Artikel.nl




Editorial Approved Badge

De Weerwolf: meer over deze mythische wezens

Weerwolven zijn mythologische wezens. Weerwolven zijn mensen die 's nachts in een wolf veranderen. In de meest bekende versie van het verhaal van de weerwolf verandert een weerwolf enkel bij volle maan in een wolf, waarbij hij vaak onbedoeld mensen verslindt.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 26 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
464
0
Afbeelding door Avery Cocozziello via Unsplash
Weerwolven zijn mythologische wezens. Weerwolven zijn mensen die 's nachts in een wolf veranderen. In sommige verhalen veranderen weerwolven vrijwillig van mens naar wolf, terwijl in andere verhalen deze gedaanteverwisseling onvrijwillig plaatsvindt. In de meest bekende versie van het verhaal van de weerwolf verandert een weerwolf enkel bij volle maan in een wolf, waarbij hij vaak onbedoeld mensen verslindt. In de meeste verhalen zijn weerwolven in hun Wolf gedaante woeste dieren die mensen doden. De meeste weerwolven zijn onmenselijk sterk en hebben zeer goed ontwikkelde zintuigen, zoals reuk en gehoor.

Lycantropie

Er bestaat een psychische aandoening waarbij iemand gelooft een wolf te zijn. Mensen met deze aandoening geloven dat zij langzaam in een wolf veranderen, voelen zich een wolf of gedragen zich als een wolf. De naam Lycantropie komt uit volksverhalen waarin mensen in wolven veranderen, de weerwolven. De aandoening bestaat ook in andere varianten waarin mensen geloven dat zij een bepaald dier zijn, de aandoening heet dan Zoantropie.

Herkomst en geschiedenis

Het woord weerwolf komt uit het Oergermaans van de woorden wera en wulfa. Wera wordt vertaald als man en Wulfa betekent wolf. Het wordt dus letterlijk vertaalt als manwolf. Het oudste verhaal over een weerwolf komt uit de Griekse mythologie. De oppergod Zeus verandert Lycaon in dit verhaal in een wolf nadat hij Zeus tijdens een maaltijd mensenvlees liet eten.

In de zestiende eeuw werd Frankrijk belaagd door een plaag van weerwolven. Er zijn meerdere rechtszaken geweest over mensen die ervan verdacht werden weerwolven te zijn. Later bleek dat de vermeende weerwolven eerder aan waanvoorstellingen leden, dan dat zij daadwerkelijk in wolven konden transformeren.

Waar komt de weerwolf vandaan

In het volksgeloof komt de weerwolf in meerdere momenten in de geschiedenis terug. Vooral in Europa lijken de verhalen grote vorm aan te nemen. Deze verhalen die overal de ronde doen zijn natuurlijk niet uit het niets verschenen. Het is mogelijk dat men vroeger bij verschillende aandoening of ziektes die niet begrepen werden geloofden dat de patiënten weerwolven waren.
Een voorbeeld van zo'n aandoening is Hypertrichose. Bij deze aandoening, die ook wel weerwolfsyndroom wordt genoemd, heeft iemand last van extreme haargroei over het gehele lichaam. Hierdoor heeft iemand die aan Hypertrichose lijkt wel iets wel van een weerwolf.

Een ander voorbeeld van een aandoening waarbij gedacht kan worden aan weerwolven is hondsdolheid. Iemand kan besmet worden met hondsdolheid wanneer deze persoon gebeten wordt door een besmet dier. Iemand met hondsdolheid kan aanvallen van woede krijgen, waarbij vaak schuim rond de mond staat. Het is mogelijk dat de mythe dat iemand een weerwolf wordt wanneer die persoon door een weerwolf wordt gebeten hieruit voortkomt. Het laatste voorbeeld is klinische lycantropie, wat zoals eerder benoemd een aandoening is waarbij iemand denkt een wolf te zijn.

Naast deze aandoening bestaan er ook een dierenrassen die op een weerwolf lijken. Allereerst is er natuurlijk de wolf, maar er bestaat ook een kattenras die in de buurt van de weerwolf komt. De zogenaamde Lykoi kat staat beter bekend als de weerwolf kat. Ze hebben een kale plek op hun kop, waardoor ze precies op een weerwolf lijken.

Films

Tegenwoordig zijn weerwolven met name bekend uit films en andere media. De huidige films hebben een aantal toevoegingen aan het oorspronkelijke volksverhaal van de weerwolf gedaan. Een van deze aanpassing uit de filmindustrie is de toevoeging dat weerwolven met volle maan veranderen. In de meeste volksverhalen veranderen weerwolven vrijwillig van gedaante op momenten dat zij dat willen. In de meeste films wordt echter vaak een onvrijwillige verandering weergegeven die vaak bij volle maan plaatsvindt.
Een tweede toevoeging die niet in de oorspronkelijke verhalen voorkomt is zilver. In veel films en moderne verhalen kunnen weerwolven niet tegen zilver en dit metaal wordt dan ook vaak gebruikt om de wezens te doden. In films wordt er gesproken over zilveren kogels of andere wapens die gemaakt zijn van zilver, terwijl in de volksverhalen geen aanwijzingen zijn dat zilver weerwolven kan doden.

Een derde idee dat door de filmindustrie is toegevoegd aan het weerwolf verhaal is dat mensen die gebeten worden zelf in weerwolven veranderen. In de oorspronkelijke verhalen stierven mensen vaak als zij door een weerwolf werden aangevallen. In de huidige films overleven de slachtoffers het en veranderen daarna zelf in een weerwolf.

Gebruikte bronnen

0
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 26 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
464
0

Recente en relevant artikelen