Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De vervelende jetlag

Op onze planeet zijn er verschillende tijdzones. Bij de een is het net ochtend terwijl het ergens anders weer het begin van de avond is. Wanneer je het vliegtuig neemt naar west naar oost kan het zo zijn dat je last krijgt van een zogenoemde jetlag. Dit houdt in dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe tijdzone waarin hij zich bevindt.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
24
3
Afbeelding door Abbie Bernet via Unsplash

Tips die helpen bij een jetlag

Eindelijk op vakantie om eventjes te genieten maar nu heb je toch die vervelende jetlag opgelopen. Wat kan ik eraan doen om mij zo snel mogelijk aan te passen?

Verzet je horloge
Fop je brein en zet je horloge op de tijd van het land waar je in bent. Zo denk je niet het ritme die je normaal gewend bent en pas je je dus meteen aan op de tijd van het vakantieland.

Etenstijd
Nu je klok goed staat ingesteld moet je ook je maag goed instellen. Dit houdt in dat je gaat eten op de tijden van dit land. Mocht je vroegtijdig honger krijgen kan je je maag altijd vullen met een gezonde of minder gezonde snack.

Doe geen dutjes
Hoewel een dutje doen na een lange reis heel erg aantrekkelijk lijkt, ik raad je aan om dit niet te doen. Dit zorgt er alleen voor dat het aanpassen moeilijker en langer gaat worden. Een tip is om op dit moment, wanneer je je moe voelt, even het zonnetje opzoekt. Het zonlicht zorgt er namelijk voor dat je slaaphormoon melatonine minder snel wordt aangemaakt.

Wees bewust van je medicijnen!
Misschien heb je er nog niet bij stilgestaan maar tijdens je vakantie moet je natuurlijk ook je medicijnen blijven innemen. Of dit tijd gebonden is of alleen dag gebonden kan je het, mocht je het niet weten, beter even navragen aan je arts. Voor je het weet moet je tijdens je reis je medicatie op een ander uur innemen of misschien moet je een wekker zetten om deze op deze vaste tijd in te nemen.

Stress verergert een jetlag
Het is bewezen dat een jetlag verergert kan worden door stress, daarom raad ik je aan om niet alles een week van de voren pas klaar te zetten. Kijk naar de datum van je paspoort, zorgt voor de papieren van je reis, je tickets netjes op orde en je kleding ingepakt. Mocht je nu nog iets vergeten zijn heb je nog tijd om het in orde te stellen. Dit zorgt voor de broodnodige rust waarvoor jij uiteindelijk deze reis hebt gepland.

Verschillende Jetlag apps
Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen in het voorkomen van een jetlag. Deze apps helpen je om een tijd uit te kiezen om te slapen, wanneer je het best kunt eten, en je slaap-waak ritme in te plannen. Je voert je reis details in, wat het uurverschil is en of je er vooraf al aan wilt beginnen of niet. Als je er vooraf al aan begint wen je makkelijker aan dit nieuwe rooster maar je moet hier natuurlijk wel de tijd voor hebben.

Dit zijn een paar aanbevolen apps die je kunnen helpen vechten tegen de jetlag: Jet lag rooster, Entrain, Timeshifter, Uplift en nog veel meer, zoals je ziet er zijn er vele om uit te kiezen. Ik raad je aan om ze allemaal te proberen zodat je kunt zien hoe ze verschillen en welke het meest voldoet aan jouw wensen.

Succes en fijne reis!
3
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 3 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
24
3

Comments

  • 14 juni
  • 0
Leuk om weten. Inderdaad belangrijke tip in verband met die medicijnen, had daaraan nog niet gedacht. Goed geschreven.
  • 14 juni
0
  • 14 juni
  • 0
Ik reis nooit zo ver en blijf meestal in eigen land.
  • 14 juni
0
  • 10 juni
  • 0
één van de nadelen van reizen.
  • 10 juni
0

Recente en relevant artikelen