Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De voor- en nadelen van online studeren

In tijden van Corona bieden de universiteiten en hogescholen het meeste onderwijs online aan. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van online studen, zodat je na het lezen van dit artikel zelf een mening kunt vormen over online studeren.

Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 24 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
23
0
Afbeelding door Nick Morrison via Unsplash
In tijden van Corona bieden de universiteiten en hogescholen het meeste onderwijs online aan. Dit gebeurt om de verspreiding van het Coronavirus op universiteiten en hogescholen te voorkomen. Veel studenten zijn echter niet blij met de huidige maatregelen en willen van het online onderwijs af, omdat ze vinden dat ze geen waar krijgen voor hun collegegeld. In dit artikel lees je de voor- en nadelen van online studen, zodat je na het lezen van dit artikel zelf een mening kunt vormen over online studeren.

Nadelen van online studeren

Om de kritieken van veel studenten tegemoet te komen begint dit artikel met het onder elkaar zetten van een aantal nadelen van online studeren.

'Ik zie je niet, je staat nog op mute, wacht even hij loopt vast'
Wie tijdens de Coronatijd gebruik heeft gemaakt van Skype, Zoom, Teams of andere online samenwerkingsprogramma's herkent het vast wel. Het programma doet het niet. De wifi valt uit, het beeld loopt vast of het programma wil niet opstarten. Het kost allemaal tijd en moeite, waardoor een student soms de helft van het hoorcollege niet meekrijgt. En dan heb ik het nog niet eens over de docenten die niet doorhebben dat ze al een kwartier op mute staan of een half uur later beginnen vanwege technische moeilijkheden. Nou ja, dan gaan we toch gewoon een half uurtje langer door.

Sociaal contact met andere studenten
Zelf vind ik dit het grootste nadeel van online studeren. Je komt minder makkelijk in contact met medestudenten. Natuurlijk kan je elkaar nog online spreken, maar ik vind zelf samenwerken makkelijker als je elkaar fysiek ontmoet. Via Skype is het, zeker als je met een grotere groep samenwerkt vaak lastig om te bepalen wie er aan het woord is. Hierdoor praten mensen door elkaar heen en zijn moeilijk te verstaat en samen met alle technische moeilijkheden vormt dit een drempel om samen te studeren. Terwijl samenwerken voor veel studenten juist heel effectief kan zijn.

Je bent altijd aan het werk, of misschien niet
Een klacht over online studeren die ik van veel mensen terug hoor is dat ze altijd bezig zijn hun studie. Doordat alles nu online gebeurt en veel studenten zelfstandig moeten werken krijgen ze het gevoel dat ze eigenlijk altijd met hun studie bezig zijn. Er wordt meer geappt en gemaild met studievragen, waardoor studenten ook tijdens hun pauze aan studeren blijven denken. Normaal wanneer je van 9 tot 4 op de Universiteit aanwezig bent heb je een vast dagritme. Er is een bepaalde tijd van de dag uitgestippeld voor studeren en de rest van de dag ben je vrij. Met online studeren kunnen studenten op elk moment van de dag hun laptop aanzetten, waardoor er minder ritme is. En als studenten dan aan het werk zijn worden ze thuis sneller afgeleid door andere zaken. Het is moeilijker om langere tijd geconcentreerd te werken als je thuis bent. In plaats daarvan zijn studenten de hele dag half met hun studie bezig.

Voordelen van online studeren

Natuurlijk zijn er niet alleen nadelen te noemen bij het studeren vanuit huis. Online studeren heeft ook een aantal voordelen. Allereerst helpt het thuisblijven van vele studenten natuurlijk bij het voorkomen van de verspreiding van het Coronavirus. Daar is zijn de online lessen immers voor bedoeld. Maar los daarvan heeft online studeren een aantal voordelen voor studenten die hieronder op een rijtje worden gezet.

Minder reistijd
Studenten hoeven immers niet meer tijdens de spits met het openbaar vervoer naar de colleges te komen. Dit vermindert niet alleen de drukte in de trein, maar scheelt de studenten zelf ook enorm veel reistijd. Zeker studenten die verder weg wonen ervaren veel voordeel van thuis blijven, maar ook als je dichter bij de Universiteit woont kan het schelen. Ik heb me namelijk laten vertellen dat de meeste studenten niet vies zijn van een kwartiertje extra slaap in de ochtend. Zeker als je niet in alle haast je tas hoeft te pakken om de trein te halen kan online studeren vooral in de ochtend veel tijd en vooral veel stress schelen. En zeg nu zelf, wat is er fijner dan een college 's ochtend vanuit bed bij te wonen.

Colleges en studiemateriaal later nog eens doornemen
Een ander voordeel van online studeren is dat het meeste materiaal online beschikbaar wordt gesteld. Hierdoor kunnen studenten er ten alle tijden gebruik van maken. Bij het volgen van fysieke colleges legt een docent een keer iets uit en daarna nooit meer. Als je geen goede aantekeningen hebt gemaakt kan je de informatie dan nergens meer terugvinden. Nu de meeste colleges worden opgenomen en online komen te staan kunnen studenten het materiaal op een ander moment nog eens rustig terugkijken.

Je eigen dag inplannen
De ene student is een nachtbraken, de andere werkt liever in de ochtend. Als studenten thuis blijven om te studeren kunnen ze hun dag veel meer naar hun eigen wensen invullen. Op die manier werken ze productiever en leren ze hun dagen beter in te plannen.

Online studeren

Online studeren heeft dus zowel voor- als nadelen, waarschijnlijk veel meer dan ik hierboven heb benoemt. De ene student vindt het ideaal om thuis te blijven, terwijl de andere student niet kan wachten tot de universiteiten en hogescholen weer open gaan. Wat er ook te zeggen valt over online studeren, veel kunnen we er niet aan veranderen. We moeten er zolang het nog duurt maar het beste van zien te maken.

Gebruikte bronnen en meer informatie


0
Geschreven door Wolf Stokvis
Geschreven op: 24 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
23
0

Recente en relevant artikelen