1
Ik heb deze post met veel interesse gelezen
1
  • 22 juni
  • 1
Tof om te horen! :-)
  • 22 juni
1
  • 21 juni
  • 1
Hoop echt dat dit snel kan gaan werken en ze vruchten kan gaan afwerpen.
Goed geschreven artikel, zeker in deze tijd waarin we leven. Het wordt steeds duidelijker en ook belangrijker. Ga je volgen jij mij? Volgende keer bij mij op de koffie?
1
  • 22 juni
  • 1
Hoop het ook! Zal morgen een artikel plaatsen over een andere oplossing.
Dankjewel :-) zeker volgende keer bij jou op de koffie ☕
  • 22 juni
1
  • 14 juni
  • 1
Goed geschreven. Interessante weetjes en het is inderdaad zo dat we dringend maatregelen moeten nemen. Die Great Green Walls zijn voor mij ook nieuw. (Ik volg je, jij mij ook?)
1
  • 22 juni
  • 1
Bedankt voor je reactie!
Yes ik volg jou ook :-)
  • 22 juni
1
  • 6 juni
  • 1
Interesante blog! Goed dat je hierover een beetje Awareness schept. Ik wist nog niet over die Great Green Walls, maar nu wel. Wat een klein beetje van mijn zorgen wegneemt.
1
  • 7 juni
  • 1
Tof om te horen! 👍
  • 7 juni
1
  • 6 juni
  • 1
Oh wat interessant! Ik heb inderdaad nog nooit eerder over verwoestijning gehoord. Het zou erg goed zijn als daar meer over gesproken zou worden.
  • 6 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen