Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De voordelen van hardop praten tegen jezelf (of de printer)

Praten tegen jezelf. Waarom doen we dat eigenlijk? Wist je dat hardop tegen jezelf praten eigenlijk heel erg slim is? In dit artikel lees je waarom en hoe je dit actief kunt inzetten in je dagelijks leven.

Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 27 mei 2021
3
43
4
Afbeelding door Constantin Panagopoulos via Unsplash
Ja, steekt u vooral langzaam over mevrouw!
Kaas. Soepstengels. Nootjes. Kaas. Soepstengels. Nootjes
Ga je nog printen of hoe zit het?

Het goede nieuws is: je bent niet loenatik

Betrap jij jezelf ook wel eens op hardop praten tegen jezelf? En kijk direct daarna ook even stiekem rond of anderen je niet voor volslagen loenatik staan te bekijken? Waarom praten we in onszelf (hardop)? Of tegen spullen, zoals de printer*?

In jezelf praten is eigenlijk een vorm van hardop dagdromen. Mijmeren met geluid. Mensen die hardop in zichzelf praten zijn eigenlijk bijzonder slim bezig! Want hardop praten kent vooral voordelen, en is om diverse redenen een erg goed idee.

Hardop praten ordent je gedachten

Door hardop uit te spreken wat je bezighoudt maak je het je hersenen makkelijker om orde in de chaos aan te brengen. Vaak ligt een overschot aan emotie aan de basis van het hardop praten. Je gaat dus meer hardop praten als je boos, blij of geïrriteerd bent (maar dat wist je waarschijnlijk al;))

Dat is exact de reden waarom je hardop die langzaam-overstekende mevrouw (licht venijnig) aanmoedigt om toch vooral over te steken, je luidkeels “Neee!!” roept als je een pot jam op de grond laat kletteren of “Ow yes yes yes!!” gilt bij het krijgen van een goed bericht.

Bij hardop praten (of gillen) gooi je je overschot aan emoties er letterlijk uit. Die uitlaatklep zorgt ervoor dat je hersenen overige zaken weer even in perspectief kunnen zien.

Door (herhalend) hardop te praten onthoud je beter

Hoe zou het komen dat je soms dingen beter aanleert door het hardop te doen? Zoals:

 • bij een taalcursus woorden hardop blijven herhalen
 • je vergeten boodschappenlijstje (kaas-soepstengels-nootjes) blijven herhalen tot je bij de supermarkt bent
 • je hardop tegen jezelf zegt dat je een taak niet moet vergeten (onthouden, 4 uur kapper, 4 uur kapper, 4 uur kapper..)

Hoe vaker je iets herhaalt, hoe beter het blijft hangen in je geheugen. Niet voor niets lieten Duitse leraren ons vroeger de 3e naamval tot irritatie aan toe herhalen. En weet je ze 30 jaar laten nog zo op te dreunen (mit-nach-nebst-samt-bei…).

Mag je iets niet vergeten? Herhaal het dan 20 keer hardop!

Je vindt makkelijker je spullen terug (of je auto)

Spullen kwijt in huis? Weer eens vergeten waar je je auto hebt geparkeerd (*steekt vinger op*) Je telefoon ergens in huis neergelegd en jezelf moeten bellen om te luisteren waar dat ding ligt? Roep het!

Klinkt vreemd misschien. Maar het hardop uitspreken of roepen van je verloren item (telefoon, auto) maakt dat je hersenen zich gaan focussen op dat item en blind zijn voor de rest. Door die focus zul je sneller en makkelijker je telefoon terugvinden in huis (en voorkomt dat je jezelf weer eens moet opbellen). Luidkeels om je auto gaan roepen bij de supermarkt is wellicht een wat minder goed idee ;)
Afbeelding door Dan Gold via Unsplash

Je doelen worden concreter

Door een wens hardop uit te spreken wordt het concreet. Zo werkt het ook met doelen: door ze hardop uit te spreken maak je het ‘echter’ voor je hersenen. Wat je hardop hoort geloof je makkelijker. Wil je een doel bereiken? Spreek deze dan iedere dag (meermaals) hardop voor jezelf uit. Maak het concreet en gedetailleerd.

Ook het nemen van een beslissing kan makkelijker worden door de voors en tegens van die beslissing hardop uit te spreken. Doordat je hiermee je gedachten ordent krijg je helderder overzicht over het totaalplaatje van de beslissing. Ook blokkades, die je belemmeren bij het nemen van een besluit, komen zo beter aan het licht.

Je verhoogt je zelfbewustzijn en zelfvertrouwen

Niks zo goed voor je als een stevige (hardop) peptalk.

"Jij kunt dit! Jij gaat dit doen vandaag! Jij gaat dit fixen!"

Je herhaalt hiermee wat je eigenlijk best weet (dat jij dit gewoon kunt) maar door het hardop uit te spreken wordt het ‘echt’ en waarheid voor je. Houd daarom eens vaker een peptalk tegen jezelf, op positieve toon. Je bent gewoon je eigen cheerleader hier!

Pas op voor Miep

Miep, of Truus of hoe je je innerlijke criticus ook noemt mag nooit de overhand krijgen in jouw hardop gepraat. Miep is namelijk geen lief schattig mens en Miep heeft niet altijd het beste met je voor:

 • Miep heeft vaak een negatief toontje. En ze praat te hard en te vaak
 • Miep wijst je altijd weer vilein op je tekortkomingen (‘Dat jurkje staat je niet’)
 • Miep praat graag op ongewenste momenten

En het grappige is: Miep heeft zelden gelijk, al beweert ze hardop dat het wel zo is.
Miep is compleet in staat om je de grond, de put en een depressie in te praten. Piekeraars zijn vaker gevoelig voor Miep, en zo ook mensen met een lagere eigendunk.

Wees daarom bewust van het bestaan van Miep. Zodra Miep je hardop loopt te kleineren is het aan jou om dit de kop in te drukken. Wijs Miep hardop terecht en zegt dat ze d'r snavel moet houden.

Praat ook hardop tegen jezelf! Het is goed voor je!

Tegen jezelf praten heeft dus vooral voordelen. Je denkt helderder, sneller, onthoud beter en bent minder tijd kwijt met het zoeken naar verloren spullen. Alleen maar goede kanten dus aan dat in jezelf praten! Behalve als Miep aan het woord is natuurlijk…


* PS. uit persoonlijk onderzoek (red.) is gebleken dat de printer geen seconde sneller gaat printen als je er tegen praat. Erop slaan helpt ook niet.
3
Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 27 mei 2021
3
43
4

Comments

 • 2 juni
 • 0
Hé, ik ben gerustgesteld met deze tekst, ik ben dus niet gek, want ja ik praat ook heel veel tegen mezelf. De voorbeelden sluiten perfect aan bij wat ik dikwijls zeg. Graag gelezen en geapprecieerd met een kopje koffie.
 • 2 juni
0
 • 28 mei
 • 0
Ik praat ook altijd hardop tegen mezelf en Miepje is mijn naam als ik zo'n momentje heb LOL
0
 • 9 juni
 • 0
Haha Miep, blijf dit vooral doen. Maar wel positief hé?
 • 9 juni
0
 • 27 mei
 • 0
Hahhaah wat een leuk artikel. Ben ik in ieder geval niet de enige die dit doet
 • 27 mei
0

Recente en relevant artikelen